Yorki Mária angol királyi hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Yorki Mária angol királyi hercegnő
(Mary of York)
York Sisters.jpg
Született 1467. augusztus 11.
Windsori kastély
Elhunyt 1482. május 23. (14 évesen)
Palace of Placentia
Szülei Woodville Erzsébet angol királyné
IV. Eduárd angol király
Sírhely Szent György kápolna
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Yorki Mária angol királyi hercegnő témájú médiaállományokat.

Yorki Mária (1467. augusztus 11.1482. május 23.) angol hercegnő.

IV. Eduárd angol király és Elizabeth Woodville második gyermekeként, egyben második leányaként született a windsori kastélyban, a York-ház sarjaként. Egy nővére volt, Yorki Erzsébet (később VIII. Henrik édesanyja), valamint három öccse (Eduárd, Richárd és György) és öt húga (Cecília, Margit, Anna, Katalin és Brigitta).

Bourchier bíborosa vetette fel, hogy Mária hozzámehetne Jánoshoz, Norvégia, Dánia és Svédország leendő királyához, azonban az elképzelés végül nem valósult meg, mivel János 1478-ban nőül vette Szászországi Krisztinát.

1480-ban ő és húga, Cecília bekerült a Térdszalagrend lovagnői közé. (Nővérük, Erzsébet már 1477 óta viselte ezt a megtisztelő címet.) A hercegnő 1482-ben, apja előtt egy évvel halt meg, 14 éves korában Greenwichben, és szülőhelyén, a windsori kastély Szent György kápolnájában temették el. (Öccse, György herceg holtteste mellette nyugszik. Amikor a 19. században felnyitották a hercegnő koporsóját, egy vörös hajú, kék szemű, gyönyörű fiatal lányt találtak benne, akinek nyitva voltak a szemei.)