Wikipédia:Lektorálás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Lektorálandó szócikkből átirányítva)

Az említett cikk szövege tartalmi és stílusbeli okokból nem enciklopédiába illő, emiatt javításra szorul. (A megjelenés felülvizsgálatát a {{forma}} sablonnal kérhetjük.)

Néhány cikk esetében a cikk szövege sok. Ha a cikk szövege olyan forrásból (általában közkincsnek számító, régi lexikonból) származik, akkor a helyesírás, a fogalmazás és a tartalom felülvizsgálatra szorulhat. Ha van időd és kedved, javítsd ki a hibákat, vagy fogalmazd át a helytelen vagy régies mondatokat.

Sok esetben a legegyszerűbb módja a következetesen helytelenül vagy régiesen írt szavak javításának a szöveg átemelése egy szövegszerkesztőbe, ott a hibák keres-és-cserél módszerű javítása, majd a szöveg visszaillesztése. Ügyelj arra, hogy a másolás során ne változzanak meg olyan betűk vagy formátumozás, amelyek szándékosan vannak ott (például az idézetek).

Szubjektív fogalmazás esetén[szerkesztés]

Lásd: Wikipédia:Stilisztikai útmutató

Hibás tartalom esetén[szerkesztés]

Lásd: Wikipédia:Friss változtatások járőrözése

Források áttekintése[szerkesztés]

A tartalmi helyesség és ellenőrizhető külső források megléte alapvető szükséglete a szócikkeknek. Ez több szempontból is vizsgálható a lektorálás során. A szempontokat részletező útmutató nyújt további részleteket.

Nem lexikális tartalom[szerkesztés]

Gyakran előfordul, hogy valaki fontosnak tart valamit közölni, de az nem lexikonba való tartalom. Általában a nevezetesség, ellenőrizhetőség vagy függetlenség szempontjából hiányos a közölt információ. Ha ilyet találunk igyekezzünk nem csak törölni, de a közreműködőt is tájékoztatni, hogy figyelmetlenség történt. Ha a törlés a cikk jelentős részét érinti, a cikk minősítését, státuszát is módosítsuk.

Részletes lista: Wikipédia:Mi nem való a Wikipédiába?

Hol találhatóak a lektorálandó lapok?[szerkesztés]

Ezek a cikkek a Mi hivatkozik erre eszköz segítségével egyszerűen megtalálhatók.

Másrészt nézelődhetsz még:

Lásd még[szerkesztés]