Zöld sugár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zöld sugár

A zöld sugár, vagy más néven zöld villanás egy viszonylag ritka légköroptikai jelenség, amely rövid idővel napnyugta előtt, vagy napkelte után figyelhető meg. A megfelelő körülmények esetén egy zöld színű folt látható a napkorong felső széle fölött, miközben az égitest részben a horizont alatt található. Ez a jelenség általában mindössze néhány másodpercig tart. Ritkán a jelenség alakja egy felfelé tartó sugárra hasonlít. A jelenséget a légkör okozza azáltal, hogy a napfényt különböző színösszetevőire bontja fel. Hasonló jelenség a Hold esetében is megfigyelhető.

Megfigyelése[szerkesztés]

A zöld sugár megfigyeléséhez tiszta és pormentes égre van szükség. Egy anticiklon jelenléte elősegíti a megfigyelést, ami magas légnyomást eredményez. Továbbá fontos, hogy a látóhatár távolsága a lehető legnagyobb legyen, hogy a napsugarak minél vastagabb levegőrétegen hatoljanak keresztül. Emiatt a zöld sugarak legjobban alacsony tengerszint feletti magasság és takarásmentes horizont esetében figyelhetők meg, például egy óceán felszínén.

A jelenség bármilyen tengerszint feletti magasságról megfigyelhető. Általában takarásmentes horizont esetén látható, azonban lehetséges hegycsúcsok és felhők fölött is megfigyelni. Bármely földrajzi szélességen előfordul, viszont az Egyenlítőn a jelenség ritkán tart tovább egy másodpercnél. A zöld sugár a horizont közeli Hold és fényesebb bolygók, mint a Vénusz és Jupiter esetében is megfigyelhető.

Repülőgép pilóták rendszeresen látják a jelenséget, különösen amikor nyugat felé repülnek, amikor is a napnyugta az ő nézőpontjukból időben elhúzódik. Az első színes felvételt a zöld sugárról 1960-ban készítették a Vatikán Obszervatóriumból.

A jelenség magyarázata[szerkesztés]

A zöld sugarat két jelenség együttes előfordulása idézi elő. Egyrészt az atmoszféra fénytörése, amikor a látóhatár közeli fénylő égitest spektrumának vörös komponense kevésbé törik meg, mint a zöld és kék komponensek. A vörös sugarak egy része a horizont alá kerül vagy a talajszintre. Másrészt a Rayleigh-szórás csillapítja a látható színkép kék összetevőjét. Ennek hatására csak a zöld színű sugarak jutnak el a megfigyelő szemébe.

A jelenséget felerősíti a légtükrözés, ismertebb nevén délibáb. A legtöbb derűs naplemente esetében kis nagyítással észrevehető egy zöld szegély a napkorong peremén, azonban a zöld sugár vagy villanás a légkör erősebb rétegződését kívánja meg. A légtükrözés a zöld szín láthatóságának időtartamát növeli meg a másodperc tört részéről több másodpercre.

Galéria[szerkesztés]

Kulturális utalások a jelenségre[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rază verde című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Green flash phenomena
A Wikimédia Commons tartalmaz Zöld sugár témájú médiaállományokat.