Willem Jacob ’s Gravesande

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Willem Jacob ’s Gravesande
Willemsgravesande.jpg
Született 1688. szeptember 26.[1]
’s-Hertogenbosch
Elhunyt 1742. február 28. (53 évesen)[2][1]
Leiden
Állampolgársága holland
Foglalkozása
Iskolái Leideni Egyetem
Kitüntetései Royal Society tagja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Willem Jacob ’s Gravesande témájú médiaállományokat.

Willem Jacob 's Gravesande (Hertogenbosch, Hollandia, 1688. szeptember 26.Leiden, 1742. február 28.) holland ügyvéd, természetfilozófus, aki a természeti törvények kísérleti demonstrációiról nevezetes. A Leideni Egyetem matematikai, csillagászati és filozófiai professzoraként segítette Isaac Newton elméleteinek európai elterjedését.

Élete[szerkesztés]

Eredetileg jogot tanult, de érdeklődését követve matematikával és fizikával foglalkozott. Angliai útján megismerkedett Newtonnal, 1717-től a Leideni Egyetem matematika-fizika tanára volt, a fizika oktatását kísérleti alapra törekedett helyezni. Newton fizikai rendszerét igyekezett megismertetni a kontinensen, 1720-ban megjelent fizikai tankönyve is, amely többször átdolgozva számos kiadást ért meg, a newtoni fizikán alapul, kísérletek bemutatásával.

's Gravesande-féle gyűrű[szerkesztés]

's Gravesande-féle gyűrű

A 's Gravesande-féle gyűrű egy fanyeles, láncon függő sárgarézgolyó és egy karika, ami a szilárd testek hőtágulásának bemutatására szolgáló oktatási segédeszköz. Szobahőmérsékleten a golyó átfér a karikán, viszont a felhevített sárgaréz golyó a változatlan hőmérsékletű karikán fennakad. A felhevített golyó azután hűlés közben lassan összehúzódik, és egyszercsak átpottyan a karikán.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b MacTutor History of Mathematics archive. (Hozzáférés: 2017. augusztus 22.)
  2. data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)