Wikipédia:Botok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

A Wikipédia-botok (a bot a „robot” szó rövidítése) olyan programok, amelyek automatizált szerkesztéseket végeznek a Wikipédiában, vagy több lap egymás utáni betöltésével, módosításával és mentésével meggyorsítják a szerkesztők munkáját.

Ez az oldal a botokkal kapcsolatos szabályokat és szokásokat tartalmazza. Ha egy feladat elvégezésére keresel botot, a botgazdák üzenőfalát használd. Ha új botot akarsz indítani, kövesd az itt leírtakat.

Botok használatakor mindig nagy körültekintéssel járjunk el! Egy gondatlanul elkészített vagy használt bot alapos felfordulást tud okozni rövid idő alatt, amelynek rendberakása a szerkesztőknek több idejét emésztheti fel, mint amennyit az eredeti munka igényelt volna. És habár igaz, hogy egy átgondolt bot sok mechanikus munkától képes megszabadítani a szerkesztőket, ha nem vagyunk elég óvatosak, túlterhelhetjük a Wikimédia Alapítvány szervereit. A jól végzett botmunka viszont sok hasznot hajt.

Information

For an English summary and links please see the bottom of this page.

A bot fogalma[szerkesztés]

A bot bármilyen – készen beszerzett vagy saját fejlesztésű – szoftver, amely lapok tömeges, gyors szerkesztését, létrehozását, törlését teszi lehetővé. Az angol Wikipédia szóhasználatától eltérően (ahol csak az automatikusan üzemelő programokat hívják így) botnak nevezzük a szerkesztői közreműködést igénylő, szerkesztést meggyorsító eszközöket is. Mivel a legtöbbször a botgazda eseti döntésén múlik, hogy egyenkénti ellenőrzéssel vagy automatikusan futtatja ugyanazt a botot, célszerű egységesen szabályozni a botmunkát.

A legismertebb botszoftverek a Pywikibot és az AutoWikiBrowser (röviden AWB). Az ismert botrendszerek listáját a lap alján találod. A szabályozás vonatkozik ezekre is, a saját fejlesztésű eszközökre is, és bármilyen más szoftverre, amely a fenti definíciónak megfelel. Nem tartoznak a szabályozás alá a beállításokban minden szerkesztő számára elérhető segédeszközök (gadgetek), mint például a HotCat – kivéve a jóváhagyott tevékenységekre vonatkozó korlátozást A JavaScript használata szakaszban – és a MediaWiki szoftver által biztosított eszközök (pl. a tömeges törlés, tömeges üzenetküldés).

A bot szót egyaránt használjuk a fent leírt botszoftverre és a botszoftvert futtató felhasználói fiókokra is.

Félreértésre adhat lehetőséget a kettős jelentésű regisztráció szó. Regisztrált botnak nevezzük a következő szakaszban leírt botjoggal rendelkező botokat. Ez független attól, hogy a botodnak szerkesztői fiókot regisztráltál.

Regisztrálatlan botok csak a regisztráció előtti próbaszerkesztések erejéig futtathatóak, mivel botjog híján – hacsak nem rendelkeznek megerősített státusszal – sok lapot tennének ellenőrizetlenné, indokolatlanul megnövelve a járőrök munkáját, emellett a friss változtatások áttekinthetőségét is akadályoznák.

A botok működését közelítőleg – bár nem kategorikusan – a következő üzemmódokkal jellemezhetjük:

Kézi botszerkesztés
A bot betölti a szerkesztésre váró lapokat, javaslatot tesz a módosításukra, és a botgazda egyenként dönt mindegyik oldal módosításáról és mentéséről. (Esetleg a bot által javasoltakon kívül más változtatást is végezhet mentés előtt.)
Felügyelt (fél)automatikus szerkesztés
A bot ugyan automatikusan menti a lapokat, de a botgazda folyamatosan figyeli a működést, készen a leállításra vagy a hibásan mentett oldalak javítására.
Automatikus szerkesztés
A botgazda – esetleg néhány kézi tesztszerkesztés után – magára hagyja a botot, amely emberi mérlegelés nélkül menti a szerkesztett lapokat.
Időzített bot
A bot a kezdeti tesztüzem után valamilyen időzítő szolgáltatás – pl. cron – segítségével automatikusan indul el és fut le, a botgazda közreműködése nélkül. Így működik például a szubcsonkbot.
Folyamatos automatikus működés
A bot az elindítás után folyamatosan és automatikusan működik (ilyen lehet pl. egy friss változtatásokat figyelő bot).

Nem számít botmunkának, és nem esik a szabályozás alá, ha bármilyen botszoftvert csak olvasásra használsz, pl. számodra érdekes cikkek kigyűjtéséhez, vagy pedig a saját figyelőlistád szerkesztésére.

Botjog és botflag[szerkesztés]

  • Technikailag a bürokraták képesek egy szerkesztőnek botjogot adni vagy visszavonni. A botjog fogalmilag független attól, hogy botnak számító szoftverrel végezzük-e a szerkesztéseket – megadható élő szerkesztőnek is, és botszoftverrel is lehet a jog nélkül szerkeszteni. A botjog tartalmát a Speciális:Szerkesztői csoportok jogai oldal részletezi. Ebben olyan jogok is vannak, amelyek egyébként a megerősített szerkesztői vagy adminisztrátori státuszhoz kötődnek, ezért botjogot csak megbízható szerkesztő kaphat. A botjog feljogosít egyebek között a csak megerősített szerkesztők által szerkeszthető védett lapok szerkesztésére, az átirányítás nélküli átnevezésre és a szerkesztések automatikus ellenőrzésére (azaz az ellenőrzött lapok továbbra is ellenőrzöttek maradnak, az ellenőrizetlenek pedig ellenőrizetlenek, épp mintha egy megerősített szerkesztő végezte volna a módosítást). A botjog a szerkesztői fiókhoz kötődik, és a beállítástól a visszavonásig érvényes. A botjoggal rendelkező szerkesztői azonosítók (amelyeket regisztrált vagy bejegyzett botnak is nevezünk) automatikusan megjelennek a Speciális:Szerkesztők listája/bot oldalon.
  • A botflag ettől eltérő fogalom: azt jelenti, hogy az adott szerkesztés alapesetben nem jelenik meg a friss változtatások listájában, csak ha szándékosan megjelenítjük a botszerkesztéseket is (ekkor b betű jelzi a szerkesztés mellett a botflaget). A botjogú felhasználók minden szerkesztése alapesetben botflaggel van megjelölve, de a program képes lehet ezt a flaget szándékosan kikapcsolni; ilyenkor a szerkesztés mindenki számára megjelenik a friss változtatásokban. Botflaget botjog nélkül csak az adminisztrátorok használhatnak, és csak az egykattintásos visszaállításhoz – ebben az esetben sem az eredeti szerkesztés, sem a visszaállítás nem jelenik meg a friss változtatásokban (hacsak be nem kapcsoljuk a botok szerkesztéseinek megjelenítését), de a laptörténetben látható lesz. A botflag egy adott szerkesztéshez kötődik.

A botszoftver, a botjog és botflag tehát három különböző fogalom, bár többnyire együtt jár.

Botgazdák[szerkesztés]

Mivel a fentiek szerint a botjog megerősített szerkesztői jognak felel meg, botot csak a fő működési területe szerinti Wikipédián megerősített szerkesztő üzemeltethet. Ez a feltétel egyúttal a közösség bizalmát is kifejezi az adott szerkesztő iránt, hogy esetenkénti ellenőrzés nélkül szerkeszthet. Ha a botgazda fő tevékenysége olyan Wikipédiához kötődik, ahol nem vezették be a megerősített vagy ennek megfelelő státuszt, akkor a bürokraták mérlegelik, hogy üzemeltethet-e botot. Kétséges esetben a bürokraták döntik el, melyik wikin várják el a megerősített státuszt.

Ha még nem vagy megerősített szerkesztő, arra kérünk, hogy a Wikipédia hagyományos, kézi szerkesztésével szerezd meg azt a gyakorlatot, ami képessé tesz a hibamentes botüzemeltetésre.

A legtöbb bot használatához nem kell programozónak lenni, azonban a botgazdától elvárható annyi informatikai jártasság, hogy képes legyen az általa használt szoftver felhasználói felületét, beállítási lehetőségeit megérteni, és a helyes működtetéséért felelősséget vállalni.

A botjogot a Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Botjelentkezés lapon lehet kérni. Célszerű előzőleg botjog nélkül (nem túl gyors ütemben, és lehetőleg csúcsidőn kívül) kb. 50 próbaszerkesztést végezni, amely látható a friss változtatások listáján, és bemutatható a jelentkezéskor. A botjelentkezéshez hozzászóló szerkesztők véleményt mondhatnak

  • a feladat szükségességéről
  • a próbaszerkesztések minőségéről
  • a bothoz tartozó szerkesztői lap és vitalap megfelelőségéről
  • a botgazda felkészültségéről és alkalmasságáról.

A bürokraták a fentiek figyelembe vételével döntenek a botjog megadásáról. A jog csak a magyar Wikipédián érvényes. Ha más Wikimédia-projektben is szeretnél botozni, az ottani szabályokat kell követned.

A botjog visszavonása ugyancsak a bürokraták hatásköre. A visszavonást a bürokraták üzenőfalán kezdeményezheti maga a botgazda, vagy – visszatérően problémás működés, nem jóváhagyott feladatok végzése, más nyomós ok miatt – bármelyik szerkesztő. Ebben az esetben a bürokraták úgy járnak el, mint más jogosultságok (pl. járőr, megerősített szerkesztő) visszavonásakor.

Bürokrata – rövid idejű, tesztcélú, világosan naplózott kivételektől eltekintve – nem adhat jogokat a saját botjának, illetve botjogot a saját azonosítójának. Ilyen esetben egyszerű szerkesztőként jár el, és egy másik bürokrata bírálja el a kérést.

Bejelentkezés nélkül nem szabad botszoftvert futtatni. A be nem jelentkezett szerkesztők botszerű működés esetén blokkolhatóak.

Blokk alatt álló szerkesztő (ideértve a globálisan blokkoltakat is) nem futtathat botot, kivéve a folyamatosan futó és időzített botokat, amelyek régebb óta működnek. Habár a botgazdának adott blokk technikailag nem feltétlenül akadályozza meg a bot működését, a bot blokk alatti elindítása blokksértésnek számít, ami a blokk meghosszabbításával, illetve a botazonosító végleges blokkolásával vagy a botjog visszavonásával járhat.

A bot számára regisztrált azonosító a botgazda legális zoknibábja. Ezért csak a botfeladatokra használható. Értelemszerűen nem szabad vele megbeszélésekhez hozzászólni és szavazni vagy más félreértésre alkalmas módon használni.

A bot adminisztrációja[szerkesztés]

Azonosító[szerkesztés]

A botfiók nevében szerepelnie kell a bot vagy Bot szövegnek, amit nálunk és a többi wikiben is felismernek.[1] A leggyakoribb módszer a felhasználónév vagy a feladat kiegészítése ezzel a szóval, tehát ha a Jancsi nevű szerkesztő regisztrál egy botfiókot a lepkék szócikkeivel kapcsolatos feladatok ellátására, akkor akár a Jancsibot, akár a Lepkebot, akár a nemzetközi környezetben is felismerhető ButterflyBot jó ötletnek tűnik. Természetesen ez csak egy minta. A regisztrációra az általános szabályok érvényesek, vagyis nem lehet már létező azonosító, feleljen meg a Wikipédia:Azonosító oldalon leírtaknak, és ha esetleg más wikiben is akarod használni, akkor célszerű odafigyelni, hogy azon a nyelven se legyen rossz a hangzása. A bot helyett elfogadható a script is.

A bot szót tartalmazó azonosító azért is hasznos, mert a laptörténetet akár szemmel nézegetve, akár szoftverrel elemezve egyedül ez segít kiválasztani a botszerkesztéseket – a MediaWiki ugyanis nem tárolja hozzáférhetően azt az információt, hogy a szerkesztőnek a szerkesztés idején botjoga volt,[2] és más módon nem lehet kinyerni a laptörténetből.[3] (A friss változtatások listájában ugyan látható a botflaggel végzett szerkesztés, de az csak rövid ideig érhető el, és a laptörténetbe nem kerül át.)

A bot felhasználói fiókját bejelentkezve is létrehozhatod, ha a Speciális:Szerkesztői fiók létrehozása linkre kattintasz. Ebben az esetben összekapcsolódik a szerkesztői neveddel, és utólag is látható lesz (mint ebben a példában), hogy te regisztráltad. Megadhatod ugyanazt az e-mail-címet, amit a fő azonosítódhoz használsz.

Egy botgazdának lehet több botfelhasználója is. Ez hasznos, ha más-más feladatot látnak el, más szoftvert használnak, más környezetben futnak vagy más jogosultságokra van szükségük. Ha például az egyik botoddal helyesírási hibákat javítasz a saját gépedről, a másik botod pedig automatizált feladatokat lát el időzítve, és egy szerveren fut, akkor célszerű külön felhasználói fiókot rendelni hozzájuk. A külön felhasználó azzal az előnnyel is jár, hogy ha az egyiket blokkolják valamelyik wikin hibás működés miatt, akkor a másik futhat tovább. Ezáltal a botok szerkesztéseinek listája is áttekinthetőbbé válik.

Szerkesztői lap és vitalap[szerkesztés]

Ha beregisztráltad a botod felhasználói fiókját, már a próbaszerkesztés előtt hozd létre a szerkesztői lapját. Több bot esetén közös oldalt is létrehozhatsz átirányítással. A szerkesztői lap minimális tartalma a bot által végzett feladatok leírása, a használt szoftver és a botgazda neve, elérhetősége. Ha több Wikipédián is akarsz dolgozni, létrehozhatsz globális felhasználói lapot is.

Az új szerkesztői lapra helyezd el a {{robot tesztüzemben}}(?) sablont. Ha a botod megkapta a botjogot, távolítsd el ezt a sablont, és gondoskodj róla, hogy a lap mindig aktuális információkat tartalmazzon (pl. új feladat bejegyzése, új szoftver feltüntetése). Ehhez használható, de nem kötelező a {{regisztrált bot}}(?) sablon, amely egyúttal a kategorizálást is elvégzi. Ha nem használod, tedd be külön a lapot a Wikipédia-botok kategóriába!

A bot vitalapját vedd a figyelőlistádra. Jó gyakorlat egyszerűen átirányítani a saját vitalapodra, így akinek észrevétele van a botod működésével kapcsolatban, egyenesen oda fog írni, amiről értesítést is kapsz. Ha elsősorban AWB-t használsz, akkor van egy ezzel ellentétes szempont: a programban van egy funkció, hogy ha üzenet érkezik a botfelhasználó vitalapjára, akkor azonnal megáll, és addig nem hajlandó tovább működni, amíg az ember meg el nem olvassa az üzenetet (a botfiókkal bejelentkezve), azaz el nem tünteti a narancssárga csíkot. Tehát ha így szeretnél értesítéseket kapni, akkor célszerű mellőzni az átirányítást. A lényeg, hogy botmunka közben figyeld a Wikipédiát, és értesüljél a visszajelzésekről.

Szerkesztői lap nélküli bot nem üzemeltethető, és az ilyen botot az adminisztrátorok a lap létrehozásáig blokkolhatják. Ez a más Wikipédián létrehozott botfiókokra és a globális botokra is vonatkozik. Ha a botgazda nem a magyar Wikipédiában tevékenykedik, akkor a vitalapon legyen link arra a vitalapra, amit folyamatosan figyel.

Ha a botod a Toolforge-on fut, jelezd a szerkesztői lapján a {{ToolforgeBot}}(?) sablonnal, ami az adminisztrátorok figyelmét felhívja, hogy fokozott óvatossággal kell eljárni a blokkoláskor! Más, a Wikimédia-birodalomba tartozó közösségi szerverekhez hasonló sablonokat lehet alkalmazni.

A saját szerkesztői lapodon a {{Userbox/Botgazda}} sablonnal jelezheted, hogy botot üzemeltetsz. (Ennek használata nem kötelező.)

A bot forráskódja[szerkesztés]

Ha készen használod valamelyik ismert keretrendszert (elsősorban a Pywikibot és az AWB tartozik ide), akkor a forráskódot ismertnek tételezzük fel. Ha viszont saját modulokkal, scriptekkel egészíted ki ezeket, jelentősen átírod valamelyik részt vagy teljesen saját szoftvert használsz, akkor arra kérünk, hogy lehetőleg tedd közzé a kódot, mihelyt publikálható állapotba kerül. Ennek számos előnye van:

  • A közzétett kód növeli a szerkesztőtársak bizalmát, hogy a bot tényleg azt csinálja, amire a felhatalmazást kapta, és azt helyesen csinálja.
  • A publikálás lehetővé teszi, hogy más szerkesztők javaslatokat tegyenek a fejlesztésre, segítsenek a hibakeresésben vagy felhívják a figyelmet a potenciális hibákra.
  • A szabad licenc alatti közzététel illeszkedik a Wikipédia rendszerébe és szellemiségébe, ahol a wikit működtető szoftvertől a képeken át a szócikkek tartalmáig minden valamilyen szabad licenc alatt van. Egyúttal lehetővé teszi, hogy más szerkesztők újrahasznosítsák a kódot, inspirálódjanak, tanuljanak belőle, más hasonló botokat állítsanak elő, vagy alkalmazzák más nyelvű Wikipédiákra. Így megsokszorozhatja a kód megírásába fektetett munkád hasznát.
  • A közzétett kód lehetővé teszi, hogy ha inaktívvá válsz vagy más okból nem tudod tovább futtatni a botot, akkor másik botgazda átvegye a feladatot.
  • Biztonsági másolatként is szolgál arra az esetre, ha valami katasztrófa folytán az összes példányod elérhetetlenné válna.
  • Vitás, feszült helyzetekben a közzétett kód eleve kizárja azt a gyanút, hogy esetleg valamilyen népszerű szolgáltatás leállításával akarnád zsarolni a közösséget.

A közzététel tehát nem kötelező, de követendő jó szokás. Érthető azonban, ha egy még nem eléggé letisztázott vagy fejlesztés alatt álló kód közzétételével még vársz. Nem elvárás az alkalmi feladatok megoldására „összeütött” kód közzététele, amelyet a feladat megoldása után nem kívánsz rendszeresen használni.

A közzététel legegyszerűbb módja a Wikipédia felülete, például a bot allapja (segítség a formázáshoz). Használhatsz szoftverkódmegosztó oldalt is (pl. GitHub, GitLab.com, Wikimédia GitLab, SourceForge). Ez utóbbiak előnyösek lehetnek,

  • ha nem vagy elégedett a Wikipédia szöveges dokumentumokra kifejlesztett licencével, és szoftverre optimalizált licenc alatt szeretnéd közzétenni
  • ha programozói portfóliód részeként akarod bemutatni
  • ha a programozók körében elterjedt automatikus telepítőeszközök használatára akarod alkalmassá tenni a kódot.

Saját bot fejlesztésekor követendőek a programozás szakmai szabályai, mindenekelőtt az alapos tesztelés.

A bejegyzett botok listája[szerkesztés]

A botjog megadása után a botgazda vagy a bürokrata beírja a botot a botok listájára.

Egyéb hasznos oldalak[szerkesztés]

  • Célszerű a figyelőlistádra venni a Wikipédia:Botgazdák üzenőfala oldalt, ahol a szerkesztők segítséget kérhetnek a botos feladatok elvégzéséhez, a botgazdák pedig technikai segítséget kérhetnek egymástól.
  • A Wikipédia:Állandó botfeladatok gazdái lapra írhatod fel magad, ha valamilyen speciális feladatban jártasságot szereztél vagy eszközt fejlesztettél hozzá, hogy könnyebben megtaláljanak.
  • A Wikipédia:Botok/Rendszeres botfeladatok listája oldalon szereplő feladatok folyamatos figyelmet igényelnek.
  • A dump dátuma sablon figyelésével értesülhetsz róla, ha új dump érhető el (ez az adatbázis csökkentett, letölthető változata, amely gyorsabb offline keresést tesz lehetővé).
  • Az egyedi fejlesztésű Pywikipedia-kódok kategóriájában a Pywikibot keretrendszert használó modulokat találsz, és a sajátjaidat is elhelyezheted benne.

A bot működése[szerkesztés]

A botgazda teljes felelősséggel tartozik azért is, hogy csak jóváhagyott feladatot végezzen, és azért is, hogy a megfelelő minőségben. Károkozás esetén a botgazda tartozik mindent megtenni az okozott kár elhárításáért. A bot nem terhelheti túl a szervereket (minimálisan egy másodpercnek el kell telnie két szerkesztés között).

A botnak minden esetben megfelelően ki kell töltenie a szerkesztési összefoglalót.

Az itt felsorolt szabályok megsértése esetén az adminisztrátorok a probléma megoldásáig (súlyos vagy visszatérő probléma esetén véglegesen) blokkolhatják a bot működését, illetve a bürokraták felfüggeszthetik vagy visszavonhatják a botjogot. Mivel a botok helytelen működés esetén nagy kárt képesek okozni, a blokkolásukra más szabály vonatkozik, mint az élő szerkesztőkére. (Nem ok a blokkolásra a forráskód közzétételének elmaradása.)

Ha a problémát nem szándékos vandálkodás okozta, akkor célszerű az autoblokkot kikapcsolni, hogy a botgazda továbbra is tudjon szerkeszteni. Különösen figyelmesen kell eljárniuk az adminisztrátoroknak az autoblokkal, ha a bot a Wikimédia Alapítvány szerverén (pl. ToolForge) fut, hogy más botokat ne blokkoljanak.

A vandálkodásra használt bot esetén úgy tekintjük, hogy a botgazda vandálkodott, és ő is blokkolható, függetlenül attól, hogy a bot felhasználói azonosítójával követte el a vandálkodást.

Szerkesztés saját néven botszoftverrel[szerkesztés]

Semmi sem tiltja, hogy egy megerősített szerkesztő botot használjon külön botfiók regisztrálása nélkül. Néhány eset, amikor ez indokolt lehet:

  • A szerkesztő csak ritkán és alkalmilag futtat botot, és kevés szerkesztést végez.
  • A szerkesztő teszteli a botszoftvert, hogy alkalmas-e a számára, mielőtt eldöntené, hogy regisztrál-e botfiókot.
  • A botgazda adminisztrátori feladatokat végez a bottal (törlés, lapvédelem stb.), amelyekhez szüksége van a saját azonosítójához kötődő jogosultságra.

Nagyobb mennyiségű vagy rendszeres szerkesztés esetén, különösen ha az nehezen áttekinthetővé teszi a friss változtatások listáját, a közösség elvárja a külön botfiók regisztrálását és a botjog megszerzését.

A saját néven való botozás azzal a kockázattal jár, hogy ha a botot hibás működés miatt blokkolni kell, az a szerkesztői fiókra is vonatkozni fog.

Botot használni a szerkesztésszámláló pörgetésére, a szerkesztői statisztikákban való előrébb kerülésre, szavazási jog vagy a Szolgálati Emlékérem fokozatainak elnyerésére vagy valamilyen kerek sorszámú szócikk létrehozására a szerkesztőtársakkal szembeni súlyos udvariatlanságnak és visszaélésszerű használatnak minősül. (Ez a felsorolás nem kizárólagos, hanem példákon keresztül mutatja be a bottal való visszaélés eseteit.)

A nem megerősített szerkesztők a saját nevükön sem futtathatnak botot, egyrészt mivel kisebb tapasztalatuk okán tömegesen végezhetnének hibás szerkesztéseket, másrészt mivel ezzel sok lapot tennének ellenőrizetlenné, többletmunkát adva a járőröknek.

A regisztrált botokkal is előfordulhat, hogy védett lapok szerkesztése közben átváltanak a botgazda azonosítójára.

Szerkesztés saját néven botflaggel vagy botjoggal[szerkesztés]

Botjog nélkül botflaggel szerkeszteni (a fentiek szerint) az adminisztrátorok tudnak, és csak visszaállítás esetén. A lehetőséget a szoftver biztosítja. Ezzel az eszközzel többnyire akkor élnek, ha egy vandál vagy troll szerkesztéseivel elborítja a friss változtatások listáját, és szeretnék a többi szerkesztőt segíteni a lista használatában.

Előfordul, hogy egy szerkesztő olyan nagy ütemben végez egyszerű szerkesztéseket, hogy az másokat zavar a friss változtatások követésében. Ilyenkor, ha ezek a módosítások közmegegyezésen alapulnak, és nem igénylik a többi szerkesztő figyelmét, kérhet a saját azonosítójára ideiglenes botjogot. Ilyen jog megerősített vagy más autoreview joggal rendelkező szerkesztőnek adható.[4] A kérés elbírálása a bürokraták jogköre, azonban kikérhetik más szerkesztők véleményét is. Technikailag a botjog kérhető határozott időtartamra (pl. két óra) vagy visszavonásig. Az utóbbival csak akkor élhet a bürokrata, ha biztosítva látja, hogy a munka végeztével lesz elérhető bürokrata, aki észleli és végrehajtja a visszavonási kérést. Ezt a jogot nem célszerű néhány óránál (vagy egy magyar idő szerinti éjszakánál) hosszabb időre megadni. A botjogot kérő szerkesztőnek vállalnia kell, hogy más munkát nem végez ez idő alatt.

Szerkesztés bottal botflag nélkül[szerkesztés]

A botjoggal rendelkező fiók szerkesztéseinél kikapcsolható a botflag, ha kívánatos, hogy a friss változtatásokat figyelők lássák a működését, és a szerkesztések száma nem túl nagy. Néhány ilyen példa:

  • Listák alkalmankénti frissítése
  • Új botfeladat tesztszerkesztései
  • Szerkesztői figyelmet, manuális beavatkozást igénylő sablonok, kategóriák kihelyezése (pl. cikkjelöltek adminisztrációja)

Ha a botflag nélküli működést más szerkesztők vitatják, akkor a szokásos megbeszélési, vitarendezési módok használhatóak. Illik a bot sebességét úgy beállítani, hogy ne okozzon zavart a friss változtatások olvashatóságában.

Különleges bot a CommonsDelinker, amely botjog nélkül, megerősített szerkesztőként dolgozik. Feladata a Commonsból törölt képek eltávolítása a cikkekből vagy más képpel való helyettesítése, ezért a munkáját szándékosan teszi láthatóvá. Szintén megerősített szerkesztőként működik a ListeriaBot, amely kis gyakorisággal frissít különféle listákat a Wikidata alapján. Ehhez hasonló kivételes bottevékenység eseti közösségi döntés alapján kezdhető.

A JavaScript használata[szerkesztés]

Technikailag minden wikipédistának lehetősége van a saját szerkesztői névterében elhelyezett JavaScript-eszközöket fejleszteni vagy mástól átvenni. Az ilyen scriptek meggyorsíthatják a szerkesztést, és megfelelhetnek a botszoftver fenti definíciójának. Mivel azonban az eddigiekben ez nem volt jellemző, és nem halmozódott fel vele elég konkrét tapasztalat, nem tudunk egyértelmű szabályozást adni rá. Ha később szükségessé válik, pótoljuk.

Arra kérünk, hogy tételes szabályozás híján a józan észt és a Wikipédiában elvárt együttműködés, egymásra figyelés szellemét követve járj el. Ha az eszközöd az általánosan használható megoldásoknál nagyobb sebességre képes, és emiatt nehezen áttekinthetővé tenné a friss változtatások listáját (különösen, ha ezt a szerkesztőtársak jelzik is), akkor vagy regisztrálj botfiókot, és kérjél rá botjogot, vagy, ha a saját neveden akarsz szerkeszteni, lassítsd az eszköz működését. Körülbelül percenként hat szerkesztés feletti sebességnél már használj botfiókot.

A scriptekkel – akár saját szerkesztői allapról töltődnek be, akár a beállításokban kapcsoltunk be egy mindenki számára elérhető segédeszközt – tömeges szerkesztésként csak a botok számára is jóváhagyott feladatok végezhetők a Botfeladatok szakaszban leírtak figyelembe vételével.

Egyebekben a saját JavaScriptre, mivel ez is szoftvertermék, értelemszerűen alkalmazandók a botokkal kapcsolatos elvárások, pl. az alapos tesztelés és – botfiók használata esetén – a szerkesztői lapon való feltüntetés.

Adminbotok[szerkesztés]

Az adminbot olyan szerkesztői fiók, amelynek botjoga és adminisztrátori joga is van. Adminbotot csak botgazdai jártassággal és a magyar Wikipédián adminjoggal rendelkező adminisztrátor üzemeltethet, és különösen nagy súlyt kell helyezni a biztonságos futtatási környezetre.

Az adminbotnak az állandó feladatokhoz külön felhasználói fiókra van szüksége. Több adminfeladat ellátható egy azonosítóról, de nem keverhetők az adminbitet nem igénylő botfeladatokkal. Eseti munkáknál ez a feltétel mellőzhető.

A bottal olyan feladatok végezhetőek, amelyek nagy biztonsággal automatizálhatóak, vagy pedig kézi ellenőrzéssel futnak. A botot a hibás működés legkisebb gyanújára le kell állítani.

Az adminbot indítása[szerkesztés]

A botgazdának először jóváhagyást kell kérnie a feladathoz a kocsmafalon, ahol indokolnia kell az adminbot szükségességét, és elnyernie a közösség támogatását. Ebben a fázisban nem feltétlenül áll rendelkezésre maga a bot futtatható formában, hiszen egyedi fejlesztés esetén a botgazda csak akkor fekteti be a munkát, ha a feladat szükségessége tisztázódott.

A közösségi jóváhagyás elnyerése után az adminisztrátor néhány próbaszerkesztést végez a saját azonosítóján, majd kéri a bürokratáktól az adminjogot a regisztrált botfiókra. A bürokrata a közösségi jóváhagyáson kívül vizsgálja a próbaszerkesztéseket, valamint (nyilvánosan vagy privát csatornán) kérdéseket tehet fel a bot biztonságos futtatási környezetével kapcsolatban, mielőtt a jogot megadja.

Ha a már működő bottal a botgazda újabb feladatot akar ellátni, akkor azt ismét jóvá kell hagyatnia a közösséggel.

Egyszer már jóváhagyott feladathoz nem szükséges újabb jóváhagyás. Tehát ha a bot működése inaktivitás vagy hibás működés miatt szünetelt, vagy egy már létező feladatot másik adminisztrátor akar bottal ellátni, közvetlenül a bürokratákhoz lehet fordulni adminjogért.

A bot forráskódját szerencsés publikussá tenni. Ha azonban a botgazda nem kívánja nyilvánosságra hozni, akkor kérésre be kell mutatnia másik adminisztrátornak.

A jog elvétele[szerkesztés]

Az adminbotokról a bürokraták és az adminisztrátorok nyilvántartást vezetnek. Ha a botgazda adminisztrátori jogosultsága megszűnik, a bürokraták külön mérlegelés nélkül visszavonják a bot adminjogát is (botként azonban tovább működhet, ha más ok nincs a megállítására). A bot feladatát másik adminisztrátor biztonsági okból akkor veheti át, ha saját maga által felügyelt tárhelyről futtatja, és saját maga kezeli a botfiók jelszavát és postafiókját.

A botgazdának kérnie kell az adminjog visszavonását, ha a bot működése okafogyottá válik.

A botfeladat szükségessége a kocsmafalon is vitatható. Ebben az esetben, ha a közösség a feladat megszüntetése mellett dönt, a bürokraták végrehajtják a döntést.

A bot adminjoga visszavonható a botgazda tartós inaktivitása esetén.

Hibás működés[szerkesztés]

Az adminbot hibás működését akár az adminisztrátorok, akár a bürokraták üzenőfalán lehet jelezni. Szükség esetén az adminisztrátorok blokkolással, a bürokraták az adminjog visszavonásával tudják megállítani a hibásan működő botot. A probléma tisztázása után a bot újraindítható.

Járőrbotok és más jogosított botok[szerkesztés]

A járőrbot olyan szerkesztői fiók, amelynek botjoga és járőri joga is van. Ilyesmire lehet szükség például akkor, ha közösségi döntés alapján tömegesen kell ellenőrzötté vagy ellenőrizetlenné tenni lapokat. Értelemszerű módosításokkal ugyanaz vonatkozik rá, mint az adminbotra.

Erre a mintára – tételes felsorolás nélkül – más jogosított bot is létrehozható, pl. felületszerkesztői vagy sablonszerkesztői joggal.

Globális botok és automatikus elfogadás[szerkesztés]

A globális botok szabályozása a m:Bot policy oldalon található (listájuk itt látható). A magyar Wikipédia közössége hozzájárult, hogy az intézők külön eljárás nélkül megadhassák a nálunk is érvényes botjogot.

Mivel a nem globális botjogot a magyar Wikipédia saját bürokratái adják meg és vonják vissza, ezért az ugyanott leírt automatikus elfogadás (vagyis a helyi botjog intézők általi biztosítása) értelemszerűen nem működik.

Botfeladatok[szerkesztés]

Alapelvek[szerkesztés]

Bottal (vagy botszerűen működő scripttel) több száz vagy több ezer szócikk módosítható viszonylag rövid idő alatt és kevés munkával. Ugyanakkor az elrontott botmunka helyreállítása sokkal nehezebb is lehet. A botszerkesztésnek tehát haszna és kockázata is van, ezért alapvető elvárás, hogy konszenzuson alapuljon. A Szerkessz bátran! elve a botokra és a scriptekre nem érvényes.

Más wikikkel ellentétben a magyar Wikipédián nem kell minden egyes feladatot külön jóváhagyatni; bizalmi alapon működünk, és az egyszer már regisztrált botok könnyen vehetnek fel új feladatokat. Cserébe (tekintetbe véve, hogy botgazdai jogot csak megerősített szerkesztőknek adunk) elvárjuk, hogy a botgazda tisztában legyen vele, mi az, ami belefér a kialakult gyakorlatba, és kétség esetén véleményt kérjen a közösségtől. Ugyanezt várjuk el a botgazdák üzenőfalán segítséget kérő szerkesztőktől is; ha a feladat indokoltsága vitát vált ki, akkor illik a megfelelő kocsmafalon tisztázni a kérdést. A botgazdák üzenőfala csak a feladat kivitelezésével kapcsolatos megbeszélések terepe.

A jóváhagyás nem személyhez, hanem feladathoz kötődik, tehát az egyszer már jóváhagyott feladatokat bármely botgazda elvégezheti, amíg a közösség vissza nem vonja a jóváhagyást.

Olyan feladatot, amelyhez magyar nyelvismeret szükséges (szócikkírás, nyelvtani és helyesírási javítás stb.) mindazonáltal csak magyarul jól tudó botgazda végezhet.

Az alábbi (nem teljes és nem kizárólagos) listán a kialakult gyakorlat és a korábbi megbeszélések alapján olyan feladatokat gyűjtöttünk össze, amelyek biztosan rendelkeznek a közösség jóváhagyásával. Ha olyan feladatot szeretnél végezni, ahol ez a jóváhagyás kétséges, vesd fel a téma szerint illetékes közösségi oldalon, amely lehet a nyelvi, a műszaki, a javaslatok vagy az egyéb kocsmafal, a sablonműhely, a kategóriajavaslatok oldala vagy valamelyik aktív tematikus műhely. Ha látható a támogatás vagy néhány napon belül nem érkezett hozzászólás, a feladat elfogadottnak tekinthető, és a megbeszélésre mutató linkkel együtt felírható a további feladatok listájába.

Külön szabályozott feladatok[szerkesztés]

Szócikkírás
Habár a botos szócikkírás hasznos lehet, mindig felmerül a létrehozandó cikkek nevezetessége, a rendelkezésre álló adatbázisok alapján elérhető tartalma és a szócikk létrehozásának módja. Egy rosszul felépített cikkvázlat alapján százával, ezrével létrehozott szócikkek utólagos javítása sokkal nagyobb feladat lehet, mint a létrehozásuk. Ez a kérdéskör a múltban sok vitát váltott ki, ezért külön szabályoztuk itt: Wikipédia:Cikkek létrehozása bottal. (Egy elrettentő példa)
Helyesírási javítások
Helyesírást csak akkor javítsál, ha biztos vagy benne, hogy a saját helyesírási tudásod megfelelő. Ez nagy körültekintést igénylő feladat, mivel a magyar nyelvben számos esete lehet egy problémának, ezenkívül előfordulhatnak idézetek, régies szövegek, magyar és idegen nyelvű szövegekben hamis találatok, felbukkanhatnak a hibás helyesírású alakok linkekben, képnevekben vagy éppen a hibás helyesírást szándékosan bemutató szócikkekben is. Helyesírási javításokat ezért csak egyenkénti kézi ellenőrzéssel vagy legalábbis felügyelt módban, folyamatos odafigyeléssel szabad végezni. (Nagyon ritka kivételek azért itt is előfordulhatnak, pl. ha egy adott kategóriában csak egyféle helyzetben fordulhat elő a hiba, de ez szócikknévtérben valószínűtlen.)
Időnként még az egyértelműnek látszó esetek is vitát válthatnak ki. Ilyen volt például a bocsájt szó javítása bocsát alakra; habár a helyesírási szótárakban csak az utóbbi szerepelt, mégis többen tiltakoztak a javítás ellen. Ha nincs konszenzus a kérdésben, ne javítsd bottal!
Különös elővigyázatossággal kell eljárnunk, ha a hibás alak sablon vagy sablonparaméter nevében fordul elő, hiszen ilyenkor az óvatlan javítás működésképtelenné teheti a sablont. Ugyanez a helyzet a kategórianevekkel.
Hibás helyesírású képneveknél előbb nevezzük át a képet a helyes alakra vagy kérjük az átnevezését a Commonson, hogy a javítás elvégezhető legyen!
Nyelvhelyességi javítások
A nyelvhelyességi javítások vitát válthatnak ki. Például sokan egy helyes, de kevésbé elterjedt alakkal szemben egy ismertebb alakot preferálnak, és a javítást mások kifogásolhatják. Azt kérjük, hogy botos nyelvhelyességi javítások előtt mindig kérd ki a többiek véleményét a nyelvi kocsmafalon! Ugyanebbe a kategóriába tartozik a bulvárosnak ítélt fogalmazás enciklopédikussá tétele.
(Nem tartoznak ide a nyilvánvaló nyelvtani hibák, pl. a -ban javítása -benre.)
Kozmetikai változtatások
A kozmetikai változtatás olyan szerkesztés, amely a wikikód javítására irányul, de nem változat a lap megjelenésén. Ilyen például a címsorokban az egyenlőségjeleken belüli szóközök kihelyezése, a felsorolásokban a * utáni szóköz pótlása, a kategóriák külön sorokba tördelése. Az ilyen egységesítési törekvések informatikai értelemben hasznosnak nevezhetőek. A kozmetikai változtatások gyakran közvetlen haszonnal járnak a szerkesztők számára, mert növelik a kód olvashatóságát, áttekinthetőségét; ilyen lehet például a cite sablonok tördelése, a varázsszavak magyarítása vagy az URL-kódolást használó belső szakaszlinkek dekódolása olvasható alakra. Ezek a szerkesztések időnként mégis vitákat váltanak ki.
Habár nem járnak az olvasó számára látható változással, mégsem számítanak kozmetikai változtatásnak, mert egyéb haszonnal járnak
  • az olyan sabloncserék, amelyek az egységesítést, a sablonra mutató nyelvtani vagy helyesírási hibás átirányítások törlését szolgálják
  • az Ellenőrzőműhely hatókörébe tartozó szintaktikai javítások
  • a lapok nyomkövető kategóriákból való eltávolítása, ahol szükséges és bottal megoldható
  • a HTML-kód cseréje wikikódra
  • a felesleges számsablonok törlése
  • tévedésből elhelyezett cirill а betűk cseréje latin a betűre, ami segíti a kereshetőséget stb.
A kozmetikai változtatások nehezen áttekinthetővé teszik a diffeket, és ezzel nehezítik a járőrök ellenőrzési tevékenységét. Ezért az ellenőrzött névterekben kozmetikai változtatást csak ellenőrzött lapváltozaton szabad végezni. Ha a botod nem képes megkülönböztetni az ellenőrzött és az ellenőrizetlen lapváltozatokat, akkor ezekben a névterekben ne végezz kozmetikai javításokat!
További információ ezzel kapcsolatban: Wikipédia:Jelölt lapváltozatok#A jelölt lapváltozatok és a botok.
Szerkesztők hozzászólásainak átírása
Mivel ilyet bot nélkül sem tennénk, ezért bottal sem tehetjük. Kivételek itt is előfordulhatnak: például eseti döntés alapján kellett bottal eltávolítani egy szerkesztő aláírásából egy elfogadhatatlan képet, vagy bizonyos képek méretét módosítani, amikor a szoftver változtatása következtében ezek agyonnyomták az oldalakat. Ilyen feladatot csak közösségi döntéssel lehet meghatározni.
Helyesírást, nyelvtant, formázást nem javítunk sem hozzászólásokban, sem a szerkesztői lapokon. Elvégezhető azonban a javítás a nyilvánvalóan készülő szócikket tartalmazó szerkesztői allapokon.
Üdvözlősablon elhelyezése
Többször felmerült az új szerkesztők botos üdvözlésének ötlete, de a közösség minden alkalommal elvetette. Ez tehát nem botfeladat.
Cikkjelöltek javítása
A cikkjelöltstátusz célja, hogy a cikkjelöltet feljavítsuk és alkalmassá tegyük a közlésre. Ezért a cikkjelölteken minden olyan feladat elvégezhető, ami a főnévtérbeli szócikkeken.[5]

További feladatok[szerkesztés]

(A lista szerkesztése)

  • Bármilyen eseti kocsmafali megbeszélés eredményének végrehajtása (célszerűen a megbeszélésre mutató hivatkozás feltüntetésével)

A Wikipédia minőségének általános javítása[szerkesztés]

  • Helyesírási, gépelési, nyelvtani javítások (a fentiek figyelembe vételével)
  • Tipográfiai javítások
  • Egyéb szövegcserék (szükség esetén előzetes megbeszéléssel – vigyázat, a helyesírási javításoknál említett problémák itt is felmerülhetnek!)
  • Formázások, wikisítések
  • Kategóriák kihelyezése, törlése, cseréje, kategórián belüli rendezőkulcsok javítása
  • Külső hivatkozások ellenőrzése, archiválása, javítása
  • Belső hivatkozások javítása (beleértve a szakaszcímekre mutató URL-kódolt hivatkozásokat)
  • Sablonok terítése (pl. műhelysablon, portálsablon, infobox, nemzetközi katalógusok...), cseréje és javítása, paraméterek pótlása és törlése (vitalap)

Lapok karbantartása[szerkesztés]

  • A szócikkfelépítési útmutató alkalmazása, jegyzetekkel kapcsolatos típushibák javítása
  • Egyértelműsítés a szócikknévtérben, szerkesztői allapokon (a vitalapokon, közösségi oldalakon levő hozzászólásokban nem!)
  • Linkjavítás, kékítés (indokolt esetben!), átirányítások javítása
  • Cikkek tömeges átnevezése eseti megbeszélés alapján
  • Átirányítások létrehozása (pl. nagykötőjeles címre kiskötőjeles alakról, teljes orosz névre rövidebb névről, nálunk nem használt latin betűs címekre magyar betűkről, írásjelre végződő címekre írásjel nélkül)
  • Linthibák (ellenőrzőműhely), nyomkövető kategóriák eltávolítása

Adminisztráció[szerkesztés]

  • Listák készítése a Wikipédia- és a szerkesztőnévtérben
  • Szubcsonkokkal, feljavítóba helyezett cikkekkel, törlési megbeszélésekkel, más figyelmet igénylő lapokkal kapcsolatos adminisztráció
  • A kezdőlappal, nap képével, évfordulókkal, ünnepekkel stb. kapcsolatos feladatok
  • Az archiválással kapcsolatos feladatok
  • A kiemelésekkel, jó szócikkekkel, mentorálással, tudakozóval stb. kapcsolatos adminisztráció
  • A törlési megbeszélések, jogsértési listák körüli adminisztráció

A Wikipédia működése[szerkesztés]

  • Kettős átirányítások javítása
  • Szerkesztői lapokat, allapokat, vitalapokat szócikkek közé soroló kategóriák, kategorizáló sablonok nowikizése
  • Régóta nem szerkesztett anonvitalapok kiürítése[6]
  • A szoftver módosítása következtében szükségessé váló cserék elvégzése, elavult műszaki megoldások frissítése
  • Interwikik törlése (vigyázat, néhány régi típusú interwiki azért maradt egyes lapokon, mert nem pontos a megfeleltetés, és ezért nincsenek benne a megfelelő Wikidata-elemben!)

Konkrét feladatok[szerkesztés]

Linkek
Rövidítések feloldása
Nyelvtan, nyelvhelyesség
Szócikkek karbantartása
Egyéb karbantartási feladatok
Nem javítjuk

Néhány eseti megbeszélés, konkrét feladatok itt: Szerkesztő:BinBot/Engedélyek.

Adatbázis-lekérdezések[szerkesztés]

Az adatbázis-lekérdezések – akár a Wikipédiáról, akár a Wikidatáról – semmilyen értelemben nem tekinthetőek botmunkának. Legtöbbször alternatív lehetőségként merül fel, hogy egy lista elkészítéséhez botot vagy lekérdezést használjunk.

Éppen ezért, ha egy rendszeresen frissített, népszerű listát tartasz karban lekérdezéssel, akkor A bot forráskódja szakaszban leírt érvek alapján arra kérünk, hogy tedd közzé a lekérdezés forráskódját.

Botszoftver[szerkesztés]

A legnépszerűbb programok[szerkesztés]

  • A Pywikibot egy Python nyelven írt keretrendszer, amelyben használatra kész modulok vannak a gyakoribb feladatok ellátására, de magad is írhatsz bele új scripteket. Sőt: akár interaktívan is használhatod! Minden elterjedt operációs rendszeren futtatható a Python telepítése után.
  • Az AutoWikiBrowser (AWB) egy Windowson futó grafikus felületű asztali alkalmazás, tulajdonképpen – mint a neve is mutatja – egy egyszerűsített webböngésző, amely a kívánt lapokat egymás után betölti, és a felajánlott módosításokkal megjeleníti.

További függvénykönyvtárak bot írásához[szerkesztés]

A mw:API:Client code oldalon programozási nyelvek szerint csoportosítva számos ajánlott szoftver listáját megtalálod. Egy részükről a mw:API:Client code/Evaluations oldalon értékelést is olvashatsz.

English summary[szerkesztés]

  • Our bot policy is very similar to other bot policies, e.g. en:Wikipedia:Bot policy. This policy applies to automated bots as well as assisted editing. We refer to both as bots.
  • Global bots are welcome, but you still need either a local or a global user page for the bot. The minimal required content is the task the bot is performing, the software used, and your username and home wiki. Please leave a soft redirect to a talk page you watch regularly on the local talk page of the bot. The same requirement applies to local bots.
  • Please apply for a local bot flag at Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Botjelentkezés. You can use English. There is no automatic approval.
  • Unregistered bots are not allowed because we use flagged revisions in several namespaces, and unregistered bots would make all pages they edit unreviewed.
  • If your bot gets blocked, you may contact the local administrators at Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala. English is widely understood.
  • Please don't make cosmetic changes on Hungarian Wikipedia.
  • Community-approved tasks are listed above in Hungarian. If you are in doubt, you can get help on local bot owners' noticeboard.
  • Creation of articles by bots is strictly regulated. Please don't create articles unless you speak Hungarian well.
  • If you wish to run a custom-built bot other than the well-known frameworks, we ask that you publish the code, please.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ez a feltétel csak az irányelv elfogadása utáni regisztrációkra vonatkozik, visszamenőleg nem érvényesítjük a már regisztrált botokra.
  2. Rendkívül nyakatekert módon ugyan meg lehet szerezni ezt az adatot, de nagyon erőforrás-igényesen, és a legtöbb szerkesztő számára elérhetetlenül.
  3. phab:T13181, phab:T18228
  4. A Speciális:Szerkesztői csoportok jogai oldalon rákeresve erre a szóra látható, hogy mely csoportba tartozóknak van ilyen joguk.
  5. Valójában éppen ez volt a külön névtér létrehozásának egyik célja.
  6. Erről itt volt megbeszélés, amely nem zárult semmilyen konszenzusos eredménnyel. A feladatot azonban SamatBot (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) 2019 áprilisában elvégezte, és ezt nem követte felhördülés. Úgy tűnik, a végrehajtást általában véve senki nem ellenzi, azonban a régóta fogalma nincs meghatározva, és felmerültek olyan szempontok, amelyek alapján valóban hosszú időt célszerű választani, mert a figyelmeztetések információt hordoznak a járőrök számára, és egyes IP-címek hosszú ideig egy személy használatában lehetnek.

Ezt az irányelvet ezen a szavazáson fogadtuk el.