Wompoo-gyümölcsgalamb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Wompoo-gyümölcsgalamb
Wompoo Fruit Dove 057.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Galambalakúak (Columbiformes)
Család: Galambfélék (Columbidae)
Alcsalád: Gyümölcsgalambformák (Treroninae)
Nem: Ptilinopus
Faj: P. magnificus
Tudományos név
Ptilinopus magnificus
Temminck, 1821
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Wompoo-gyümölcsgalamb témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Wompoo-gyümölcsgalamb témájú médiaállományokat és Wompoo-gyümölcsgalamb témájú kategóriát.

A Wompoo-gyümölcsgalamb (Ptilinopus magnificus) a madarak osztályának galambalakúak (Columbiformes) rendjébe és a galambfélék (Columbidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Ausztrália és Pápua Új-Guinea területén honos. Esőerdők lakója.

Alfajai[szerkesztés]

  • Ptilinopus magnificus alaris
  • Ptilinopus magnificus assimilis
  • Ptilinopus magnificus interposita
  • Ptilinopus magnificus keri
  • Ptilinopus magnificus magnificus
  • Ptilinopus magnificus poliura
  • Ptilinopus magnificus puella
  • Ptilinopus magnificus septentrionalis

Megjelenése[szerkesztés]

Átlagos testhossza legfeljebb 35-45 centiméter, testtömege 156 gramm. A nemek hasonlóak, a fiatal galambok színe tompább és zöldebb, mint a felnőtteké. A nyak, a mellkas és a has felső részén lila tollazat van. A has alsó része sárga. Ragyogó tollazatuk ellenére nehezen láthatók az erdei lombkorona között, köszönhetően annak, hogy nagyon csendes életmódot fojtatnak. Hangjuk érdekes, nagyon gyakran szinte emberi hangra hasonlít. Kiáltása úgy hangzik: wollack-wa-hoo.[1]

Életmódja[szerkesztés]

Gyümölcsökkel táplálkozik. A Wompoo gyümölcsgalambok nagy létszámban láthatók ott, ahol gazdag élelemforrást találnak. A madarak megtalálják a termő gyümölcsfákat esőerdőben, mint például a füge. Néha rovarokat is eszik, ha kevés a gyümölcs. A nagy gyümölcsöket egészben eszik meg, képesek akár fejjel lefelé gyűjteni a gyümölcsöket és főleg a szőlőt. Nem szeretnek nagy távolságokat megtenni az élelemért, inkább a saját területükön maradnak és a szezonális gyümölcsöket fogyasztják. Annak ellenére, hogy a kis méretű a galamb, képesek lenyelni, akár a 2 cm átmérője gömb alakú gyümölcsöket is.

A főbb táplálékai:

Füge, különösen Ficus macrophylla, [2] beleértve a Ficus albipila, Ficus benjamina, Ficus drupacea, Ficus glaberrima, Ficus virens és a Ficus Wassa - ezeket elsősorban a száraz és nedves évszakokban fogyasztja (október-március)

Fahéjfák gyümölcse (Cinnamomum spp.), Litsea , Neolitsea és Cryptocarya - ahol elérhető

Pálmafélék gyümölcse, beleértve a királypálma vagy kubai királypálma (Roystonea regia), Arenga, Calamus és Caryota pálmafélék, ezeket a száraz évszak végén (augusztus-október) és januárban fogyasztják

Annónafélék gyümölcsei, mint például a Ylang-ylang (Cananga odorata) és a Polyalthia - ha rendelkezésre állnak

Szaporodásuk[szerkesztés]

A költési idő az időjárási viszonyoktól függően változik. Erős fészket épít, a talajtól nem túl nagy magasságban villás gallyakból. Mindkét nem segíti a fészek építését. A tojó egy fehér tojást rak, a szülők megosztják a költés és gondozás terhét is. Abban az esetben ha az utód meghal, a galambok megpróbálkoznak egy második utód felnevelésével még abban a szezonban.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  1. Frith, H.J.; Rome, F.H.J.C.; Wolfe, T.O. (1976). "Food of fruit-pigeons in New Guinea" 
  2. Innis, Gary John (1989). "Feeding Ecology of Fruit Pigeons in Subtropical Rainforests of Southeast Queensland". Australian Wildlife Research.