Zöld levelibéka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Zöld levelibéka
Rzekotka drzewna 2.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon védett
Eszmei érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Levelibéka-félék (Hylidae)
Alcsalád: Hylinae
Nem: Hyla
Faj: H. arborea
Tudományos név
Hyla arborea
Elterjedés
Mapa Hyla arborea.png
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Zöld levelibéka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zöld levelibéka témájú médiaállományokat és Zöld levelibéka témájú kategóriát.

A zöld levelibéka (Hyla arborea) a kétéltűek (Amphibia) osztályába a békák (Anura) rendjébe és a levelibéka-félék (Hylidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

zöld levelibékák az éjszakai kerti tónál

Ligetes folyóvölgyek, tavak, víz közeli bokrosok, kertek, erdőszélek, nádasok, ezekkel határos füves területeken él.

Megjelenése[szerkesztés]

tuskón ül
a fa törzsén kapaszkodik
zöld levelibéka brekegés közben
pihenő példány
zöld levelibéka hangja 1

Kis termetű béka, színe: fűzöld, sárgás, barnás, vagy feketésszürke, igen ritkán akár kék is lehet. Bőre felül sima, hasoldala szemcsés. A hím torkán hanghólyag van. Elülső lábai és hátulsó ugrólábai ujjain tapadókorongok vannak. A tavasz nem csupán a nász és a költés ideje, hanem a területen előforduló 11 kétéltűfaj szaporodási ideje is. Kiváltképp a csapadékosabb években hallható napközben sokhelyütt a vöröshasú unkák és a zöld varangyok hangja. Este azután elnyomja őket a tavibékák és levelibékák koncertje. Nyári éjszakákon is gyakran hallatja erős hangját, amely változatos pirregésszerű. Hatalmas békakoncertet képesek adni.

Zöld levelibéka

Életmódja[szerkesztés]

kora tavaszi barna példány
0x0px

Főként éjszaka tevékeny, napközben előszeretettel sütkérezik a leveleken, nádszálakon. Hangos, hosszan tartó: "ke-ke-ke-ke" hangja jellemző, a hímek gyakran kórusban brekegnek. A népi időjárásjóslás szerint ilyenkor esőt jeleznek. Főként repülő rovarokra vadászik. Hangos kvek-kvek-kvek hangja felveri a májusi és nyár elei esték csendjét. A hímek párcsalogató és területjelző hangja akár kilométeres távolságokra is elhallatszik áprilistól októberig aktív zöld levelibéka.Szaporodási időszak április közepétől július végéig tart. Vándorlásuk április elején a legintenzívebb a kerti tavakat szívesen elfoglalják. A hímek összegyűlnek a peterakásra alkalmas víztereknél ahol sötétedés után kórust alkotva hallatják érdes hívóhangjukat így vonzva a nőstényeket. A nőstények követik a hímeket a vízbe majd a peterakást követően el is hagyják azt.

Szaporodása[szerkesztés]

A nőstények 150–300 petét tartalmazó petecsomóit napsütötte tavakba tószegélyek sekély vizébe, kubikgödrökbe, sóderbányák vizesgödreibe, árkokba rakja le, ahol azok a fenékre süllyednek. Az apró, mindössze 1 cm-es békácskák 3–4 hónappal később hagyják el a vizet.

A petéi
és az ebihala

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]