Wolfgang Borchert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wolfgang Borchert
Élete
Született1921. május 20.
Hamburg
Elhunyt1947. november 20. (26 évesen)
Bázel
SírhelyOhlsdorfi temető
Nemzetiségnémet
SzüleiFritz Wilhelm Karl Borchert és Hertha Salchow
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)próza, dráma, vers
Irodalmi irányzatexpresszionizmus
Fontosabb műveiAz ajtón kívül
Wolfgang Borchert aláírása
Wolfgang Borchert aláírása
Wolfgang Borchert weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Wolfgang Borchert témájú médiaállományokat.

Wolfgang Borchert (Hamburg, 1921. május 20.Bázel, 1947. november 20.) német költő, drámaíró.

Életrajza[szerkesztés]

Ifjúkorában könyvkereskedő tanuló volt, majd színész lett. 1941-ben besorozták katonának, és a keleti frontra vitték, ahol 1942-ben súlyosan megsebesült. Élesen háborúellenes magatartása miatt hamar összeütközésbe került a hadsereggel, és többször börtönbe zárták. Mire a második világháború végetért és leszerelt, már nagybeteg volt. Segédrendezőként és kabarészínészként kezdett el dolgozni, közben megírta korszakos drámáját (Az ajtón kívül; Draussen vor der Tür), aminek a bemutatója előtt egy nappal meghalt.

Borchert a háború utáni német elveszett nemzedék első nagy hatású, nagy tehetségű írója volt. Rövid életműve a híressé vált Gruppe 47 írócsoport közvetlen irodalmi előzménye. Írásművészetét a német expresszionizmus hagyományai, erőteljes költőiség, és végtelen, kétségbeesett pesszimizmus jellemzi.

Az ajtón kívül és néhány elbeszélése magyarul is megjelent, a színművet hazánkban is többször bemutatták.[1] Balassa Sándor magyar nyelven egész estés operát is komponált Borchert műve nyomán.[2]

Egy ember megjött Németországba, és itt valami ördögi filmet lát. Pereg a film, és közben többször is karjába csíp, mert nem tudja, ébren van-e vagy álmodik. De azután észreveszi, hogy vannak még körülötte jónéhányan, akik ugyanazt látják és hallják. És érzi, hogy ez nem más, mint a valóság. Arról szól, hogy egy ember megjön Németországba... Valaki azok közül, akik megjöttek, de nem haza jöttek, mert itt nincs már otthon számukra. Az ő Németországuk kívül van az esős éjben, az utcán.
– Az ajtón kívül

Magyarul[szerkesztés]

  • Az ajtón kívül. Válogatott írások; vál., utószó: Gyurkó László, ford.: Gyurkó László, Szolcsányi Ferenc; Európa, Bp., 1960
  • Elbeszélések, fordítások. Wolfgang Borchert írásaiból; Vasárnapi levél, Bécs, 1962
  • Wolfgang Borchert összegyűjtött művei. utószó: Vincze Ferenc, ford.: Bordás Máté, Szolcsányi Ferenc, Vincze Ferenc; Napkút, Bp., 2020.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Színházi adattár
  2. Boros Attila: Harminc év magyar operái. Budapest: Zeneműkiadó. 1979.

Források[szerkesztés]

  • Helmut Motekat: Borchert, Wolfgang. in: Neue Deutsche Biographie 2. 1955. 458. Online elérés

További információk[szerkesztés]