Zárszerkezet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A zárszerkezet egy olyan mechanikus eszköz, amelynek a segítségével a nyílászárókat, ajtókat, ablakokat záródóvá tudjuk tenni. Ennek tekintetében beszélhetünk ajtó- és ablak-zárszerkezetekről.

Leírása[szerkesztés]

Az ajtózárszerkezet lehet egy- vagy többpontos. Alkalmazható fa-, fém-, műanyag-, esetleg lemezajtók esetében.

Az ablakzár-szerkezetek főként fa-, műanyag- és alumíniumportálokra jellemzők. Általában mindenkinek vagy fa- vagy műanyag ablakai vannak Magyarországon. A régi faablakok, családi házak és bérházak esetében azt a megoldást alkalmazták, hogy a takaróléc alá elrejtettek egy felfelé és lefelé záródó rudat, és középen, a rézkilincs elfordításával, alul és fölül egy kampóval zárták az ablakot. 

Ha ennél még régebbre visszamegyünk az időben, akkor az ablakok kilincsének elfordításával egy kis fémlemez-háromszög fordult ki, amely biztosította az ablak záródását.

Az ajtózáraknál a zárszerkezet régebben csak egyirányú-, azaz előrefele történő záródást biztosított. A betörések számának növekedésével kifejlesztették a többpontos, azaz több ponton záródó ajtózárakat. Ezek többirányú záródást végeznek, melyek maximum négy irányba (fel-, le-, előre és hátrafelé) záródnak.

Típusai[szerkesztés]

A zárszerkezetek a bejárati ajtók esetében lehetnek bevésőzárak, portálzárak, pánikzárak, reteszzárak, biztonsági zárak, trezorzárak.

Bevésőzárak[szerkesztés]

Zártszelvénybe, fa- vagy fémajtóba szerelik, az ajtó élébe. A kialakítandó zárház méretét a bevésőzár-szerkezet doboz mérete és formája határozza meg. Tehát egy kialakított vájatba, résbe csúszik bele ez a típusú zár. A rögzítése előlapon keresztül történik. A kulcs és kilincs nyílása az ajtólapon kívül és belül van kialakítva.

Portálzárak[szerkesztés]

Rácsokba, alumíniumportálokba, keskeny méretének köszönhetően, remekül alkalmazható. Egy- és többirányú záródást képes biztosítani. Tollas kulcsos és cilinderes verzióban egyaránt léteznek. Vannak csapdanyelves, kicsapónyelves és hordógörgős változatai.

Pánikzárak[szerkesztés]

A pánikzárak felhasználási területei egyoldali záródással van biztosítva. Például mozibejárat, tűzgátló ajtók, bevásárlóközpontok, raktárak helységeinek lezárására. Belülről általában egy hosszú kart szoktak szerelni, amelynek lenyomásával az ajtó kifelé könnyedén nyílik.

Biztonsági zárak[szerkesztés]

A biztonsági zár mindenkinek mást jelent. Beszélhetünk felhúzó kilincses ajtóél vasalatokról, Mul-T-Lock zárakról, hevederzárakról, többpontos zárakról. A lényeg, hogy a szerkezetük valamilyen szintű MABISZ-besorolást[1] kapott.

A biztonsági zárakat több nemzet is gyártja, pl. németek, olaszok, kínaiak, magyarok, izraeliek. Főként a cilinderes meghajtás a jellemző, ahol érdemes külön ügyelni a szerkezetet működtető zárbetétek minőségére.

Trezorzárak[szerkesztés]

Magyarországon a legelterjedtebb a trezorzár tollas kulcsos verziója. Ezen belül Dierre, Viro, Securemme, CR, Cisa, Cerutti, Potent, Iseo, Moia, Sab gyártmányokról beszélhetünk. Főként három irányba záródnak, balos vagy jobbos nyitásnak megfelelően, kódolható, fix és cserélhető lamellás változatokban. Ezek magas biztonsági fokozatú, MABISZ-tanúsítvánnyal ellátott, masszív zárszerkezetek. Működési elvük a páncélszekrény záraihoz hasonló.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]