Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Wikipédia:Kiemelt képek szócikkből átirányítva)
Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre 
Featured picture icon.png
Ezen az oldalon határozzuk meg, hogy mely képek kapjanak kiemelt státuszt. A kiemeltség kritériumai: kiemelt kép. A kiemelt képek megfelelően illusztrálják a szócikkeket, figyelemfelkeltőek, és az illusztrált szócikk elolvasására csábítanak. Ha úgy gondolod, hogy egy kép megfelel a követelményeknek, jelöld ezen az oldalon. Vigyázat! Kiemeltnek jelölni csak olyan képet lehet, ami a Wikimédia Commonson van, és megfelel a többi feltételnek. Ha nincs a kép a Commonson, akkor a jelölés előtt át kell tölteni, és úgy jelölni.
Ki vehet részt az eljárásban?
 • Legalább 1 hónapja aktív és minimum 50, szócikknévtérbeli, nem apró szerkesztéssel rendelkező wikipédista.
 • A jelölő nem szavazhat. Amennyiben mégis szavaz, szavazatát nem szabad figyelembe venni.
 • Ha már nem érvényes a szavazatod (például a jelzett hiba javításra került), akkor húzd ki azt így: <s>...</s>.
 • Javasolt hogy végig kísérd figyelemmel a jelölést. Új képváltozatok esetén módosítsd a szavazatodat, ha szükséges.
Az eljárás menete
 1. Nézd meg a kiemelt képek kritériumait és bizonyosodj meg arról, hogy a javasolt kép megfelel ezeknek.
 2. Helyezd el a {{kkj}} sablont a javasolt kép lapján.
 3. Ott kattints az írd le véleményed hivatkozásra.
 4. A szavazócikk megnyíló ablakába írd ezt:
  === Kép:Példakép.jpg ===
  [[Fájl:Példakép.jpg|bélyegkép|jobbra|250x300px|<képleírás>]]
  Ezért meg ezért jelöltem. ~~~~
 5. Írd le, miért jelölöd a képet (ha saját jelölés, azt is).
 6. Mentsd le az új szavazólapot (allap).
 7. Az oldal tetején levő linkkel lépj vissza erre az oldalra, és helyezd el ezeket a sablonokat a jelölt képek szakaszban a lista tetejére:
  {{Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre/a kép pontos neve}} {{-}}

(Ha azt tapasztalod, hogy a kiemeltre jelölő allap már létezik ezen a néven, az azt jelenti, hogy egyszer már sikertelenül jelölték a képet – amiről rendes esetben tájékoztat a {{kkfail}} sablon. Nincs más teendő ilyenkor, csak a fenti {{kkj}} sablon helyett a {{kkj2}} sablont kell alkalmazni – esetleges harmadszori jelölésnél pedig a {{kkj3}} sablont. A továbbiak megegyeznek.)

 • Jelölni bárki jelölhet, akár anon is.
 • A jelölőnek nem kell azonosnak lennie sem a kép készítőjével, sem a kép feltöltőjével.
 • A jelölő bármikor visszavonhatja jelölését.
Szavazás és megjegyzések

Tanulmányozd figyelmesen a képet és a kritériumokat, mielőtt eldöntenéd, hogy támogatod vagy ellenzed a kép kiemelt státuszát. A következő sablonok segítségével szavazhatsz:

 • {{támogatom}}: Ha véleményed szerint a kép megfelel a kiemelt képek kritériumainak, használd a Symbol support vote.svg támogatom sablont, és írd oda az érveidet.
 • {{ellenzem}}: Ha nem értesz egyet egy jelöléssel, jelezd ezt így, használd az Symbol oppose vote.svg ellenzem sablont, és írd le érveidet. Az ellenző szavazatokat kötelező megindokolni. Így biztosítható, hogy a jelölő tisztában legyen a szavazat okával, hogy lehetősége legyen a továbbiakban annak figyelembevételével még jobb képeket készíteni.

Egyéb esetekben a következő sablonok valamelyikét használd:

 • {{tartózkodom}}: ha a kép megvizsgálása után nem tudod eldönteni, hogy a kép kiemeltségét inkább a támogatnád vagy elleneznéd, használd a Symbol neutral vote.svg tartózkodom sablont. A tartózkodás nem minősül szavazatnak.
 • {{megjegyzés}}(?), {{kérdés}}(?): Írhatsz megjegyzést is anélkül, hogy szavaznál. Használd a Symbol opinion vote.svg megjegyzés sablont, kérdés esetén pedig a Symbol question.svg kérdés sablont, és írd le a mondandódat, kérdésedet.
A szavazás értékelése
 • Amennyiben a jelölés után 2 héttel legalább 5 szavazat található a támogató vagy az ellenző oldalon, a szavazást le kell zárni a szavazati arányok vizsgálata után (⅔-os támogatottság megléte esetén megkapja a kiemelt státuszt, ellenkező esetben sikertelen a jelölés).
 • Amennyiben az előző feltétel nem teljesül, a szavazás 1 naptári hónapig tart. Ennek végén meg kell vizsgálni a szavazatokat: legalább ⅔-os támogatottság és legalább 5 szavazat (támogató + ellenző) megléte esetén a kép megkapja a kiemelt státuszt, ellenkező esetben a jelölés sikertelen.
 • Egy kép különböző változatai közül csak egy lehet kiemelt: az amelyik a legnagyobb arányú támogatást kapta.
 • Az eredményességhez szükséges minimális szavazatszám és a szükséges támogatottság eldöntéséhez csak a támogató és ellenző szavazatokat szabad figyelembe venni, a tartózkodásokat és megjegyzéseket nem.
A szavazás lezárása

A szavazás eredménye alapján a lezáró szerkesztő hozzáírja a címhez a következő mintaszövegek egyikét: (A kiemelt státuszt megkapta. Lezárva: év. hónap nap.) vagy (A kiemelt státuszt nem kapta meg. Lezárva: év. hónap nap.), esetleg (Érvénytelen jelölés - magyarázat). Elhelyezi a szavazócikk legtetejére a(z) {{lt}}, legaljára a(z) {{la}} sablont. Végül a szavazást a frissen lezárt jelölések szakaszba mozgatja. A lezáró szerkesztő elhelyezi a kép lapján a {{kk}} vagy a {{kkfail}} sablont.

A jelölések itt találhatóak addig (optimális esetben két hétig), amíg az archívumba nem kerülnek.


Jelölt képek[szerkesztés]

Frissen lezárt jelölések[szerkesztés]

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!

A veresegyházi Szentlélek templom (A kiemelt státuszt megkapta. Lezárva: 2016. november 30.)[szerkesztés]

Kezdete: 2016. október 22., vége: 2016. november 22.

A szavazás eredménye: 5 Symbol support vote.svg támogatom | 0 Symbol oppose vote.svg ellenzem | arány: 100,0% | különbség: 5

Veresegyház új temploma

Saját felvétel és lokálpatriárka ;) lévén szívesen látnám a véleményeteket arról, lehet-e kiemelt. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2016. október 22., 01:29 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatom Egészen valószerűtlen, gratulálok! – Pagony foxhole 2016. október 22., 01:39 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom Nem a legszebb fényében tünteti fel a templomot, de legyen, hiszen még egy repülőt is sikerült lefényképezni. Andrew69. Blue a v.svg 2016. október 22., 14:45 (CEST)
 • Symbol neutral vote.svg tartózkodom A szélei kissé elmosódottak, egyébként tökéletes. Ha tudnál csinálni egy élesebb képet, azt mindenképpen támogatnám. – Tacsipacsi vita 2016. október 23., 15:19 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom: szép kép, jó kép (picit üresnek érzem a bal oldalát – de ezt szóba se hozom). OsvátA Palackposta 2016. október 28., 10:14 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom: tetszik! Remélem még nem késő :) Samat üzenetrögzítő 2016. november 6., 22:04 (CET)
  Mivel tegnapelőtt hajnalban nem volt meg az öt támogató szavazat, a jelölés automatikusan meghosszabbítódott 22-éig, amikor is nagy valószínűséggel meg fogja kapni a csillagot (az öt szavazat veled együtt már megvan, egyelőre a ⅔-dal sincs gond). Bár én továbbra is örülnék, ha készülne jobb kép; úgy tűnik, annyira nem lelkes a lokálpatriótánk, hogy a röpködő mínuszokban kimenjen még egy képet csinálni. – Tacsipacsi vita 2016. november 7., 21:21 (CET)
Az a személyes tapasztalatom, hogy a fotózás bonyolultabb annál, mint hogy menjünk ki és csináljunk még egy képet, mert az már jó lesz.

Ez a kép sem tökéletes: igen, a szélein vannak kevésbé éles részek, belesétált egy ember, ketté van vágva a lámpa, belelóg valami a bal felső sarokban is, lehet vitatkozni a kompozícióval (bal oldal vs. jobb oldal), a lényeg, a templom ábrázolása szerintem jó, és azzal nincsen komoly probléma. Ha készítek egy másik képet, lehet, hogy ezeket a problémákat ki tudom küszöbölni, de valószínűleg lesz más, mondjuk nem lesznek ilyen jók a felhők, vizes lesz a föld, vagy egyéb zavaró tényező jön bele a képbe. A fényképezőgép vázára nem lehet panasz, így a széleken található életlenség valószínűleg a lencséből származik (az EXIF-ből nem derült ki számomra, mivel készült, csak az, hogy a 24–105-ös tartománynak a 24 mm-es végén, ahol az ilyesmi jellemző probléma, és ezen valószínűleg a rekeszérték jelentősebb növelése vagy csökkentése is rontana), és ezt egy másik kép egyáltalán nem biztos, hogy megoldja. Szerintem a jelen szavazásban döntsünk erről a képről, és ha erről a témáról készül a későbbiekben egy sokkal jobb, akkor ki lehet cserélni őket (mármint melyik a kiemelt, és melyik nem). Egyébként pedig örülök neki, hogy valaki tölt fel igényesebb képeket is magyar témákkal: az ilyen ritka szerkesztőket minél inkább biztatnám, lelkesíteném erre. Samat üzenetrögzítő 2016. november 7., 23:43 (CET)

Symbol support vote.svg támogatom-Némo (Morgóhely) 2016. november 8., 15:44 (CET)

Symbol support vote.svg támogatom A támogatáson túl javaslom, hogy december egyik napján kerüljön ki A nap képe rovatba. – *feridiák vita 2016. november 19., 18:30 (CET)

 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: ideje lezárni; de hát ki jár erre... OsvátA Palackposta 2016. november 30., 14:32 (CET)
  Például te meg én. Nincs korlátozás, hogy ki zárhatja le. – Tacsipacsi vita 2016. november 30., 19:43 (CET)

A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!