xD-Picture Card

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 128 MB-os xD-Picture kártya előoldala
A 128 MB-os xD-Picture kártya hátoldala

Az xD-Picture kártya egy flash memória kártya, mely az Olympus és a Fuji közös fejlesztése és 2002-ben jelentették be. 18 érintkezős párhuzamos porton keresztül tartja a kapcsolatot a külvilággal. Jelenleg ez a kártya az egyetlen a piacon ami nem tartalmaz vezérlő áramkört, azt a használó készülékekbe építik be. Ezért is lehetséges, hogy csak az Olympus és a Fuji készülékek használják ezt a kártyatípust.

Multi-Level Cell (M/M+) típus[szerkesztés]

xD-Picture Card, 1 GiB, type M
xD-Picture Card, 512 MiB, type H
méret összehasonlítás egy XD-Picture kártya és MicroSD kártya között

A Multi-Level Cell (Több szintű cellás) technológia lehetővé teszi a nagyobb kapacitás elérését. Az így kialakított felépítéssel akár 8 GB méretű kártyák is gyárthatók. A kártyán ezt egy nagy M betűvel jelölik. Néhány régi fényképezőgéppel az új kártyák nem teljesen kompatibilisek, ezért vásárlás előtt érdemes tájékozódni.

High Speed (H) típus[szerkesztés]

Mivel az egyre nagyobb pixelszámú képek mentése már túl lassúnak bizonyult az alap xD kártyákon, ezért kifejlesztették a High Speed (Nagy sebességű) újabb generációs kártyákat. A kártyán ezt egy nagy H betűvel jelölik. Néhány régi fényképezőgéppel az új kártyák nem teljesen kompatibilisek, ezért vásárlás előtt érdemes tájékozódni.

Egyéb szolgáltatások[szerkesztés]

Extra szolgáltatásként az Olympus típusú xD-Picture kártyákon Olympus fényképezőgéppel használhatjuk a beépített panoráma funkciót, ami már a kártyán előkészíti, majd a számítógépre töltés után az Olympus Master program segítségével automatikusan összefűzi az így készített képeket. A szoftveren keresztül a hozzáférési kód megadásával elérhetővé válnak úgynevezett művészi hatások, mint például a 3D, olajfestmény, vízfestmény és művészi rajz funkció.

Adatok[szerkesztés]

  • Méretei: 20 mm × 25 mm × 1,7 mm
  • Üzemfeszültség: 2,7 – 3,6 V
  • Tömeg: 2 g
Típus Kapacitás Írási sebesség
(MB/s)
Olvasási sebesség
(MB/s)
Standard 16 MB, 32 MB 1,3 5
64 MB, 128 MB, 256 MB, 512 MB 3 5
M 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB 2,5 4
H 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB 4 5
M+ 1 GB, 2 GB 3,75 6

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]