Zöldmarketing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A zöldmarketing burkolt marketing megoldás, melyben a vállalatok egy környezetvédelmi ügy mellé állnak, támogatnak különféle módszerekkel. Ezen megoldások szimpatikusabbá tehetik a cégeket vagy azok termékeit, burkolt reklámozási formát alakíthatnak ki.

Pár példa:

Ha egy vállalat

  • termékeladásból származó haszon egy részével támogatja a kiszemelt környezetvélelmi ügyet, és ezt fel is tünteti, közismertté teszi
  • természetbarát, környezetet nem szennyező gyártási folyamatot, anyagokat használ fel a gyártás során, esetleg természetbarát illetve az abból származó hulladékanyag teljesen környezetbarát
  • felkarol egy természetvédelmi ügyet, vállalkozást és kampányaiban ezt népszerűsíti, támogatja

Az 1980-as évektől válik népszerűvé. A fogyasztók rokonszenveztek a környezetbarátsággal. Sokáig gondolták úgy, hogy elegendő jó szolgáltatást nyújtani és cserébe szeretni fogják a vállalatot. Később rájöttek, hogy nem elég a jó termék, hanem fontos, hogy ne szennyezzék a környezetet.

Zöld fogyasztók

Zöld vezetők

Hajlandóak pénzt áldozni, hogy környezetbarát terméket vásároljanak.
  • hűséges zöldek → rengeteg pénzt áldoznak, másokat is meg akarnak győzni, proaktívak, tüntetnek. Viszonylag magas jövedelemmel rendelkeznek és nagyobb iskolázottsággal.
  • dollár zöldek → sok pénzt áldoznak a termékekre, de nem tüntetnek. Viszonylag magas jövedelemmel rendelkeznek és nagyobb iskolázottsággal.

Zöld követők (zsenge hajtások)

Rendkívül individualisták, van amikor támogatják, van amikor nem. Nem teljesen elkötelezettek. Bennük van a lehetőség.

Nem zöldek

  • zsörtölődők → azt hangoztatják, hogy az egész átverés, magasak az árak, félrevezetőek a reklámok. Ellenzik a zöld mozgalmakat. Általában alacsonyabban iskolázottak.
  • barnák → szerintük semmi különbség sincs a zöld és a nem zöld termékek között. Nem igazán érdekli őket.

Zöld vállalatok

Ignore the green (hagyd figyelmen kívül a zöldeket)

Szennyezik a környezetet, de muszáj menniük a zöldek után, mert anélkül nincs jövőjük. Fejlett országokban nem életképesek, mert törvényileg tiltják működésüket. Ahol esetleg mégsem, ott a fejlett országok közbeszólnak.

Pass as green (elmegy zöldnek)

Környezetvédően termelnek, de ezt nem hirdetik. Szükséges mértékben egyetértenek vele, de nem tartják fontosnak.

Genuine green (eredeti zöld)

Védik a környezetet és propagálják is ezt, de nem mozdítják előre a zöldmozgalmak ügyeit.

Pro green (professzionális zöldek)

Zölden termelnek, ezt hirdetik is és tüntetnek is a környezetért. Támogatnak aktivistákat, szponzorálnak, stb…

Egyes országok lakosai elvárják azt, hogy az országba érkező termékek csomagolása környezetbarát (azaz gumitól, és habszivacstól mentes) anyagokból készüljön, valamint azt, hogy a termékek csak minimálisan legyenek becsomagolva. Egyre több ország kötelezi el magát a környezetvédelem mellett, és indítványoz olyan programokat, amelyek a termékek csomagolóanyagainak (papír, üveg, stb.) szelektált gyűjtésére, illetve kereskedők, vagy termelővállalat általi visszavételére vonatkoznak.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Szolnoki Győzőné Karkus Mária: A zöldmarketing és gazdasági környezete; Mezőgazda, Bp., 1999 (Doktori mestermunkák)