Xel’naga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A xel'naga egy ősi, idegen faj a StarCraft univerzumából. Ők teremtették a zerg és protoss fajt, s végül bukásukhoz is ez vezetett. Jelenleg minden valószínűség szerint az univerzum egy hátsó szegmensében várják a visszatérésre alkalmas időpontot.

Történet[szerkesztés]

A Xel'naga egy pszionikus képességekkel felvértezett, rendkívül fejlett faj. A Tejútrendszerbe érkezvén elsődleges céljuk a primitív fajok mesterséges kitenyésztése és a genetikai tisztaság megteremtése volt. Ehhez számtalan fajt megvizsgáltak, ám minden esetben kudarcot vallottak.

A Protossok megteremtése[szerkesztés]

A galaxis szélén található bolygón, az Aiuron a xel'nagák felfedezték a protoss fajt. Kimagasló pszionikus képességeik voltak, gyorsaságuk és precizitásuk pedig elképesztő volt. A pszionikus képességük miatt tartották őket megfelelőnek. Ők adták a nevüket is, jelentése: az elsőszülöttek. Védenceiket titokban nevelgették, hogy ha eljön az idő, megmutatkozhassanak előttük. A helyen, ahol először földet értek, egy hatalmas templomot építettek, amely a kozmikus energiák hatalmas tárháza is egyben.

A protossok bámulatos fejlődésről tettek tanúbizonyságot. Sajnos azonban ahogy önálló értelmük nyiladozott, eltérő vélemények fogalmazódtak meg bennük a világról, és ez végül egymás ellen fordította őket. Teremtőik megjelentek előttük, s ez tovább fokozta a zűrzavart. A xel'nagákkal való pszionikus kapcsolatuk végül megszakadt, és csalódottan hagyták el teremtőik az időközben mesés fejlettségre szert tett lényeket.

Zergek[szerkesztés]

A protossokkal folytatott kísérlet kudarca után a xel'nagák másfajta tökéletességre törekedtek. A Galaxis központjában lévő Zerus bolygóra mentek, ami egy elhagyatott pusztaság volt, néhány lárvaszerű lénnyel, a zergek őseivel. Bennük megvolt a genetikai változatosság és a pszionika iránti fogékonyság. Genetikai kísérletek sokasága után végül kitenyésztettek belőlük egy parazita fajt, amely uralma alá hajtotta a Zerus összes élőlényét. És ez nem minden: képesekké váltak genetikai kódjuk replikálására is. A protossokkal ellentétben a xel'nagák nem jelentek meg a zergek előtt, hanem létrehozták a Zerg Központi Tudatot, amely a zergek irányításáért lett felelős. A Tudat azonban, ahogy egyre intelligensebb lett, végül fondorlatos módon világuralomra tört, s teremtői ellen fordult. A xel'nagákat egy rajtaütésszerű támadásban javarészt megsemmisítették. Ha maradtak is túlélőik, azokról már jó ideje nem tudni semmit.

Talányok[szerkesztés]

Egyesek szerint a xel'nagák népe a mai napig létezik, egy másik bolygón vagy dimenzióban, elszigetelve a külvilágtól. Ez azonban nem bizonyított. Mások szerint a zergek által elpusztítottak csak egy csapat voltak a valójában hatalmas népből, akik valahol azóta is élnek. Bárhogy is legyen, a protossok örököseiknek tekintik magukat.

Van egy teória, a StarCraft: Brood War rejtett pályája óta, hogy Samir Duran egy xel'naga, vagy legalábbis az ügynökük. Elejt ugyanis egy megjegyzést, hogy ő egy sokkal nagyobb erő szolgája, mely már időtlen idők óta nyugszik, s célja a zerg-protoss hibrid faj létrehozása. Itt találna bizonyításra, hogy a két, különbözőképpen tökéletes faj egyesítésével létrejönne az abszolút tökéletes faj, a xel'nagák vágyálma.

Starcraft 2[szerkesztés]

A hivatalos bejelentések szerint a xel'nagák a második részben is felbukkannak, egy történetszál keretén belül.