William Thomas Tutte

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Thomas Tutte
Életrajzi adatok
Született1917. május 14.
Newmarket
Elhunyt2002. május 2. (84 évesen)
Waterloo
SírhelyWest Montrose United Church Cemetery
Ismeretes mint
Nemzetiségbrit
HázastársDorothea Mitchell
Iskolái
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Trinity College (Cambridge)
Egyéb diplomájamatematikus
Pályafutása
SzakterületMatematika
Kutatási területGráfelmélet
Munkahelyek
Szakmai kitüntetések
Jeffery-Williams-díj, Henry Marshall Tory Kitüntetés, Isaac Walton Killam-emlékdíj, CRM-Fields-PIMS-díj
Akadémiai tagságRoyal Society

William Thomas "Bill" Tutte (Newmarket, Suffolk, Egyesült Királyság, 1917. május 14.Kitchener, Ontario, Kanada, 2002. május 2.) brit kódfejtő és matematikus. A második világháború alatt briliáns és meghatározó előrelépést tett a Lorenz-féle titkosítás[1] kriptanalízisében. A németek új titkosítási rendszerét, amelyet a wehrmachti főparancsnokságon belül titkos kommunikációra használtak, neki köszönhetően törték fel a szövetségesek. Az angolok által Tunny-nak (tonhalnak) nevezett kód feltörése Eisenhower tábornok szerint legalább két évvel rövidítette meg a második világháborút.[2] Tutte döntő áttörése, a Lorenz-féle, titkosított üzenetek dekódolása nagymértékben, sőt döntően hozzájárult a náci Németország vereségéhez is. Tutte számos elismerésben és kitüntetésben részesült, többek között a gráfelméletben és a matroid elméletben elért eredményeiért.

Korai évei és tanulmányai[szerkesztés]

Tutte Suffolk megyében, Newmarketben született, a helyi versenyistálló, a Fitzroy House kertészének fiaként. Kimagasló intelligenciája korán megmutatkozott, ezért felvételt nyert a Cambridge and County gimnáziumba. 1935-ben került a cambridge-i Trinity College-ba, ahol kémiát, majd matematikát tanult.

A második világháború alatt[szerkesztés]

Nem sokkal a második világháború kitörése után Patrick Duff javasolta neki, hogy dolgozzon a Bletchley Parkban, a Londontól 80 km-re, északra fekvő birtokra, és segítse a kódfejtők munkáját.[3] Ez a munkája akkor szigorúan titkos volt. 1941 nyarán helyezték a Fish nevű projektbe, ahol az első nem-Morse alapú kódoláson dolgozott a hírszerzés. A németek új, 12 tárcsával kódolt üzeneteit kellett diagnosztizálni.

Egy, a németek által küldött 1941. augusztus 31-i üzenet két változata tette lehetővé Tutte-nak, hogy megfejtse a Tunny kulcsát. John Tiltman, a Bletchley Park egyik veterán elemzője adta át ezeket a kódokat neki. Ismétlődő sorozatok segítségével végül sikerült megoldást találnia Lorenz-féle titkosításra.

Egy Lorenz SZ42 titkosító gép a Bletchley Park Múzeumban

A háború után[szerkesztés]

Tutte 1948-ban doktori diplomát szerzett Cambridge-ben. Kanadában helyezkedett el tanárként, és megismerkedett leendő feleségével, Dorotheával. A matematika tudományában folytatta úttörő munkáját, egy olyan ágában, amely a számítástechnika tudománynak fejlődésében egyre nagyobb teret nyert. Különösen a kombinatorika és a gráfelmélet érdekelte.

Kitüntetései, díjai[szerkesztés]

 • 1958: a Kanadai Királyi Társaság tagja
 • 1971: Jeffery-Williams-díj
 • 1975: Henry Marshall Tory Kitüntetés
 • 1982: Isaac Walton Killam-emlékdíj
 • 1987: Royal Society tagja
 • 2001: CRM-Fields-PIMS-díj
 • 2017: Waterloo-ban utcát neveztek el róla (William Tutte Way)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a Lorenz SZ42 volt Hitler feltörhetetlennek” hitt, titkosító gépe az Enigma mellett.
 2. Nick Heath: Britain's World War II codebreakers tell their story (angol nyelven). techrepublic.com, 2012. március 14. (Hozzáférés: 2017. június 5.)
 3. About Bill Tutte. billtuttememorial.org.uk. (Hozzáférés: 2017. június 6.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a W. T. Tutte című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]