Wolf-cerkóf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Wolf-cerkóf
Wolf's Mona Monkey.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Alrend: Orrtükör nélküliek (Haplorrhini)
Alrendág: Majomalkatúak (Simiiformes)
Részalrend: Keskenyorrú majmok (Catarrhini)
Család: Cerkóffélék (Cercopithecidae)
Alcsalád: Cerkófmajomformák
(Cercopithecinae)
Nem: Cercopithecus
Faj: C. wolfi
Tudományos név
Cercopithecus wolfi
(Meyer, 1891)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Wolf-cerkóf témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Wolf-cerkóf témájú kategóriát.

Portré

A Wolf-cerkóf (Cercopithecus wolfi) az emlősök (Mammalia) osztályának a főemlősök (Primates) rendjéhez, ezen belül a cerkóffélék (Cercopithecidae) családjához és a cerkófmajomformák (Cercopithecinae) alcsaládjához tartozó faj.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

A Cercopithecus nemen belül a Mona-csoport tagja. Közeli rokon fajai az apácacerkóf (Cercopithecus mona), a Cambell-cerkóf (Cercopithecus campbelli), a Lowe-cerkóf (Cercopithecus lowei) és a koronás cerkóf (Cercopithecus pogonias).

Legközelebbi rokonfaja a Dent-cerkóf (Cercopithecus denti), mely a Kongó (folyó)tól északra fordul elő. Ezt a fajt sok rendszertannal foglalkozó kutató csak a Wolf-cerkóf alfajaként ismeri el. Szintén nagyon közeli rokonfaj a koronás cerkóf (Cercopithecus pogonias), melynek csupán az alfajának vélték sokáig, egyes rendszerekben ma is csak alfajként tartják nyilván.

Elterjedése[szerkesztés]

A Wolf-cerkóf az esőerdő magasabb szintjeiben él, Afrika középső vidékein a Kongó-medencében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Közép-afrikai Köztársaságban, Uganda nyugati területein, valamint Angola északkeleti részén.

Alfajai[szerkesztés]

Két földrajzilag elkülönült alfaja van.

  • Cercopithecus wolfi wolfi, mely a Kongó és a Sankuru folyók közötti területen él
  • Cercopithecus wolfi elegans, mely a Lomami és Lualaba folyók között fordul elő.

Megjelenése[szerkesztés]

A koronás cerkóf hím hossza 45-55 centiméter, a nőstényé 33-40 centiméter; a hím farkának hossza 85-90 centiméter, a nőstényé 75-80 centiméter; a hím testtömege 4,5 kilogramm, a nőstényé 2,5 kilogramm. Nemének egyik legszínesebb faja. Testének felső része szürkésbarna, hasa sárgás színű vagy fehér. Mellső végtagjai feketék, a hátsók ellenben roszdabarna. Testének hátsó fele vöröses. Fején egy fekete csík húzódik keresztül a fülétől a szeméig. Jellegzetes bélyege szürkés színű, olykor vöröses tömött pofaszakálla. A hím és a nőstény bundája egyforma színű. Az izmos hátsó lábak lényegesen hosszabbak a mellsőknél; segítségükkel a majom ügyesen ugrál az ágak között. A farok hosszú, vékony és szőrös, az állat jól tud vele egyensúlyozni, de fogásra nem alkalmas.

Életmódja[szerkesztés]

A koronás cerkóf társas lény, és nappal aktív. Az otthonául szolgáló erdők felső lombkoronaszintjében él, a talajra nagyon ritkán ereszkedik le. Mint minden cerkóf, ez a faj is csoportosan él. 10-12 egyedből álló csoportjaiban egyetlen hím van, több nősténnyel és azok kicsinyeivel. Erősen territoriális faj, egy-egy csoport sokat veszekszik a szomszédos csoporttal. Más fajokkal azonban elég toleráns, sokszor vegyes csoportokat alkot a fehérarcú cerkóffal (Cercopithecus ascanius) vagy egyes kolóbuszfajokkal.

Tápláléka levelek, hajtások, gyümölcsök, apró gerinctelen állatok és rovarok.

Viszonylag kis termete miatt kedvelt zsákmánya a ragadozóknak. Két fő természetes ellensége a koronás sas és a leopárd.

Szaporodása[szerkesztés]

A nőstény 2-3, a hím 6-7 éves korban éri el az ivarérettséget. A párzási időszak májustól októberig tart. A vemhesség 5 hónapig tart, ennek végén a nőstény 1, néha 2 kölyköt ellik. Születésekor, egy kölyök 300 grammot nyom. Az elválasztás egy év után következik be. Várható élettartamáról nincsenek pontos információk. A rokon fajok a szabad természetben is megélhetnek 20 évet, fogságban pedig akár 30 évet is élhetnek.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wolf-Meerkatze című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]