Williston-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Williston Lake szócikkből átirányítva)
Williston-tó (Williston Lake,
Williston Reservoir)
Williston-tó
Williston-tó
Ország(ok)  Kanada
Hely Brit Columbia
Vízgyűjtő terület 72 000 km2
Típus víztározó
Elsődleges források Finlay, Parsnip-folyó stb.
Elsődleges lefolyások Peace-folyó
Hosszúság 251[1] km
Szélesség 155[1] km
Felszíni terület 1761[2] km2
Víztérfogat 70 300 km3
Tszf. magasság 671[2] m
Elhelyezkedése
Williston-tó (Kanada)
Williston-tó
Williston-tó
Pozíció Kanada térképén
é. sz. 56° 00′ 00″, ny. h. 123° 55′ 00″Koordináták: é. sz. 56° 00′ 00″, ny. h. 123° 55′ 00″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Williston-tó témájú médiaállományokat.

A Williston-tó vagy Williston-víztározó Kanada Brit Columbia tartományában található állóvíz, melyet a W. A. C. Bennettről elnevezett duzzasztógát megépítésekor hoztak létre. A mesterséges tó vízfelülete 1761 km2[2], s ezzel a legnagyobb tó Brit Columbiában[forrás?], illetve a hetedik legnagyobb víztározó a világon[forrás?].

Földrajzi környezete[szerkesztés]

A tó jelenleg a Finlay és a Parsnip-folyó legalsó szakaszának völgyét, korábbi összefolyásuk helyét, a Finlay Forks-ot, valamint az összefolyásukból keletkező Peace-folyó legfelső szakaszának völgyét tölti ki. A tó létrehozása előtt a Finley és a Parsnip-folyó az észak-északnyugat–dél-délkelet csapásirányú „Rocky Mountain Trench” (tükörfordításban „Sziklás-hegységi-árok”) mélyedésében találkoztak, s közös vizük, a Peace-folyó ebből az árokból kiágazó, közel nyugat–kelet csapásirányú völgyön, a Peace-kanyonon keresztül folyt tovább kelet felé. Jelenleg a Finley észak-északnyugat felől, a Parsnip-folyó dél-délkelet felől táplálja a víztározót, melynek vizét a Peace-folyó vezeti le keleti irányban.

A víztározóba az alább felsorolt jelentősebb folyók és patakok ömlenek:

A víztározó partja mentén több „provincial park” (tükörfordításban „tartományi park”) található:

Története[szerkesztés]

A víztározót 1968-ban hozták létre, amikor a Peace-folyón megépítették a W. A. C. Bennett-duzzasztógátat. A tó létrehozása egyúttal a szekani indiánok ősi területeinek elárasztását is jelentette.[3] Az állóvíz Ray Gillis Willistonról kapta a nevét, aki az akkori „Minister of Lands, Forests and Water Resources” (tükörfordításban „föld-, erdő- és vízügyi miniszter”) volt.

Uszály a Williston-tavon
Uszály a Williston-tavon

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Williston Lake című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b BC Geographical Names: Williston Lake. a www2.gov.bc.ca „Geo BC”-adatbázisa (a Province of British Columbia honlapján) (angolul). Province of British Columbia (2013) (Hozzáférés: 2014. feb. 6.) (html)
  2. ^ a b c Summary Tables: Principal lakes, elevation and area, by province and territory. statcan.gc.ca (a Statistics Canada honlapja) (angolul) (2005. feb. 2.) (Hozzáférés: 2014. feb. 6.) (htm)
  3. CSTC Mandate & Services: A Chronology of Contact. cstc.bc.ca (a Carrier Sekani Tribal Council honlapja) (angolul) (Hozzáférés: 2014. feb. 6.) (htm)

További információk[szerkesztés]