Zöld csuklyásgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zöld csuklyásgomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Tömlősgombák
Osztály: Leotiomycetes
Rend: Leotiales
Család: Leotiaceae
Nemzetség: Leotia
Tudományos név
Leotia lubrica
(Scop.) Pers. (1797)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zöld csuklyásgomba témájú médiaállományokat és Zöld csuklyásgomba témájú kategóriát.

A zöld csuklyásgomba (Leotia lubrica) a Leotiaceae családba tartozó, Eurázsiában és Észak-Amerikában honos, lomb- és fenyőerdőkben élő, nem ehető gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A zöld csuklyásgomba kalapja (pontosabban a mozsárütő formájú termőtest feji része) 1-4 cm széles; alakja szabálytalan, karéjos, de többé-kevésbé domború. Felszíne sima vagy kissé ráncos, tapadós-nyálkás. Széle begöngyölt. Színe barnássárga, sárga vagy olívszínű. A termőtesten gyakran látható feketészöld árnyalat gombafertőzéstől származik, de az egészséges idős példányok is gyakran színeződnek zöldesbarnára. A spóratermő réteg a felső oldalon található. Alsó oldala sima, halvány.

Húsa gumiszerű, kocsonyás. Íze és szaga nem jellegzetes.

Tönkje 2-8 cm magas és max. 1 cm vastag. Alakja nagyjából egyenletesen vastag, állaga gumiszerű. Színe a kalapéval egyezik vagy halványabb, apró halvány pikkelyek vagy pettyek fedhetik és általában üreges. Sérülésre lassan sötétzöldre színeződik. Felszíne nyálkás.

Spórapora fehér. Spórája megnyúlt ellipszis vagy orsó alakú, gyakran görbült; éretten 3-8 szegmensre oszlik, mérete 20-25 x 5-6 µm.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A tölcséres rókagomba fiatal példányai hasonlíthatnak hozzá.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Eurázsia és Észak-Amerika mérsékelt övi területein gyakori.

Lomb- és fenyőerdőkben egyaránt megtalálható, általában nedves élőhelyen, moha között, néha korhadó fán. Tavasz végétől őszig terem.

Nem ehető.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]