Wikipédia:Növények műhelye/Vácrátót

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A projekt legfontosabb adatai[szerkesztés]

A projekt bemutatása[szerkesztés]

A projekt célkitűzése, hogy a Wikimédia Magyarország Egyesület (WMM) képviselői és önkéntesei a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert munkatársaival együttműködve egyes, a botanikus kertben élő növények tábláira QR-kódokat helyeznek ki, melyek a növényekről szóló, elvileg kellő minőségű és mennyiségű információkat tartalmazó Wikipédia-szócikkekre mutatnak. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a botanikus kert látogatója az adott növényről további ismeretekhez jusson a helyszínen. Ezzel kapcsolatban számos feladat, teendő felmerül, melyet a projekt egyes szakaszaiban, egymás után tervezünk végrehajtani.

Később elképzelhető a projekt további bővülése, s ezzel együtt a projekthez kapcsolódó Wikipédia-szócikkek számának növekedése, mivel azok között nemcsak a kert növényeivel, hanem magával a botanikus kerttel, annak működésével, ismeretterjesztő célzatú projektjeivel, valamint a botanika egyéb részterületeivel foglalkozók is lesznek.

A QR-kódok kétdimenziós kódok, melyek gyorsan visszafejthetők arra alkalmas technikai eszközök (ma már a legtöbb mobiltelefon stb.) használatával. A botanikus kertben kihelyezett kódok a Wikipédia egyes, természetesen az adott növényről szóló szócikkeire fogják irányítani a dekódoló eszközt (lásd QRpedia), így a kert látogatója a helyszínen további információkhoz juthat az adott növénnyel kapcsolatosan. Habár egy növényről több nyelven is létezhet wikipédia-szócikk, a QR-kódot dekódoló eszköz a beállításában megjelölt nyelv wikipédia-szócikkét fogja megjeleníteni. Amennyiben nem áll rendelkezésre ezen a nyelven szócikk, akkor a rendelkezésre álló egyéb nyelvű szócikkek közül választhat a látogató.

Látható, hogy foglalkozni kell a QR-kódok elkészítésével és kiragasztásával, illetve azzal is, hogy az érintett növények wikipédiás szócikkei kellő minőségűek legyenek a látogatók számára, ami mind a botanikus kert, mind a Wikipédia számára lényeges szempont.

Hasonló projektek a világon[szerkesztés]

Arra is érdemes gondolni, hogy lehetséges, hogy egy magyar ember például a grazi botanikus kertben sétál a növények között, s amikor leolvassa eszközével az ott kiragasztott QR-kódot, akkor jól jöhet számára, hogy az adott növényről magyarul olvashat információkat, már ha létezik róla a magyar Wikipédia-szócikk. Tehát nem csak a vácrátóti projektben résztvevő szócikkek minősége fontos, hanem tulajdonképpen minden egyéb QR-projektben résztvevő szócikké is, s ezért is érdemes tudni más, növényekkel kapcsolatos QR-projektről.

A projekt feladatai és tervezett időpontok[szerkesztés]

  • A QR-kóddal megjelölendő növények listájának elkészítése. Határidő: 2014. január 31.
A vácrátóti botanikus kert munkatársai irányításával elkészítjük a QR-kóddal megjelölendő növények listáját, melyet táblázatos formában közlünk ezen a projektlapon. Sok szempontja van azon növények kiválasztásának, melyek tábláira QR-kódok kerülnek majd. E szempontok közé tartozik például az, hogy az adott növény a botanikus kert főbb útvonala mentén helyezkedjen el, s így QR-kódja könnyen leolvasható legyen a dekódoló eszközzel. Ebben a szakaszban derül ki az is, hogy pontosan milyen méretű kódok kerülnek majd kihelyezésre.
  • Információgyűjtés a QR-kódok készítésével kapcsolatban. Határidő: 2014. január 31.
Lényeges megkeresni a nemzetközileg ismert QR-projekteket, és összegyűjteni a szükséges műszaki információkat a QR-kódok készítésével kapcsolatban. Megkértük Andit, a WMM alkalmazottját, hogy keresse meg a QR-kódot alkalmazó Wikimédia Egyesületeket (chaptereket) és kérjen tőlük információt, hogy náluk milyen technológiával készültek a QR-kódok, és milyen anyagi ráfordítást igényelt a projekt.
  • Az anyagi háttér biztosítása és kivitelező keresése a kódok készítésére. Tervezett időszak: 2014. február 1–28.
Az előző szakaszban megismert információk alapján konkretizálódik a projekt anyagi vonatkozása, illetve a QR-kódok elkészítésének minden egyes körülménye.
  • A QR-kódok elkészíttetése és kihelyezése. Tervezett időszak: 2014. március 1–31.
  • A kiragasztott QR-kódok állapotának rendszeres ellenőrzése. 2014 áprilisától folyamatos
Elsősorban az időjárási viszontagságok következtében rongálódhatnak a kiragasztott QR-kódok, de sajnos nem hagyhatjuk figyelmen kívül az emberi rongálás lehetőségét sem, ezért szükséges a kódok időközönkénti ellenőrzése.
  • Az érintett Wikipédia-szócikkek elkészítése, minőségbiztosítása, rendszerezése. 2013 decemberétől folyamatos
A Növények műhelye vállalta ezt a munkát, melyben számítunk a segítségedre:
  • A szócikkek megírása.
  • A szócikkek minőségének javítása.
  • A szócikkek minőségbiztosítása, karbantartása.

Hogyan és miben tudsz segíteni?[szerkesztés]

A projekt egyik fontos feladata tehát az érintett növényekről szóló szócikkek megírása, illetve a szócikkek minőségének javítása; elsősorban ebben szeretnénk segítségedet kérni. A szócikkek minőségének biztosítása, karbantartása és az adminisztráció már inkább a műhely feladata, de ebben is tudsz segíteni, ha a szócikkek megírásán kívül is elvégzel egy-két plusz feladatot, ami csak egy kis figyelmességet igényel. Az alábbiakban leírjuk, hogy mik azok, amik feltétlenül szükségesek ezen feladatok elvégzéséhez:

A szócikkek tartalmával kapcsolatos kívánalmak[szerkesztés]

A növényes szócikkek felépítésével kapcsolatosan a Wikipédia:Növények műhelye/Szócikkvázlat helyen lehet tájékozódni. Ezen felül a szócikkek elkészítése során a következők figyelembevétele elengedhetetlen:

A legfontosabb, hogy a növénytaxonról szóló szócikkekben legyen kitöltött taxobox, melyben
  • További képek a szócikkben
Lehetőség szerint legyenek, de nem kell túlzásokba esni: minden esetben figyelemmel kell lenni a különböző mobil eszközök korlátaira is.
Elengedhetetlen, hogy a szócikkben szereplő információk kellően hiteles, azaz megbízható és könnyen ellenőrizhető forrásokkal rendelkezzenek. Az interneten ugyanis számos olyan oldal található, ahol egyes növényekről pontatlan, félig vagy semennyire sem igaz, illetve kuruzslás jellegű információk szerepelnek; ezek mindenképpen mellőzendők! A magyarra fordított idegen nyelvű Wikipédia-szócikkeknél, még az angolnál is (!) igyekezzünk figyelni a forrásoltságra és a források minőségére! A projektlapon alább felsorolunk néhány fontosabb weboldalt is, amelyek információi hasznosak lehetnek, továbbá mindenkinek ajánljuk a hazai és nemzetközi botanikusok által írt népszerűsítő és szakmai könyveket!
  • A növények magyar neve
Azért is fontos, mert a magyar Wikipédián ez a növényekkel foglalkozó szócikkek címe, így a QR-kódok alapja. Ezért új szócikkek létrehozása előtt, vagy szócikkek átnevezése előtt mindig egyeztess a projekt vitalapján! Mint látni fogjátok, a növények viszonylag nagy részének nem csak egy, hanem több magyar neve létezik (erre jó példát láthattok a Gyermekláncfű című szócikkben). A forrásokkal kapcsolatban már leírtakhoz hasonlóan fokozott figyelemmel kell értékelni az interneten olvasott információkat a növények magyar elnevezésével kapcsolatban is. Számos esetben találkozhatunk olyan magyar elnevezésekkel, amelyek valójában egy másik növényhez tartoznak, csak a szerző valami miatt összekeverte azokat, vagy a köznyelvben elterjedt hibás alakot használja, mely esetleg több fajt takar, illetve egyre gyakoribb a külföldi (elsősorban az angol) elnevezés magyar tükörfordítása, ami sokszor nem szerencsés, ezért inkább mellőzendő, ráadásul a legtöbb esetben saját kutatásnak számít. Mi, műhelytagok megegyeztünk abban, hogy a magyar növénynevek esetében leggyakrabban Priszter Szaniszló művéhez igazodunk (lásd Sablon:Priszter), ami ugyan nem egészen hibátlan, de mindenképpen a jelenleg legteljesebb magyar növénynévszótár. Minden egyes magyar elnevezésnek nagyon örülünk, amennyiben az kellően megbízható és ellenőrizhető forrásból származik.

A szócikkek minőségbiztosításával, karbantartásával, adminisztrálásával kapcsolatos tevékenységek[szerkesztés]

Amikor egy szócikk minősége eléri a kívánalmakat, az nem azt jelenti, hogy az örökké úgy marad. A Wikipédia szócikkei a szerkesztők közreműködése folytán folyamatosan változnak; annak örülünk, ha ez a változás minőségi javulást jelent. Ez azonban nem mindig van így. Éppen ezért szükséges a szócikkek minőségének biztosítása. A szócikkek karbantartásához szükség van bizonyos leltárra, cikkértékelési szempontokra, s az adminisztráció sem árt. Az ezekkel kapcsolatos tevékenységek az alábbiak:

  • Műhelysablon elhelyezése
Minden egyes, növényekkel foglalkozó szócikk vitalapján el kellene helyezni a műhelysablont (lásd Sablon:WPNÖVÉNY). Ez egyrészt azért fontos, hogy tudjuk, az adott szócikk a műhely érdeklődési körébe tartozik, így az olvasók fordulhatnak a műhelyhez is a szócikkekkel kapcsolatos megjegyzéseikkel. Másrészt a sablon jelzi a cikkértékelés aktuális státuszát. Harmadrészt e sablon révén egy helyen (a Cikkértékelő műhelyben, ami jelenleg sajnos inaktív) összegyűlnek ezek a szócikkek, így tulajdonképpen a műhelyt érdeklő szócikkek leltározásra kerülnek, azaz átláthatóbb, könnyebben kezelhető lesz a műhelyt érdeklő szócikk-halmaz (lásd Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Növénytani szócikkek).
  • Cikkértékelés
Minden egyes, növényekkel foglalkozó szócikket értékelni kellene. A cikkértékelés összetett tevékenység, mely egyszerre veszi figyelembe a szócikk szerkezetét, információtartalmát és az iránta érdeklődő műhely értékelési szempontjait. A műhely jelenlegi cikkértékelési szempontjai a műhely lapján olvashatóak, de bővítésével, módosításával kapcsolatban várjuk a konstruktív hozzászólásokat a műhely vitalapján.
  • Kategorizálás
Minden egyes növényekkel foglalkozó szócikket be kellene kategorizálni a megfelelő kategóriákba. A legfontosabb a rendszertani kategóriák elhelyezése. A műhelynek kialakított kategorizálási szempontrendszere van, s szeretnénk ezt fenntartani a könnyebb átláthatóság kedvéért. Minden növénytaxonról szóló szócikket el kellene helyezni a saját taxonszintjével megegyező nevű kategóriába: például a növényfajról szóló szócikket a „Növényfajok” nevű kategóriába, a növényalfajról szólót a „Növényalfajok” kategóriába, a növénynemzetségről szólót a „Növénynemzetségek” kategóriába stb. Ezen kívül az adott taxonról szóló szócikket elhelyezzük a taxonszintjénél eggyel (vagy ha az nem létezik, akkor a legközelebbi) magasabb taxon kategóriájába is. Nézzünk egy példát a rendszertani kategorizálásra! A mezei juhar szócikkben az alábbi kategóriák láthatók 2013. december 15-én 14:45-kor: „Növényfajok” (mivel növényfajról szól a szócikk), „Juharok” (mivel a juhar növénynemzetségbe tartozik a mezei juhar, s létezik a „Juharok” kategória; ha mondjuk nem létezne a „Juharok” kategória, akkor a létező legkevésbé magas kategóriába kellene bekategorizálni a szócikket, azaz a „Szappanfafélék” kategóriába, vagy ha ez sem létezne, akkor a „Szappanfavirágúak” kategóriába). Arra kérünk, hogy a rendszertani kategorizáláshoz használd a meglevő kategóriákat; amennyiben szükséges volna új kategóriák elkészítése, azt előbb mindenképpen beszéljük meg a műhely vitalapján!
  • Figyelőlista alkalmazása
Elsősorban a minőségbiztosítás szempontjából fontos. A regisztrált szerkesztőknek lehetőségük van arra, hogy bármelyik szócikket (azaz a QR-projekteseket is) felvegyék figyelőlistájukra, s így a szócikkekben bekövetkező változásokról értesüljenek, legyenek azok minőséget rontó, vagy minőséget javító változtatások.
  • Járőrözés
Szintén a minőségbiztosítást segítő szerkesztői tevékenység. Egyes szerkesztők járőr jogosultsággal rendelkeznek, ami azt is jelenti, hogy képesek az egyes szócikkekben bekövetkezett azon változtatásokat elfogadni, vagy visszavonni, melyek ellenőrzésre várnak. Az ellenőrzésre váró szerkesztések ugyanis olyan szerkesztők szerkesztései, akik vagy nem jelentkeztek be, vagy bejelentkeztek ugyan, de még nem kapták meg azt a státuszt, hogy szerkesztéseik automatikusan ellenőrzötté váljanak. Tehát a járőrök könnyen kiszűrhetik például a minőséget rontó szerkesztéseket is. A járőrök üzenőfalán lehet jelezni a problémás szerkesztéseket, vagy az ellenőrzésre váró szerkesztések ellenőrzését.
  • Szakmai lektorálás
Mind a szócikkek megírásában, mind a minőségbiztosításban fontos tevékenység. Ennek elvégzéséhez szakemberek szükségesek, az eddigi tapasztalataink szerint olyanok, akik lojálisak a Wikipédiával, s van szabadidejük, netán kedvük is a Wikipédiával foglalkozni. Elképzelhetők más lehetőségek is. A témával kapcsolatban várjuk a konstruktív hozzászólásokat, ötleteket a műhely vitalapján.

Megoldandó feladatok, amelyek műhelymunkát igényelnek[szerkesztés]

  • Minden egyes, a projektben résztvevő szócikk vitalapján el kell helyezni a projekt-sablont. Mikéntjéről lásd: ... .
  • A hiányzó kategória-leírások pótlása

Részvétellel kapcsolatos információk[szerkesztés]

mit kapnak a résztvevők? :), userbox-sablon?, résztvevők listája, azaz ide írd fel magad, ha még mindig szeretnél segíteni :D

Források és egyéb eszközök[szerkesztés]

A műhelyben elkezdtük összegyűjteni egy allapon azokat a forrásokat, amiket érdemes lehet felhasználni a szócikkek megírásakor.

Növénylistás táblázatok[szerkesztés]

Az alábbi táblázatokban szerepelnek azon növénynevek, amelyekhez QR-kód kapcsolódik majd a botanikus kertben. Ezek közül mindazon növénynevek sorába helyezzük el az „Új” szót a pipa mellé, amelyek szócikke a projekt során születik meg.

Kultúrnövények[szerkesztés]

Kultúrnövények
Név Tudományos név Magyar szócikk Idegen nyelvű ref. Nyelvek[1] Megjegyzés
Hajdina Fagopyrum esculentum L. Igen wikidata:Q132734 62
Mángold Beta vulgaris L. var. cicla Igen wikidata:Q157954 37
Cékla Beta vulgaris L. var. conditiva Igen wikidata:Q165437 38
Kerti sarkantyúka Tropaeolum majus L. Igen wikidata:Q156288 33
Csodatölcsér Mirabilis jalapa L. Igen wikidata:Q13710 33
Kerti izsóp Hyssopus officinalis L. Igen wikidata:Q137931 27
Levendula Lavandula angustifola Mill. Igen wikidata:Q42081 31
Citromfű Melissa officinalis L. Igen wikidata:Q148396 52
Borsmenta Mentha x piperita L Igen wikidata:Q156037 48
Bazsalikom Ocimum basilicum L. Igen wikidata:Q38859 81
Orvosi zsálya Salvia officinalis L. Igen wikidata:Q1111359 49
Kerti kakukkfű Thymus vulgaris L Igen Új wikidata:Q148668 35
Kerti katicavirág Nigella sativa L. Igen wikidata:Q160575 37
Borágó Borago officinalis L. Igen wikidata:Q147075 50
Zeller Apium graveolens L. var. rapaceum (Mill.)Gaud. Igen wikidata:Q28298 80
Fűszerkömény Carum carvi L. Igen wikidata:Q26811 58
Koriander Coriandrum sativum L. Igen wikidata:Q41611 88
Édeskömény Foeniculum vulgare Mill. Igen wikidata:Q43511 74
Kecskeruta Galega officinalis L. Igen wikidata:Q134918 18
Kerti ruta Ruta graveolens L. Igen wikidata:Q25062 35
Jószagú cickafark Achillea filipendulina Lam. Igen wikidata:Q383705 10
Közönséges cickafark Achillea millefolium L. Igen wikidata:Q25408 64
Benedekfű Cnicus benedictus L. Igen wikidata:Q792835 22
Bíbor kasvirág Echinacea purpurea (L.)Mnch Igen wikidata:Q272661 21
Kék szamárkenyér Echinops ruthenicus Bieb. subsp. ritro Igen - 1 (?)
Csicsóka Helianthus tuberosus L. Igen wikidata:Q146190 54
Örménygyökér Inula helenium L. Igen wikidata:Q697416 29
Metélőhagyma, snidling Allium schoenoprasum L. Igen wikidata:Q51148 62
Réti ecsetpázsit Alopecurus pratensis L. Igen wikidata:Q157346 22
Abrakzab Avena sativa L. Igen wikidata:Q12104 96
Rozs Secale cereale L. Igen wikidata:Q12099 100
Közönséges búza Triticum aestivum L. Igen wikidata:Q161098 35
Tönköly Triticum spelta L. Igen wikidata:Q158767 43
Amerikai alkörmös Phytolacca americana L. Igen Új en:Phytolacca americana
wikidata:Q157853
19
Mályvarózsa Alcea rosea L. Igen wikidata:Q27682 31
Viasztök Benincasa hispida (Thunb.)Cogn. Igen Új en:Winter melon
de:Wachskürbis
wikidata:Q652206
33
Csészekóró Silphium perfoliatum L. Igen Új en: Silphium perfoliatum
de:Durchwachsene Silphie
wikidata:Q1267255
Tönkebúza Triticum dicoccon Schrank Igen en:Emmer
de:Emmer (Getreide)
wikidata:Q167339
Durumbúza Triticum durum Desf. Igen en:Durum
de:Harweizen
wikidata:Q618324
Kétsoros árpa Hordeum vulgare L. var. distichon Igen wikidata:Q265302 8
Hatsoros árpa Hordeum vulgare L. var. hexastichon fr:Escourgeon
wikidata:Q14550153
Pézsmatök Cucurbita moschata Duch. Igen en:Cucurbita moschata
de:Moschus-Kürbis
wikidata:Q160571
Hólyagos hagyma Allium oschaninii O.Fedtsch. en :Shallot
de: Schalotte
wikidata:Q193498
Póréhagyma Allium porrum L. Igen en:Leek
de:Lauch
wikidata:Q1807269
Tatárhagyma Allium tuberosum Rottl. en:Allium tuberosum
de:Knoblauch-Schnittlauch
wikidata:Q42285
Mungóbab Vigna mungo (L.)Hepper en:Vigna mungo
de:Urdbohne
wikidata:Q369447
Borsmustár Eruca sativa Mill. de:Garten-Senfrauke
en:Eruca sativa
wikidata:Q156884
Borzaskata Nigella damascena L. Igen Új de:Jungfer im Grünen
wikidata:Q158338
Jób könnye Coix lacrima-jobi L. en:Job's Tears
de:Hiobsträne
wikidata:Q827098
 megjegyzés A szócikkben kerüljön említésre a változat (var. ma-yuen) is!
Tatárka Fagopyrum tataricum (L.)Gaertn. en:Fagopyrum tataricum
wikidata:Q12358
Bárányfarok Amaranthus caudatus L. en:Amaranthus caudatus
wikidata:Q162791
Kerti laboda Atriplex hortensis L. Igen Új de:Gartenmelde
wikidata:Q158505
22
Tarka koronafürt Securigera varia (L.) Lassen (syn. Coronilla varia L.) Igen Új en:Securigera varia
wikidata:Q158908
Selymes dárdahere Dorycnium pentaphyllum Scop. de:Seiden-Backenklee (~ subsp. germanicum) <> (en:Dorycnium pentaphyllum??)  megjegyzés A botanikus kert kérése: a szócikk megírása után a növény magyar nevéről egyeztessünk velük ismét!
Kerti pillangóvirág Cosmos bipinnatus Cav. Igen Új de:Schmuckkörbchen
wikidata:Q575748
17
Sárga pillangóvirág Cosmos sulphureus Cav. Igen Új en:Cosmos sulphureus
wikidata:Q1209998
10
Pompás klárika Clarkia elegans Doug. en:Clarkia unguiculata
wikidata:Q160123

Rendszertani gyűjtemény[szerkesztés]

Rendszertani gyűjtemény
Név Tudományos név Magyar szócikk Idegen nyelvű ref. Nyelvek[2] Megjegyzés
Közönséges levendula Lavandula angustifolia Mill. Igen 31
Orvosi zsálya Salvia officinalis L. Igen 49
Gyalogakác Amorpha fruticosa L. Igen 17
Arany ribiszke Ribes aureum Pursh Igen Új en:Ribes aureum 19
Kínai barátcserje Vitex negundo L. Igen Új en:Vitex negundo 8
Parlagi rózsa Rosa gallica L. Igen 20
Örökzöld tatárvirág Iberis sempervirens L. Igen Új de:Immergrüne Schleifenblume 9
Kései szálkamenta Elsholtzia stauntonii Benth. Igen Új 3 csak kép (commons:Elsholtzia stauntonii)
Óriás japánkeserűfű Fallopia sachalinensis (Schm.) Ronse Decr. Igen Új en:Fallopia sachalinensis
de:Sachalin-Staudenknöterich
10
Tollfű Saccharum ravennae (L.) Murr. Igen Új de:Ravennagras 9
Szibériai szakállfű Spodiopogon sibiricus Trin.. en:Spodiopogon sibiricus (csonk)
Zebrafű Miscanthus sinensis Anderss. ’Zebrinus’ az angol en:Miscanthus sinensis (fajszintű)
Keserű csucsor Solanum dulcamara L.. de:Bittersüßer Nachtschatten
Görögtekercs Periploca graeca L. Igen Új de:Griechische Baumschlinge 9
Laza lednekfürt Lespedeza bicolor Turcz. en:Lespedeza bicolor
de:Zweifarbiger Buschklee
Grúz ködcserje Andrachne colchica Fisch. et C.A.Mey.
Turkesztáni borsócserje Caragana turkestanica Komar. en:Caragana
 wikidata:Q849443
Vesszős zanót Chamaecytisus glaber (L.) Rothm.

Dendrológiai gyűjtemény[szerkesztés]

Dendrológiai gyűjtemény
Név Tudományos név Magyar szócikk Idegen nyelvű ref. Nyelvek[3] Megjegyzés
Nyugati ostorfa Celtis occidentalis Igen wikidata:Q470006 10
Korai juhar Acer platanoides Igen wikidata:Q26745 44
Közönséges vadgesztenye Aesculus hippocastanum Igen wikidata:Q26899 52
Közönséges platán Platanus × acerifolia Igen wikidata:Q161374
en:Platanus × acerifolia
22 lásd:Platánfélék (több kódtábla kell!!!)
Kocsányos tölgy Quercus robur Igen wikidata:Q165145 54
Vérbükk Fagus sylvatica ’Atropunicea’ wikidata:Q146149 50 (említés a F. sylvatica oldalán)
Nagylevelű hárs Tilia platyphyllos Igen wikidata:Q156831 30
Amerikai vasfa Gymnocladus dioicus Igen wikidata:Q549418 10
Szeldeltlevelű ezüstjuhar Acer saccharinum ’Wieri’ wikidata:Q158301 22 van Ezüst juhar nagyon rövid, bővítendő

- kiegészítettem, nézzétek meg, így jó-e.Fauvirt vita 2014. április 9., 18:56 (CEST)[válasz]

Kocsányos tölgy Quercus robur Igen wikidata:Q165145
Amerikai mocsárciprus Taxodium distichum Igen (Új) wikidata:Q148950 27 leválasztva a nemzetségtől és kicsit kiegészítve
Kaukázusi szárnyasdió Pterocarya fraxinifolia Igen Új wikidata:Q121749 11
Magyar kőris Fraxinus angustifolia ssp. pannonica Igen wikidata:Q1162403 1 kéne fénykép róla a taxoboxba
Teltvirágú vadgesztenye Aesculus hippocastanum 'Baumannii' wikidata: 52 Érdemes a közönséges vadgesztenye oldalán feltüntetni mint kertészeti fajtát.
Narancseper Maclura pomifera Igen wikidata:Q1066106 16
Hegyi juhar Acer pseudoplatanus Igen wikidata:Q156944 47
Közönséges pagodafa Sophora japonica Igen wikidata:Q288558 24
Szibériai szil Ulmus pumila Igen wikidata:Q1079824 13 Kiegészítettem forrásokkal, a celer-t nem tudom, mi, ki kéne deríteni. (yera)

A projekt története[szerkesztés]

Fontosabb dátumok; lehet írni folyamatosan, mi zajlik; a projekt végén pedig egy áttekintést nyújt az egészről

– augusztusban: látogatás a vácrátóti botanikus kertben, melynek során a kert vezetősége megismerkedhetett a Wikipédia és a műhely működésével, beszélgettünk a lehetséges együttműködés kereteiről és megállapodtunk, hogy a kerti munkálatok lezárulta (november) után - az "első fázis"-ként - kialakítjuk, hogy a Wikipédia szócikkek és a kert növényeinek halmazából melyek felelnek meg a QR-kódolás feltételeinek, ill. melyek szorulnak kiegészítésre, bővítésre, esetleg megírásra.
  • 2013. ősz-tél: mivel a wikipédiában 2013. szeptember 11-el elindult a wikipédia első QR-kódos projektje a GLAM-ZOO, figyelemmel kísérjük az ő alakulásukat, illetve fölvettük a kapcsolatot a német, grazi botanikus kert QRpedia-projektjével.
– 2013. novemberben: elkezdtük kialakítani a munkacsoportot, először a műhely szűkebb szerkesztőinek köréből, és elkezdtünk dolgozni ezen a lapon.
– 2013. december 17-én a műhely egyik allapjaként közzé tettük a projektlap első verzióját.
  • 2014. január 23-án a botanikus kert munkatársai megküldték a növénynevek első listáját táblázatos formában, amely Texaner jóvoltából felkerült a projektlapra. Ezzel elindult a projektnek az a szakasza is, amelyben a növényes szócikkek megírása és a meglevők feljavítása a feladat; ezt Texaner meghirdette a kocsmafalon is.
  • 2014. március 20-án kinyomtatásra került mintegy 60 késznek és elfogadhatónak ítélt szócikk QR-kódja és a botanikus kert munkatársai megkezdték azok kihelyezését.
  • 2014. április 7-én megkaptuk a QR-kód kihelyezésére alkalmas fák listáját. Ez a lista is felkerült ide a projektlapra.
  • 2014. május 14. Kikerültek a QR-kódok (kivéve a még ki sem kelt egynyári növényeket) a kert növényeinek a táblaira. Az alábbi képeken a három alkalmazott kihelyezési mód látható.

A hivatalos átadás, bejelentés, sajtótájékoztató tervezett ideje 2014.05.25. Írjátok be a naptáraitokba! --Texaner vita 2014. május 14., 18:29 (CEST)[válasz]

  • 2014. május 25-én Biológiai Sokféleség Világnapja és gyermeknapi rendezvények keretében megtörtént a QR-kódok hivatalos bejelentése és használatbavétele a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben. Ebből az alkalomból a látogatók egy játék keretében kereshettek QR-kódokat. A résztvevők tesztlapokat kaptak ahol a kérdésekre a magyarnyelvű Wikipédia szócikkeiben találták meg a helyes választ. A rendezvénynek 1200-1300 résztvevője volt, nem számítva a 6 év alatti gyermekeket akik belépő nélkül látogathatják a kertet. A játékban közel 30-an vettek részt, és meglepően sok abszolút jó 10 pontos eredmény született. A játék megszervezéséért, lebonyolításáért, és a tesztlap elkészítésért Halászné Szakács Évának a kert munkatársának szeretnék itt is köszönetet mondani.

--Texaner vita 2014. május 25., 22:24 (CEST)[válasz]

Sajtó[szerkesztés]

Annak ellenére meglehetősen jó sajtója volt az eseménynek, hogy a rendezvényre az Európai Parlament választásának napján került sor. A Lánchíd Rádióban 2014.03.23-án délelőtt 10.45-11.00 között élő adásban – Halászné Szakács Éva beszélt a projektről ahol részletesen kitérve a QR-kód mibenlétére és a Wikipédia cikkek megbízhatóságára. Sajnos a rádió archívumában nem sikerült megtalálnom az adást, talán valaki ügyesebb nálam és megszerzi.

Az MTI szintén 2014.05.23-án a rendezvényről (a QR-kód miben voltáról és a Wikipédiás kapcsolatról is) MTI hírt adott ki.

Ezenkívül eddig a következő sajtómegjelenésekről van tudomásom:

  1. Tavaszi növénykiállítás és vásár. Vácrátót honlapja. (Hozzáférés: 2014. május 25.)
  2. QR-kódok a vácrátóti botanikus kertben. turizmus.com, A turizmus központi hírforrása. (Hozzáférés: 2014. május 25.)
  3. QR-kódos ismeretterjesztés a botanikus kertben. Kárpátinfo (Hírposta). (Hozzáférés: 2014. május 25.)
  4. Tavaszi növénykiállítás és -vásár. Kertlap. (Hozzáférés: 2014. május 25.)
  5. Gyermeknapi rendezvények, programok országszerte. Art News. (Hozzáférés: 2014. május 25.)
  6. Kovács Ágnes és Halászné Szakács Éva (2014). „Botanikus kerti hírek” (pdf). MTA Ökológiai Kutatóközpont Hírlevél 3. (1.), 13.. o. (Hozzáférés: 2014. május 25.)  
  7. QR-kódok a vácrátóti botanikus kertben. MAG ICS Holding Zrt., 2014. május 26. (Hozzáférés: 2014. május 26.)
  8. QR-kóddal a botanikus kertben. Családháló.hu, 2014. május 26. (Hozzáférés: 2014. május 27.)
  9. Mit keres a QR-kód a botanikus kertben?. Hírszemle, 2014. május 20. (Hozzáférés: 2014. május 27.)
  10. Mit keres a QR-kód a botanikus kertben?. Marketing media, 2014. május 20. (Hozzáférés: 2014. május 27.)
  11. Mit keres a QR-kód a botanikus kertben?. Hírstart, 2014. május 20. (Hozzáférés: 2014. május 27.)
  12. Így még nem fedeztél fel botanikus kertet. Világjáró Utazási Magazin, 2014. május 21. (Hozzáférés: 2014. május 27.) Mosolygok ...
  13. QR-kódos ismeretterjesztés a botanikus kertben. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont, 2014. május 20. (Hozzáférés: 2014. május 27.) Mosolygok ...
  14. QR-kódos ismeretterjesztés a botanikus kertben. Greenfo - Zöld iránytű a neten, 2014. május 20. (Hozzáférés: 2014. május 27.)
  15. QR-kódos ismeretterjesztés a botanikus kertben. Magyarország hírportálja., 2014. május 20. (Hozzáférés: 2014. május 27.)
  16. Gyermeknap - A biológiai sokféleség világnapját is ünneplik Vácrátóton. Webrádió, 2014. május 20. (Hozzáférés: 2014. május 27.)
  17. Tavaszi növénykiállítás és -vásár lesz Vácrátóton. Váci Napló Online, 2014. május 20. (Hozzáférés: 2014. május 27.)
  18. A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG VILÁGNAPJÁT IS ÜNNEPLIK VÁCRÁTÓTON. Biokalauz, 2014. május 20. (Hozzáférés: 2014. május 27.)
  19. Gyermeknap - A biológiai sokféleség világnapját is ünneplik Vácrátóton. Starthírek, 2014. május 20. (Hozzáférés: 2014. május 27.)
  20. Gyermeknap:A biológiai sokféleség világnapját is ünneplik Vácrátóton. Fesztiválok kis hazánkban, 2014. május 20. (Hozzáférés: 2014. május 27.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az itt látható szám a nyelvi változatok számán felül azt is jelzi, hogy a szócikk QR-kódjának képzése is megtörtént.
  2. Az itt látható szám a nyelvi változatok számán felül azt is jelzi, hogy a szócikk QR-kódja legenerálásra került
  3. Az itt látható szám a nyelvi változatok számán felül azt is jelzi, hogy a szócikk QR-kódja legenerálásra került