Zöld kitta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Zöld kitta
Greenmagpie.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Család: Varjúfélék (Corvidae)
Nem: Cissa
Faj: C. chinensis
Tudományos név
Cissa chinensis
(Boddaert, 1783)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Zöld kitta témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zöld kitta témájú médiaállományokat és Zöld kitta témájú kategóriát.

CissaChinensisGould.jpg

A zöld kitta (Cissa chinensis) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, a varjúfélék (Corvidae) családjába és a Cissa madárnembe tartozó faj. (Angolul green cissá-nak, azaz zöld kittának hívják, de elterjedt a long-tailed hunting cissa név is, ami hosszúfarkú vadász kittát jelent.)

Előfordulása[szerkesztés]

Himalájától délre, Északkelet-Indiától Közép-Kínán, Thaiföldön, Vietnamon és Malajzián keresztül egészen Szumátra és Borneó szigetéig megtalálható. Örökzöld bambuszerdőkben, cserjésekben és tisztások mellett érzi igazán jól magát – ott, ahol nincs kitéve a szezonális változásoknak.

Alfajai[szerkesztés]

  • Cissa chinensis chinensis
  • Cissa chinensis klossi
  • Cissa chinensis margaritae
  • Cissa chinensis minor
  • Cissa chinensis robinsoni

Megjelenése[szerkesztés]

Testmérete megegyezik a Magyarországon is honos szajkóéval, hossza 37–39 cm, testtömege 120–124 gramm. Megjelenésével az egyik legszínesebb képviselője a varjúfélék családjának. Színe élénkzöld vagy türkiz, a hasalji tollai kissé halványabbak. Csőrétől a tarkójáig fekete maszkot visel, mely magában foglalja a szemeket is. Hosszú farkát fehér foltok díszítik. Csőre, lába és írisze izzó vörös, szárnyai gesztenyebarnák. Mindkét nem egyforma. Feltűnő színezete miatt a helyi madárkereskedések kalitkamadárként árusítják.

Életmódja[szerkesztés]

Táplálkozása[szerkesztés]

Táplálékát legfőképp gerinctelenek, kis testű hüllők és emlősök, kétéltűek, madárfiókák és tojások alkotják, de néha a bogyókat, gyümölcsöket is elfogyasztja. Ha teheti, a ragadozók elejtett zsákmányaiból is lakmározik.

Szaporodása[szerkesztés]

Fészkét kúszónövények összetekeredett indáiba, fák, nagyobb bokrok ágai közé építi, melybe 4–6 (egyes források szerint 3–7) tojását januártól április-májusig rakja le. A költési időszakban a zöld kitták igencsak rejtőzködő életmódot folytatnak, ezért a pontos költési idő nem ismert.

Média[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Videók[szerkesztés]

Források[szerkesztés]