Windows-adó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Windows-adónak vagy Microsoft-adónak nevezik[1][2][3][4] a számítástechnikában azt, amikor egy számítógépet csak Windows operációs rendszerrel együtt lehet megvásárolni, úgy, hogy annak licencdíja a gép árába be van építve, akkor is, ha a vásárlónak arra nincs szüksége (mert például ingyenes Linux vagy BSD operációs rendszert akar használni). Ilyen módon a gép vásárlásakor egy számára értéktelen, használhatatlan dologért kell pénzt kifizetnie az operációs rendszer gyártójának, a Microsoftnak.

Ezt a modern adókhoz való hasonlósága miatt – amikor egy szervezetnek pénzt kell fizetni anélkül, hogy azért a szervezet bármilyen szolgáltatást nyújtana, és ez a fizetés nem kerülhető ki –, valamint a Windows rendszer „ablakok” jelentése miatt nevezik így a számítástechnikai szlengben. Az ablakadó leginkább a márkás számítógépek piacára jellemző.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dell goes Ubuntu; "Windows tax" is $50 according to pricing
  2. Cost of Windows tax calculated. [2007. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 24.)
  3. Dell customer gets Windows refund
  4. How to get a Windows tax refund. [2008. szeptember 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 24.)