Zágoni Dezső

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zágoni Dezső
Született1891. szeptember 26.
Magyarpécska
Elhunyt1939. július 23. (47 évesen)
Budapest
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaújságíró,
író,
szerkesztő
SablonWikidataSegítség

Zágoni Dezső (Magyarpécska, 1891. szeptember 26.Budapest, 1939. július 23.) bánsági magyar újságíró, író, szerkesztő.

Életútja[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait Aradon végezte, de Temesváron szerezte meg az érettségi bizonyítványt. A budapesti Polgári Iskolai Tanárképző Intézet elvégzése után egy évig Lugoson tanított. Az első világháború idején behívták katonának, s huszonhét hónapot töltött a fronton. Leszerelése után előbb Krenner Miklós híveként tevékeny szerepet vállalt a bánsági magyar kisebbségi politikában, majd Belényesben gazdálkodott, ahol a dél-bihari magyarság politikai és gazdasági vezetőjeként kisebbségi pénzintézeti alapot létesített. Itt jelentette meg 1929-ben Vidéki Magyarság c. hetilapját, amelynek hasábjain dokumentumértékű beszámolókat közölt a szórványmagyarság létküzdelmeiről.

Lapja 1930-ban egyesült a nagyváradi Magyar Szóval, s ő az újonnan alakult napilap felelős szerkesztője lett. A lap megszűnése után, 1931-től a Nagyvárad kötelékébe lépett, majd átvette a kérészéltű Függetlenség (1932. december – 1933. március) szerkesztését. Annak megszűnése után is politikai újságíróként tevékenykedett Nagyváradon, mint jelentős romániai magyar napilapok (Brassói Lapok, Keleti Újság, Nagyváradi Napló) munkatársa. Tevékeny szerepet vállalt a város magyar művelődési életében is.

Kötetei[szerkesztés]

  • Esti levelek (Nagyvárad, 1934);
  • …mi arra rendeltettünk (elbeszélések, Nagyvárad, 1935).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Bihor-Bihar megye és Oradea-Nagyvárad kultúrtörténete és öregdiákjainak emlékkönyve. Szerk. Fehér Dezső. Nagyvárad, 1933–37. 182.