Xenusion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Xenusion auerswaldae
Evolúciós időszak: Kambrium
A Xenusion auerswaldae lenyomata
A Xenusion auerswaldae lenyomata
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Főtörzs: Vedlő állatok Ecdysozoa
Törzs: Lobopodia
Nem: †Xenusion
Pompeckj, 1927
Faj: †X. auerswaldae
Tudományos név
Xenusion auerswaldae
Pompeckj, 1927
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Xenusion auerswaldae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Xenusion auerswaldae témájú kategóriát.

A Xenusion auerswaldae egy kihalt faj, feltehetően az ízeltlábúak vagy a bársonyférgek ősi rokonságából. Az első példányokat jégkorszaki üledékekből ismerjük, amiket a gleccserek a svéd kalmarsundi homokkőből vittek Németországba.[1] Ez a homokkő az alsó kambriumban rakódott le, pontosabban a felső Tommoti és az alsó Atdabai időszak között.[2] A megtalált példányok nem különösebben jól őrződtek meg. Az öregebbnek vékony, tagolt, mintegy 10 cm-es teste van. A test minden szegmensének alján benyomódás található, kivéve a leghátsót. Az állatka farka hagymaszerűen kiszélesedő, előtte pedig minden egységhez egy-egy pár elkeskenyedő, pufók láb tartozott, akárcsak a bársonyférgeknek, bár a Xenusia lábai végén nincs karom. A test összesen kilenc tagból áll. A test minden egyes kiemelkedésén egy-egy gerinc van, valamint a lábak gyűrűs kapcsolódásánál keresztirányban húzódó vonalak. Egyes szegmensek lába hiányoznak, valószínűleg nem őrződtek meg. A kutatók valószínűsítik, hogy a fej hiányzik, vagy nagyon rosszul őrződött meg. Ha valóban a bársonyférgek rokonáról van szó, akkor ez a legősibb ismert példány egy modern, mobilizációra képes állatról.

A maradványokban egy hosszú szívószervnek tűnő alkatrész is látható, de ez valószínűleg a fosszilizálódás következtében jelent meg.[3]

Tarlo a Xenusia példányokat az Ediakara időszak páfrányállatai közé sorolta, ezt McMenamin ábrázolta is. Feltéve, hogy a jószág tényleg egy tömlőlábú, a teste nagyjából 20 centiméteres lehetett. A Treatise on Invertebrate Paleontology O kötetében lévő fénykép alapján az eredeti értelmezést valószínűsíthetjük. A Xenusiid csoport további tanulmányozása lezárhatja a Rangeomorphák közé tartozás lehetőségét.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. (1989) „The oldest 'onychophoran' Xenusion: A link connecting phyla?”. Lethaia 22 (2), 169. o. DOI:10.1111/j.1502-3931.1989.tb01679.x.  
  2. (2008) „A preliminary note on the dispersal of the Cambrian Burgess Shale-type faunas”. Gondwana Research 14, 269. o. DOI:10.1016/j.gr.2007.09.001.  
  3. RAMSKÖLD, L. and CHEN, J.-Y. 1998. Cambrian lobopodians: morphology and phylogeny. In EDGECOMBE, G. D. (ed.) Arthropod Fossils and Phylogeny, Columbia University Press, New York, 107–150 pp.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Xenusion című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.