Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Wikipédia:Kiemelt képek szócikkből átirányítva)
Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre 
Featured picture icon.png
Ezen az oldalon határozzuk meg, hogy mely képek kapjanak kiemelt státuszt. A kiemeltség kritériumai: kiemelt kép. A kiemelt képek megfelelően illusztrálják a szócikkeket, figyelemfelkeltőek, és az illusztrált szócikk elolvasására csábítanak. Ha úgy gondolod, hogy egy kép megfelel a követelményeknek, jelöld ezen az oldalon. Vigyázat! Kiemeltnek jelölni csak olyan képet lehet, ami a Wikimédia Commonson van, és megfelel a többi feltételnek. Ha nincs a kép a Commonson, akkor a jelölés előtt át kell tölteni, és úgy jelölni.
Ki vehet részt az eljárásban?
 • Legalább 1 hónapja aktív és minimum 50, szócikknévtérbeli, nem apró szerkesztéssel rendelkező wikipédista.
 • A jelölő nem szavazhat. Amennyiben mégis szavaz, szavazatát nem szabad figyelembe venni.
 • Ha már nem érvényes a szavazatod (például a jelzett hiba javításra került), akkor húzd ki azt így: <s>...</s>.
 • Javasolt hogy végig kísérd figyelemmel a jelölést. Új képváltozatok esetén módosítsd a szavazatodat, ha szükséges.
Az eljárás menete
 1. Nézd meg a kiemelt képek kritériumait és bizonyosodj meg arról, hogy a javasolt kép megfelel ezeknek.
 2. Helyezd el a {{kkj}} sablont a javasolt kép lapján.
 3. Ott kattints az írd le véleményed hivatkozásra.
 4. A szavazócikk megnyíló ablakába írd ezt:
  === Kép:Példakép.jpg ===
  [[Fájl:Példakép.jpg|bélyegkép|jobbra|250x300px|<képleírás>]]
  Ezért meg ezért jelöltem. ~~~~
 5. Írd le, miért jelölöd a képet (ha saját jelölés, azt is).
 6. Mentsd le az új szavazólapot (allap).
 7. Az oldal tetején levő linkkel lépj vissza erre az oldalra, és helyezd el ezeket a sablonokat a jelölt képek szakaszban a lista tetejére:
  {{Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre/a kép pontos neve}} {{-}}

(Ha azt tapasztalod, hogy a kiemeltre jelölő allap már létezik ezen a néven, az azt jelenti, hogy egyszer már sikertelenül jelölték a képet – amiről rendes esetben tájékoztat a {{kkfail}} sablon. Nincs más teendő ilyenkor, csak a fenti {{kkj}} sablon helyett a {{kkj2}} sablont kell alkalmazni – esetleges harmadszori jelölésnél pedig a {{kkj3}} sablont. A továbbiak megegyeznek.)

 • Jelölni bárki jelölhet, akár anon is.
 • A jelölőnek nem kell azonosnak lennie sem a kép készítőjével, sem a kép feltöltőjével.
 • A jelölő bármikor visszavonhatja jelölését.
Szavazás és megjegyzések

Tanulmányozd figyelmesen a képet és a kritériumokat, mielőtt eldöntenéd, hogy támogatod vagy ellenzed a kép kiemelt státuszát. A következő sablonok segítségével szavazhatsz:

 • {{támogatom}}: Ha véleményed szerint a kép megfelel a kiemelt képek kritériumainak, használd a Symbol support vote.svg támogatom sablont, és írd oda az érveidet.
 • {{ellenzem}}: Ha nem értesz egyet egy jelöléssel, jelezd ezt így, használd az Symbol oppose vote.svg ellenzem sablont, és írd le érveidet. Az ellenző szavazatokat kötelező megindokolni. Így biztosítható, hogy a jelölő tisztában legyen a szavazat okával, hogy lehetősége legyen a továbbiakban annak figyelembevételével még jobb képeket készíteni.

Egyéb esetekben a következő sablonok valamelyikét használd:

 • {{tartózkodom}}: ha a kép megvizsgálása után nem tudod eldönteni, hogy a kép kiemeltségét inkább a támogatnád vagy elleneznéd, használd a Symbol neutral vote.svg tartózkodom sablont. A tartózkodás nem minősül szavazatnak.
 • {{megjegyzés}}(?), {{kérdés}}(?): Írhatsz megjegyzést is anélkül, hogy szavaznál. Használd a Symbol opinion vote.svg megjegyzés sablont, kérdés esetén pedig a Symbol question.svg kérdés sablont, és írd le a mondandódat, kérdésedet.
A szavazás értékelése
 • Amennyiben a jelölés után 2 héttel legalább 5 szavazat található a támogató vagy az ellenző oldalon, a szavazást le kell zárni a szavazati arányok vizsgálata után (⅔-os támogatottság megléte esetén megkapja a kiemelt státuszt, ellenkező esetben sikertelen a jelölés).
 • Amennyiben az előző feltétel nem teljesül, a szavazás 1 naptári hónapig tart. Ennek végén meg kell vizsgálni a szavazatokat: legalább ⅔-os támogatottság és legalább 5 szavazat (támogató + ellenző) megléte esetén a kép megkapja a kiemelt státuszt, ellenkező esetben a jelölés sikertelen.
 • Egy kép különböző változatai közül csak egy lehet kiemelt: az amelyik a legnagyobb arányú támogatást kapta.
 • Az eredményességhez szükséges minimális szavazatszám és a szükséges támogatottság eldöntéséhez csak a támogató és ellenző szavazatokat szabad figyelembe venni, a tartózkodásokat és megjegyzéseket nem.
A szavazás lezárása

A szavazás eredménye alapján a lezáró szerkesztő hozzáírja a címhez a következő mintaszövegek egyikét: (A kiemelt státuszt megkapta. Lezárva: év. hónap nap.) vagy (A kiemelt státuszt nem kapta meg. Lezárva: év. hónap nap.), esetleg (Érvénytelen jelölés - magyarázat). Elhelyezi a szavazócikk legtetejére a(z) {{lt}}, legaljára a(z) {{la}} sablont. Végül a szavazást a frissen lezárt jelölések szakaszba mozgatja. A lezáró szerkesztő elhelyezi a kép lapján a {{kk}} vagy a {{kkfail}} sablont.

A jelölések itt találhatóak addig (optimális esetben két hétig), amíg az archívumba nem kerülnek.


Jelölt képek[szerkesztés]

Kép:Budapest, Váci utca, "House with flag".JPG[szerkesztés]

Kezdete: 2016. augusztus 21., vége: 2016. szeptember 4.

A szavazás állása: 4 Symbol support vote.svg támogatom | 1 Symbol oppose vote.svg ellenzem | arány: 80,0%

Váci utca 19-21. Homlokzat

Alaposan, gondosan, egyszerűen, tisztán fogalmazott kép. Úgy néz a fényképész gépe a szoborra, ahogy nekünk is kellene. Megállni előtte, és látni rendesen. A készítője vagy két éve nem szerkeszt. De hátha még visszatér... OsvátA Palackposta 2016. augusztus 20., 09:50 (CEST)

 • Symbol oppose vote.svg Ellenzem: nekem kinagyítva szemcsésnek tűnik. Ráadásul az összevissza tükröződések miatt szédülést előidéző számomra. Nem kellemes nézni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. augusztus 21., 12:20 (CEST)
  • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: ennyi üvegnek az a dolga, hogy összevissza tükrözzön; mindig, rendületlenül. Ettől bolondul meg a fotós :-). (A szemcsés meg mér' gond? Néha halálra kínlódom magam, hogy tudjak képet szemcsézni. A közelmúltban már szemcse nélkül élünk. Bejárom fél Budapestet még szemcsés sóért is...) OsvátA Palackposta 2016. augusztus 21., 12:57 (CEST)

Filmekben is szívesen használtak már összevissza tükrőzödéseket. Ott a filmek képanyagát teszi izgalmassá az ilyen. Itt a wikipédiát teszi izgalmassá, egyúttal azt is látjuk a maga torzultságában, ami a kép tárgyával szemben van. Jól kifejezi a világ és benne a modern építészeti formák torzulását, ahogy egyik oldalon a modern ráterpeszkedik a klasszikus építészeti formára. Symbol support vote.svg támogatom Apród vita 2016. augusztus 21., 14:35 (CEST)

Hogy lett ebből 3:1? Apród vita 2016. augusztus 22., 13:37 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatom Jól beállított, izgalmas kép. A technikai hibákkal szemben én kritikus szoktam lenni, de jelen esetben a fotós kihozta a fényképezőből a maximumot (Egy 10 éves bridge géptől az adott fényviszonok mellett pont ilyen kép várható) – BáthoryPéter vita 2016. augusztus 22., 22:42 (CEST)

Így már 3:1. Apród vita 2016. augusztus 23., 11:44 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatom Szeretem az ilyen képeket. S elég nagy képernyőn néztem, de szemcsét nem találtam... – Némo (Morgóhely) 2016. augusztus 24., 11:47 (CEST)

Frissen lezárt jelölések[szerkesztés]