Yeha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Yeha
ET Tigray asv2018-01 img32 Yeha.jpg
Közigazgatás
Ország  Etiópia
Népesség
Teljes népesség ismeretlen +/-
Földrajzi adatok
Tszf. magasság 2120 m
Elhelyezkedése
Yeha (Etiópia)
Yeha
Yeha
Pozíció Etiópia térképén
é. sz. 14° 17′, k. h. 39° 01′Koordináták: é. sz. 14° 17′, k. h. 39° 01′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Yeha témájú médiaállományokat.

Yeha egy falu Etiópiában, Tigré szövetségi állam Mehakelegnaw Zónájában. Lakosságának számáról nincsenek adatok.[1]

Yeha Nagytemplomának romjai

A falu az ókori D’mt állam feltételezett fővárosának területén áll.

Régészeti emlékek[szerkesztés]

A yehai Nagytemplom (18,5x15 m) tornya Etiópia legidősebb ma is álló építménye. A torony valószínű építési ideje Kr. e. 700, ami a hasonló stílusú dél-arábiai (sábai) épületek és helyi feliratok segítségével állapítható meg. Radiokarbonos kormeghatározást a területen még nem végeztek.

A templom fennmaradása David Phillipson szerint két tényezőnek köszönhető: az egyik az építők gondos alapozó munkája, a másik, hogy a Kr. u. 6. századtól keresztény templomként használták tovább.[2]

Yeha másik két régészeti értéke a Nagy Bael Gebri, amely egy 10 méter széles, két sor négyzetes oszlopokból álló csarnok és egy temető, melyben néhány sziklába vájt aknasír található. Ezeket az 1960-as években kutatták először. Egyes kutatók szerint ez korabeli királyi temetkezőhely, másik szerint viszont azt a mai falutól egy kilométerre keletre kell keresni.

Yehában egy etióp ortodox rítusú kolostor is található, melynek alapítása Abba Aftse, a Kilenc Szent egyikének nevéhez fűződik.

Megismerése[szerkesztés]

Yeha leírását az 1520-ban erre utazó Francisco Álvares nevű portugál misszionárius és felfedező beszámolójából ismerjük.[3] Ebben a tornyot, a kolostort és a templomot említi. Utóbbi vagy az újraszentelt Nagytemplomot jelenti vagy a 20. század elején a Német Akszúmi Expedíció által talált, azóta elpusztult épületet (az épület, mely ma bemutatja az akszúmita építészetet 1948-49-ben készült el).

1952-től az Etióp Régészeti Intézet számos ásatást kezdett el a területen, melyek a Derg uralma alatt megszakadtak, majd 1993-tól francia régészek segítségével folytatódtak.

Források[szerkesztés]

  1. http://www.csa.gov.et/surveys/National%20statistics/national%20statistics%202005/Population.pdf
  2. David W. Phillipson, Ancient Churches of Ethiopia (New Haven: Yale University Press, 2009), p. 36
  3. Francisco Alvarez, The Prester John of the Indies translated by C. F. Beckingham and G. W. B. Huntingford (Cambridge: Hakluyt Society, 1961), pp. 140f
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Yeha című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozás[szerkesztés]