Windows Oldalsáv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Windows Sidebar szócikkből átirányítva)
Windows Oldalsáv

FejlesztőMicrosoft Corporation
Operációs rendszerMicrosoft Windows Vista
PlatformMicrosoft Windows
Kategóriaalkalmazás
A Windows Oldalsáv weboldala

A Windows Oldalsáv egy minialkalmazás-kezelő rendszer a Microsoft Gadgets-hez, ami a Windows asztalhoz van rögzítve. Az Oldalsáv a Windows Vistához lett először mellékelve, de a Windows Server 2008-hoz is elérhető választható kiegészítőként. Az oldalsáv minialkalmazásai különböző feladatokat képesek elvégezni, úgy mint megjelenítik az időt, a dátumot vagy mutatják az aktuális CPU terhelést. A Vistában számos ilyen alkalmazás található, de mindenki kifejlesztheti a saját kisalkalmazását is.

Áttekintés[szerkesztés]

Az Oldalsáv minialkalmazásokat vagy Gadget-eket tartalmaz amik a Szkript és a HTML egybeépülésén alapulnak. Általában különféle információkat jelenítenek meg úgy mint a rendszeridőt, Internetes szolgáltatásokat, például RSS híreket, illetve vezérelhetnek külső alkalmazásokat is, mint a Windows Media Player. A minialkalmazások beépülhetnek az Oldalsávba vagy szabadon lebeghetnek az asztalon. Az is megoldható, hogy egy alkalmazásnak több példányát is futtassuk egyszerre.[1]

A Windows Vista összesen tizenegy kisalkalmazást tartalmaz: Naptár, Óra, Névjegyalbum, CPU-terhelés mérő, Valutaátváltó, RSS hírolvasó, Feljegyzések, Képkirakó játék, Diavetítés, Tőzsdei árfolyamok és Időjárás. Ezek közül telepítés után már alapértelmezettként be van állítva az óra, a diavetítés és az RSS hírolvasó. A Microsoft különféle kisalkalmazásokat is biztosít a felhasználóknak a Windows Live Gallery webhelyen. Itt különféle Microsoft és felhasználók által készített minialkalmazások találhatók.

Történelme[szerkesztés]

Az Oldalsáv a Microsoft Research egyik projektjeként kezdte meg a pályafutását Sideshow néven (nem összetévesztendő a Microsoft SideShow programmal). 2000 nyarán lett kifejlesztve és először csak a Microsoft belső hálózatán használták.[2]

Az Oldalsáv a Windows Vista "Longhorn" verziójában jelent meg először 2002 szeptemberében. Eredeti célja az volt hogy a Gyorsindítás eszköztárat váltsa fel, de ezek a tervek kudarcba fulladtak a Longhorn újrakezdésekor 2004 közepén.[3]

A Windows Oldalsávot újraírták és a Windows Vista rendszerbe építették be 2005 második felében. Néhány kritikus és a Macintosh pártiak rámutattak, hogy az Oldalsáv nagyon is hasonlít a Konfabulator programra (ma Yahoo! Widget Engine) és a Dashboard rendszerre, amit az Apple Inc. fejlesztett ki a Mac OS X operációs rendszerbe.

Windows 7[szerkesztés]

A Windows Sidebar át lett nevezve a Windows 7 rendszerben Desktop Gadget Gallery-re. A minialkalmazások be lettek integrálva a Windows Explorerbe, így a jelenlegi oldalsáv már nem látható.

A Windows 8-ban a Kezdőképernyő csempéivel váltották fel.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Windows Oldalsáv. Microsoft Corporation. (Hozzáférés: 2008. szeptember 18.)
  2. A Brief History of Windows Sidebar. Microsoft, 2005. szeptember 15. [2007. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. június 3.)
  3. Thurrott, Paul: "Longhorn" Alpha Preview. Windows SuperSite, 2002. november 13. [2008. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 18.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Windows Sidebar című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]