Wollastonit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wollastonit
WollastoniteUSGOV.jpg
Általános adatok
Kémiai név kalcium-szilikát
Képlet CaSiO3
Kristályrendszer triklin
Ásványrendszertani besorolás
Osztály Szilikátásványok
Alosztály Inoszilikátok
Csoport Wollastonitcsoport
Azonosítás
Megjelenés tömeges, szemcsés halmazok
Szín fehér, szürke, sárga
Porszín színtelen, fehér
Fény üvegfényű
Átlátszóság áttetsző
Keménység 4,5-5,0
Hasadás tökéletes
Törés kagylós
Rugalmasság rideg
Sűrűség 2,8-3,0 g/cm³
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Wollastonit témájú médiaállományokat.

A wollastonit a szilikátásványok, azon belül a szalagszilikátok közé tartozó ásvány. Táblás. lemezes kristályai nagyobb tömegben szemcsés halmazokat alkotva jelennek meg, gyakori ikerkristályokban, átnövésekben. A monoklin kristályrendszerben való megjelenését parawollastonitnak is nevezik.Molekuláris szerkezete miatt egyes kutatók egzakt kémiai formulájának a Ca3(Si3O9) alakot tartják. Nevét William Hyde Wollaston (1766-1824) angol mineralistáról kapta, aki elsőként adta tudományos leírását. Fontos szilikátipari nyersanyag, nagyobb tömegben bányászata Kina, India, Finnország és az Egyesült Államok területén folyik.

Kémiai összetétele:

Keletkezése[szerkesztés]

Jellegzetes magas hőmérsékletű metamorf képződésű ásvány. Egyrészt kontakt zónában képződik, amikor a forró magma mészkő környezettel kerül kapcsolatba, annak kovasav tartalma széndioxid felszabadulást eredményezve hozza létre a wollastonitot. Másrészt a katametamorf zóna magas hőmérsékletén is képződik. Szkarnosodott mészkő kőzetek jellegzetes ásványa.

Hasonló ásványok: kvarc.

Előfordulásai[szerkesztés]

Románia területén Csiklobánya és Rézbánya (Baita) közelében és a bánáti területeken.Németországban a Hessen tartománybeli Auerbach közelében és a Fekete-Erdő vidékén.Finnország területén Pargas vidékén. Olaszországban a Vezúv környezetében a magmatikus kontakt zónákban, Róma közelében és az északi területek alpesi tájain.Oroszországban az Ural-hegység területén és kelet-szibériai hegyekben. Jelentős előfordulásai ismertek Kína, India területén és az Egyesült Államok keleti partvidékén. Hasznosítható telepeket alkot Namíbiában és Mexikó területén is.

Kísérő ásványok: kvarc, zoizit. skolecit

Baranya megye területén Magyaregregy közelében található jelentős szkanosodás. Itt az ércesedett feldúsulások tartalmaznak wollastonitot, mely zoizit, diopszid, titanit és vezuvián ásványok kíséretében jelenik meg.. Recsk ismert kontakt metaszomatikus hatásra kialakult szkarnos övezeteiben a nagyobb mélységű előfordulás és a felszínközeli területek ércesedésinek kísérőjeként jellemzően amfibol és epidot társásványaként különítették el.

Források[szerkesztés]

  • Bognár László: Ásványhatározó. Gondolat Kiadó. 1987.
  • Koch Sándor: Magyarország ásványai. Akadémiai Kiadó. 1985.
  • Simon and Schuster's: Rock and minerals. Milano. 1978.
  • Walter Schumann: Minerals of the World. New York. 1998.
  • http://webmineral.com
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Wollastonit témájú médiaállományokat.