Yorkshire pudding

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mini Yorkshire puddingok, a hagyományos brit Sunday roast részeként tálalva
Kolbász, burgonyapüré, Yorkshire pudding, borsóval és húslével

A Yorkshire pudding[1] tipikus brit étel. Beceneve yorky. Mint köretet, leginkább sültek (steak) mellé eszik valamilyen zöldséggel, tormaszósszal és sült burgonyával, ám édességként is fogyasztható lekvárral vagy csokoládészósszal leöntve.[2] Voltaképpen nem pudingról van szó, hanem egy palacsintaszerű tésztából készült sós felfújtról, amit sült hús szaftjából készült mártással öntenek le.

Hozzávalók[2][szerkesztés]

margarin / vaj (a sütőforma kikenéséhez - többek között - muffinsütőt használnak)
55 g fehér liszt
1 db tojás
150 ml tej

Elkészítése[2][szerkesztés]

A sütő 220°C-ra történő előmelegítése után 6 muffinformát kikenünk margarinnal vagy vajjal (mielőtt beleöntenénk a tésztát, egy kicsit melegítsük fel a sütőben). A többi hozzávalót jól dolgozzuk össze. Formákba önjük és 10 – 15 percig sütjük, amíg arany barnára nem sül.

Története[3][szerkesztés]

Az angolok évszázadokon óta kedvelték a dripping puddingot, amely különösen népszerű volt Yorkshire tartományban, ezért is keresztelték át a nevét Yorkshire puddingra a 18. század végén. Mivel húst régen ritkán és keveset ettek az angolok, különösen a szegényebbek, ezért a vasárnapi ebéd vált a hét főétkezésévé, a húsételt pedig sunday roastnak nevezték. Bár eredetileg külön étel volt, az angol marhasült (roast beef) ma már szinte elképzelhetetlen Yorkshire pudding nélkül.

A Yorkshire puddingot eredetileg előételként fogyasztották, a hús sütéséből maradt szafttal[4] leöntve. Ennek az elfogyasztása a telítettség érzetét keltette, ennek következtében kevesebbet ettek a húsból és zöldségekből álló főételből. A pudding maradékát desszertként hasznosították, és lekvárral, kompóttal vagy vaníliakrémmel tálalták.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. magyar szövegekben előfordul puding írásmóddal is
  2. a b c http://www.nyelviskola-miskolc.hu/hirek/yorkshire-pudding/135/
  3. Archivált másolat. [2015. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 29.)
  4. angol neve gravy