Wikipédia:WikEd/Segítség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


WikEd logo64x64.gif

wikEd:  home · vita · újdonság · üzi · nav · kép · userbox · súgó
A kód:  script · diff · RegExTypoFix · Telepítő sablon · friss változat
Fejlesztés:  fejlesztői leírás · vita
Fordítások:  útmutatás · példa · kínai · francia · német · magyar ·
olasz · norvég · portugál · szlovén


Ez itt a wikEd súgója. A wikEd hasznos szerkesztő script a wikipédiához vagy más wikikhez.

Ha hibákat találsz kérlek írj a Wikipédia-vita:WikEd lapra.

wikEd képernyőfelvétel

Gyorstalpaló[szerkesztés]

A legtöbb gomb úgy működik, mint a legtöbb szövegszerkesztőben, de néhány különbség azért van. Ez azért van, mert a böngésző beépített rich-text szerkesztői felületét használja.

Formázott szöveg[szerkesztés]

A sima wiki-szerkesztőablaktól eltérően ide formázott szöveget is beilleszthetsz: a linkek linkek maradnak, a táblák táblák a betűtípusok és méretek sem változnak. Ezek a formázások törlődnek ha simán mentesz, vagy egyszerűsíted a szöveget ezzel a gombbal: WikEd textify.png, de ha wikisíted a formázást, megmaradnak.

Átalakítás wikikódra[szerkesztés]

Ha meg akarsz tartani szövegformázásokat, hivatkozásokat, táblázatokat, akkor átalakíthatod a beillesztett szöveget wikikóddá a wikisít gombbal. WikEd wikify.png. A többi gomb automatikusan wikisíti a változtatandó szöveget.

Kiemelések frissítése[szerkesztés]

A kódelemek kiemelésének automatikus (realtime) frissítése még nincs megoldva, Ha új szöveget írsz be, néha nem megfelelő színnel jelenik meg. A kódszínezés-frissítő gomb lenyomásával (jobb oldalon) WikEd syntax.png ez a probléma áthidalható.

A legtöbb gomb alapból az egész szövegre hat, kijelölés esetén csak a kijelölésre.

Vezérlőpanel[szerkesztés]

A jobb oldali panelen vannak a vezérlőgombok. Ezekkel válthatsz a sima wiki szerkesztőablak és a wikEd között, a kiemeléseket ki-/bekapcsolhatod, a sima eszköztárat ki-/bekapcsolhatod, teljes képernyős szerkesztőre válthatsz.

Ha változtatsz, a beállításaidat sütiben (cookie) elmenti a script, és következő szerkesztéskor betölti őket. A böngésző újraindításakor az alapbeállításokról indulsz.

A gombok magyarázata[szerkesztés]

wikEd főkapcsoló[szerkesztés]

A wikEd logo a lap jobb felső sarkában látható a kijelentkezés mellett. Ide tolva az egeret, megkapod a script aktuális verziószámát. Frissítéshez nyomd meg a Shift-et, és kattints a Frissítés gombra a böngészőben, vagy a Shift-Ctrl-R billentyűkombinációt.

Ikon Név Leírás
WikEd logo.png Engedélyezve Ezzel a gombbal kikapcsolhatot a teljes wikEd scriptet.

Ez letiltja a wikEd-et a jelenlegi és minden későbbi böngészőablakban. Ha még egyet kattintasz, újra engedélyezheted a wikEd scriptet. A wikEd nem indul, ha a wiki adatbázis zárolt, vagy ha a lap védett. A gomb lenyomása törli a szerkesztési előzményeket (undo history).

WikEd disabled.png Letiltva Ez az ikon jelenik meg, ha letiltottad a wikEd-et. Ha ide kattintasz újra engedélyezheted a wikEd scriptet.
WikEd error.png Hiba betöltéskor Ha hiba történt a wikEd betöltése során, ez az ikon fog megjelenni. Megnézheted a böngésződ JavaScript konzolját az Eszközök menüben hogy mi lehetett a hiba, és írhatsz a hibajelentő lapra.

A panelek becsukása[szerkesztés]

A gomb-panelek oldalán van egy kapcsoló, amelyre kattintva a panel lekicsinyíthető. Alacsony képernyő-felbontásnál (800×800 vagy 1024×768) hasznos lehet ez, hogy a panelek egy sorban elférjenek.


WikEdF&RButt.pngWikEd buttonbar collapsed.pngWikEd buttonbar expanded.png
A kapcsolóra kattitás a panelt felnagyítja / lekicsinyíti.

Formázás panel[szerkesztés]

A formázás gombok a bal oldalon találhatóak a szerkesztőablak felett.


Ikon Név Leírás Hol fejt ki hatást
Felső sor
WikEd undo.png Mégse Visszacsinálja/érvényteleníti (undo) a szerkesztéseket. Kb. ugyanaz, mint a (Ctrl-Z a Windows-ban). Teljes szöveg
WikEd redo.png Újra Újra végrehajtja az érvénytelenített szerkesztéseket. Ugyanaz, mint a (Ctrl-Y a Windows-ban). Teljes szöveg
WikEd bold.png Vastag betű A Vastag betű formázást ki/be kapcsolja ('''...'''). Kijelölés, kurzor alatti szó vagy kurzor pozíció
WikEd italic.png Dőlt betű A Dőlt betű formázást ki/be kapcsolja (''...''). Kijelölés, kurzor alatti szó vagy kurzor pozíció
WikEd underline.png Aláhúzás Ki/be kapcsolja az aláhúzást a szövegben (<u>...</u>). Kijelölés, kurzor alatti szó vagy kurzor pozíció
WikEd strikethrough.png Kihúzás Ki/be kapcsolja az áthúzást a szövegben (<s>...</s>). Kijelölés, kurzor alatti szó vagy kurzor pozíció
WikEd nowiki.png Nincs wiki jelölőnyelv értelmezést Ki/be kapcsolja a wiki jelölőnyelv értelmezését a kijelölésben (<nowiki>...</nowiki>). Kijelölés, kurzor alatti szó vagy kurzor pozíció
WikEd superscript.png Felső index Ki/be kapcsolja a Felső index szövegformázást (<sup>...</sup>). Kijelölés, kurzor alatti szó vagy kurzor pozíció
WikEd subscript.png Alsó index Ki/be kapcsolja a Alsó index szövegformázást. (<sub>...</sub>). Kijelölés, kurzor alatti szó vagy kurzor pozíció
WikEd ref.png Ref Egy új Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik hivatkozást helyez el a szövegben. (ha nincs kijelölés: <ref name=""/>; kijelölés esetén: <ref name="">...</ref>). Kijelölés vagy kurzor pozíció
WikEd case.png Kezdőbetű Akisbetű, Nagy Kezdőbetű, és MIND NAGY között vált. Kijelölés, kurzor alatti szó
WikEd redirect.png Átirányítás Átirányítást helyez (#ÁTIRÁNYÍTÁS [[...]]) a kijelölésnek megfelelő lapra, (a lap tartalmát törli) Kijelölt szavak (minden szöveget töröl)
WikEd undo all.png Mindent vissza Eredeti állapot visszaállítása. Teljes szöveg
WikEd redo all.png Mindent újra Legutóbbi változtatások visszaállítása. Teljes szöveg
Alsó sor
WikEd wikilink.png Wikilink Belső wikilink létrehozása / törlése. [[...]]). Kijelölés, kurzor alatti szó vagy kurzor pozíció
WikEd weblink.png Weblink Belső weblink létrehozása / törlése. ([...]). Kijelölés, kurzor alatti szó vagy kurzor pozíció
WikEd decrease heading.png Shift+Fejezetcím Csökkenti a bekezdés szintjét. Töröl egy =...= taget. Aktuális vagy kijelölt sor(ok)
WikEd heading.png Fejezetcím Növeli a bekezdés szintjét. Beilleszt egy =...= taget. Aktuális vagy kijelölt sor(ok)
WikEd bullet list.png Nem számozott lista A kijelölt elemeket nem számozott listává alakítja sorkezdő * elhelyezésével. Shift-kattintás törli a sorkezdő *-okat. Aktuális vagy kijelölt sor(ok)
WikEd number list.png Számozott lista A kijelölt elemeket számozott listává alakítja sorkezdő # elhelyezésével. Shift-kattintás törli a sorkezdő #-eket. Aktuális vagy kijelölt sor(ok)
WikEd indent list.png Sorbehúzás Behúzza a sort sorkezdő : elhelyezésével. Shift-kattintás törli a sorkezdő :-okat. Aktuális vagy kijelölt sor(ok)
WikEd definition list.png Definíció-lista A kijelölt elemeket definíció-listává alakítja sorkezdő ; és az első szó után egy : elhelyezésével. Aktuális vagy kijelölt sor(ok)
WikEd image.png Kép Beilleszt egy képet. Beilleszti a [[Fájl:képnév|bélyegkép|szélesség px|...]] kódot. Kijelölt szavak vagy kurzor pozíció
WikEd table.png Táblázat Létrehoz egy táblázatot. A kijelölt sorokat cellákká alakítja. Kijelölt sorok vagy kurzor pozíció
WikEd references.png Hivatkozások Lap végi hivatkozás szekció ki/be. ( {{források}}).
Shift-kattintással ugyanez kicsi Wikipédia-stílusban (<div class="references-small"> {{források}} </div>).
Kurzor pozíció
WikEd wikify.png Wikisít A beillesztett anyagot wikisíti. Word, wiki vagy web dokumentumokat wikikóddá alakít. Kijelölés, vagy teljes szöveg
WikEd textify.png Formázás ki A beillesztett anyagot sima szöveggé alakítja, ezzel törli a beillesztett formázásokat. Kijelölés, vagy teljes szöveg
WikEd syntax.png Kiemelés frissítés Frissíti a markup kiemelését. Kijelölés, vagy teljes szöveg

Keresés és csere[szerkesztés]

A keresés és csere gombok a formázás-paneltől jobbra találhatóak


Ikon Név Leírás
Felső sor
WikEd get selection.png Kijelölés keresése A kijelölt szöveget a keresési mezőbe másolja. Shift-kattintás a kijelölést a csere mezőbe is beilleszti.
WikEd find all.png Mindet keres Kiemeli a szövegben az összes keresési találatot, de nem ugrik oda.
WikEd find prev.png Előzőt keres Az előző találatra ugrik.
WikEd combo input.png Find & jump

A keresendő szöveg helye. A lenyíló menüben megtalálhatóak a keresési előzmények, az előttük levő &xu22c5; or • jelzések a kis/nagybetűérzékenységet és a regularis kifejezés beállításokat jelzik. Ha korábbi keresést választunk, az beállítja ezeket a gombokat is.


Ha a gépeléskor keres gomb le van nyomva, minden billentyűlenyomáskor a keresett karakterlánc első találatához ugrik a kijelölés (csak nem-érzékeny és nem RegExp keresés).

Ha a keresési mező üres, a keresés gomb a kijelölésre vagy a kurzor alatti szóra keres rá. A mező törlése gomb - nem meglepő módon - törli a keresési mezőt.

Ha a legördülő menüből egy ⇒ jellel jelölt fejezetcímet választunk, közvetlenül oda ugorhatunk. Ekkor nem változik a keresési mező.

A tab billenyű lenyomásával ugrálhatunk a keresés és csere mezők között.

WikEd find next.png Következőt keres A következő találatra ugrik.
WikEd jump top bottom.png Ugrás fel/le A szerkesztett szöveg elejére/végére ugrik. Hasznos lehet, ha újra akarjuk kezdeni a keresést a szöveg elején.
WikEd jump prev.png Ugrás előző cseréhez Az előző változtatás helyére ugrik.
WikEd jump next.png Ugrás előző utáni cseréhez Viszzaugrik az utóbbi helyre (az Ugrás előző cseréhez lenyomása előtti helyre).
Alsó sor
WikEd clear find.png Mező törlése Kiüríti a keresési mezőt.

Használható, ha a kijelölt szöveget vagy a kurzor alatti szót akarjuk keresni.

WikEd replace all.png Mindent cserél Minden találatot cserél a kijelölésben vagy a teljes szövegben.
WikEd replace prev.png Előzőt cserél Az előző találat cseréje. Első körben kijelöli a találatot, második körben kicseréli.
WikEd combo input.png Csere A behelyettesített szövegrész helye.

A legördülő menü tartalmazza a megelőző cseréket, amelyek előtt szintén megjelennek a kis-/nagybetű-érzékenységet és a reguláris kifejezés beállításokat jelző karakterek. Ha korábbi cserét választunk, az beállítja ezeket a gombokat is. A tab billentyű lenyomásával ugrálhatunk a keresés és csere mezők között.

WikEd replace next.png Következőt cserél Az következő találat cseréje. Első kattintásra kijelöli a találatot, második kattintásra kicseréli.
WikEd case sensitive.png Kis-/nagybetűre érzékeny Kis/nagybetű-érzékenység ki/be kapcsolása.

Nem érvényesül, ha a gépeléskor keresés be van kapcsolva, mert az nem tesz különbséget a kis- és nagybetű között.

WikEd regexp.png RegExp Ki-/bekapcsolja a reguláris kifejezés beállítást.

Ez nem vonatkozik a gépeléskor keres beállításra, mert az mindig sima szöveget keres.

A WikEd a JavaScript reguláris kifejezés szintaxisát használja. A csere mezőben $1, $2...-gyel hivatkozhatunk a zárójelbe tett karakter-alláncokra (parenthesized substring matches).

WikEd find ahead.png Gépeléskor keres A gépeléskor keresés be-/kikapcsolása.

Ha be van kapcsolva minden billentyűleütésnél, az aktuális karakterlánc első előfordulásáhzoz ugrik a szövegkijelölés. A funkció független a kis-/nagybetű-beállító és RegExp-gomboktól, sose tesz különbséget a kis-/nagybetűk között.

Javítás[szerkesztés]

A javítás panel a keresőgomboktól jobbra helyezkedik el.Ezen gombok használata után mindig ellenőrizd a változtatásokat a WikEd diff.png gombbal a nem várt járulékos sérülések megfigyelésére. Mindig a lehető legkisebb területet használd. Tartsd észben, az alkalmazott szabályok nagyon egyszerűek. Csak az Unicode karakter javítása biztonságos teljesen.

Ikon Név Leírás Hol fejt ki hatást
Felső sor
WikEd fix basic.png Alap javítás A fejlécek köré üres helyeket és sorokat rak. Ez növeli a forrásanyag olvashatóságát, de nem befolyásolja a cikk tartalmát. Az Unicode karakter javításon kívül a legtöbb más javítás is megteszi ezt. Kijelölés, vagy teljes szöveg
WikEd fix html.png Html javítás A cikkben talált html kódot wikikódra cseréli. A nem támogatott tageket törli. Kijelölés, vagy teljes szöveg
WikEd fix caps.png Nagybetűk javítása Fejezetcímeket és listaelemeket nagy kezdőbetűsre javítja. Kijelölés, vagy aktuális sor
WikEd fix unicode.png Unicode javítása Az Unicode karaktereket javítja, a megfelelő aktuális karakterekre vagy karakter-entitásokra, a böngésző karakterekről szóló beállításainak függvényében. Ez az egyetlen biztonságos gomb, a változtatások alkalmazhatóak az egész szövegre az eredmény ellenőrzése nélkül. Kijelölés, vagy teljes szöveg
WikEd fix all.png Összes javítása Az előző négy javítást végrehajtja egymás után. Kijelölés, vagy teljes szöveg
WikEd fix reg-ex-typo.png Elütések javítása A leggyakoribb elütéseket javítja az AutoWikiBrowser RegExTypoFix felhasználásával. A parancs alkalmazásához a monobook.js oldalához hozzá kell adnod, hogy wikEdLoadRegExTypoFix = true; még a wikiEd telepítési kódja elé, különben nem fogod látni a gombot ld. a wikEd telepítését). Kijelölés, vagy teljes szöveg
Alsó sor
WikEd fix dash.png Kötőjelek javítása Megfelelőre javítja a gondolatjeleket, kis- és nagykötőjeleket, és a mínuszjeleket. Kijelölés, vagy aktuális sor
WikEd fix punct.png Központozás javítása Törli az üres helyeket a központozás előtt. Kijelölés, vagy aktuális sor
WikEd fix math.png Math javítás Néhány általános matematikai hibát javít a <math> wikicímkén kívüleső szövegben: mínuszjelet, szorzás jelét ×, 10^3-t 103-ra, és a +/--t ±-ra, és Unicode-ot html jelű felsőindexre. Kijelölés, vagy aktuális sor
WikEd fix chem.png Chem javítása Javítja a formázatlan kémiai képleteket. Felső- és alsóindexeket, (csupa) nagybetűs részeket és a reakciók irányát jelző nyilakat. Csak kis szövegrészleten használandó! Példa: 2 Na+ + OH- + H2SO4 --> 2 h2o + Na2SO4 helyett 2Na+ + OH- + H2SO4 ? 2H2O + Na2SO4. Kijelölés, vagy aktuális sor
WikEd fix units.png Mértékegységek javítása Nagyszámú fizikai mértékegységet javít, de csak ha azt szám előzi meg. Kijelölés, vagy aktuális sor

wikEd vezérlőpanel[szerkesztés]

A vezérlőpanel a jobb felső sarokban van.


Ezen kapcsolható gombok listája sütiként van tárolva, és az összes új oldal befolyásolja egy böngészőn belül. Ha egy beállítást (gombot) véglegesen meg szeretnél változtatni, akkor hozzáadhatsz egyéni beállításokat a te monobook.js oldaladhoz.

Ikon Név Leírás
Felső sor
WikEd ref hide.png <ref> elrejtése Állítja a <ref>...</ref> fül elrejtését. A szövegben lévő rejtett hivatkozások világos szürkén jelenek meg. Ez a beállítás egy böngészőn belül minden ablakra vonatkozik.
WikEd font size.png Szöveg nagyítása Szerkesztő ablak szövegméretét állítja. A gomb megnyomására változik kicsi, nagyon kicsi, nagyon nagy, nagy és normál méret között. A shiftet lenyomva tartva a fordított sorrendben változik.
WikEd clear history.png Előzmények törlése Törli a keresés, csere és teljes előzmények sütijeit.
WikEd align top.png Ugrás fel Az oldal felugrik úgy, hogy a szerkesztő mező kerül felülre.
WikEd align buttons.png Ugrás a gombokhoz Úgy görgeti fel az oldalt, hogy a szerkesztő gombok kerülnek felülre.
Alsó sor
WikEd logo.png wikEd használata Vált a normál és wikEd szöveg között. Ideiglenesen visszavált a normál szerkesztési területre. Ez a beállítás egy böngészőn belül minden ablakra vonatkozik. A gomb megnyomásával törlődnek a mégse gomb előzményei.
WikEd syntax.png Szintaxis Be- és kikapcsolja az automatikus szintaxis kiemelését.Ez a beállítás egy böngészőn belül minden ablakra vonatkozik.
WikEd source.png Forrás Megjeleníti a bemásolt tartalom vagy a "szintaxis kiemelt" szöveg forráskódját. Főleg tesztelésre használatos. Hathat a kijelölt részre, vagy a teljes szövegre. Alapból a gomb ki van kapcsolva, ha engedélyezni szeretnéd a használatát, ld. az egyénéni beállítások példáit.
WikEd close toolbar.png Eszköztár bezárása Ki- és be kapcsolja a normál, nem-wikEd eszköztárat. A beállítás megőrződik és az összes böngészőre hat.Ez a beállítás egy böngészőn belül minden ablakra vonatkozik.
WikEd using.png ... használata Ki- és bekapcsolja a "... használva a wikEdet" gomb automatikus hozzáadását az összegzéshez az oldal jóváhagyásakor. A beállítás megőrződik és az összes böngészőre hat.Ez a beállítás egy böngészőn belül minden ablakra vonatkozik.
WikEd fullscreen.png Teljes képernyő Vált a teljes és normál képmód között. Ez a beállítás egy böngészőn belül minden ablakra vonatkozik. A funkció az előlnézet oldalain nem működik.

Előnézet és változtatások[szerkesztés]

A standard gombok a wikEd előnézet és változtatások gombokkal
Gomb-panel a jobb oldalon
Ikon Név Leírás
WikEd preview.png Előnézet Megjeleníti az előlnézetet a szerkesztői terület alatt. Ez a funkció először megszerkeszt egy helyi előnézetet használva Plaf InstaView független scriptjét. Ezt követően Ajaxszal kapcsolódik a szerverhez, és kicseréli a helyi előnézetet egy olyannal, amely pontosan úgy néz ki mint egy valódi előnézet egy új oldalon. A helyi előnézet az alapformázáshoz elégséges, de nem tudja kezelni a sablonokat. Az előnézet melletti gomb megnyomásával a szerkesztői mező kerül az oldal tetejére, a jobboldali wikEd eszköztáron lévő előnézet gombok megnyomásával pedig az előnézet doboz kerül az oldal tetejére.
WikEd diff.png Változtatások A Cacycle diff programja segítségével a szerkesztői mező alatt megjeleníti az aktuális változatásokat. Ez nem azonos a normál Változtatésok gombbal mert nem hasonlítja össze a legútobb mentett verzióval, hanem csak olyan változtatásokkal, amelyek az utolsó oldalbetöltés óta változtak. A Változtatások melletti gomb megnyomásával a szerkesztési mező felugrik az oldal tetejére a jobboldali wikEd eszköztáron lévő gombok lenyomásával pedig az előnézet doboz kerül fel.
WikEd close.png Bezár Bezárja a korábban használt Előnézet és Változtatások dobozait.
WikEd align top.png Ugrás fel Az oldal felugrik úgy, hogy a szerkesztő mező kerül felülre.
WikEd align buttons.png Ugrás gombokhoz Úgy görgeti fel az oldalt, hogy a szerkesztő gombok kerülnek felülre.

Összefoglaló[szerkesztés]

Ikon Név Leírás
WikEd clear summary.png Összefoglaló törlése Törli az összefoglaló mezőben levő szöveget. A szerkesztett fejezet neve marad, második gombnyomásra ez is törlődik.
WikEd combo input.png Összefoglaló

Az eredeti összefoglaló mezőnek most megmaradnak az előzményei, amelyekből választhatunk a kinyíló menü segítségével. Felül láthatóak a friss előzmények, a legfrissebbek legfeleül. Az alsó részben előre definiált kifejezések láthatóak, amiket gyakran használunk. Ezeket mindenki definiálhatja magának a saját szokásai szerint. (lásd wikEd customization) A kiválasztott szöveg az összefoglaló mezőbe kerül.

Speciális karakterek kiemelése[szerkesztés]

Név Leírás
WikEd blank.pngWikEd blank.pngWikEd blank.pngWikEd blank.png Furcsa szóköz Nem-standard szóköz karakter. Mutass rá az egérrel, hogy megtudd a nevét.
WikEd blank.pngWikEd blank.pngWikEd blank.pngWikEd blank.png Control kód Control kód karakter. Mutass rá az egérrel, hogy megtudd a nevét.
WikEd tab.png Tabulátor Tabulátor karakter. Mutass rá az egérrel, hogy megtudd a nevét.
WikEd unknown.pngWikEd unknown.pngWikEd unknown.png
WikEd unknown.pngWikEd unknown.pngWikEd unknown.png
WikEd unknown.pngWikEd unknown.pngWikEd unknown.png
Nem támogatott tag Ismeretlen vagy nem támogatott HTML tag. Használd a html-javítás gombot, hogy wikikód legyen belőle.

Hibakeresés[szerkesztés]

A wikEd nem indul[szerkesztés]

Követted a telepítés fent leírt lépéseit,de a wikEd logo WikEd logo.png nem jelent meg a lap tetején, közvetlenül a kijelentkezás link mellett, és a wikEd gombjai sem jelennek meg a szerkesztő lapokon. Kérjük, próbálkozz a következőkkel:

 • Frissístd a böngésződ gyorsítótárát: tartsd lenyomva a Shiftet amíg az frissítés gombra kattintasz (vagy nyomd le: Ctrl-Shift-R)
 • Engedélyezd a JavaScript használatát a böngésződben (Eszközök ? Beállítások ? Tartalom ? JavaScript engedélyezése Firefoxban)
 • Ellenőrizd a beállításaid között, hogy melyik felületet használod. Ha ez nem az alapértelmezett Monobook, akkor váltanod kell arra. Vagy szúrd be a következő sort a böngésződ címsorába, hogy megnyisd a megfelelő oldalt:
  javascript:void(document.location='/wiki/Special:Mypage/'+skin+'.js')
 • Ha a wikEdet nem a Wikipedián keresztül telepítetted, ellenőrizd, hogy $wgAllowUserJs true-ra állította-e az adminisztrátor a MediaWiki inicializációs fájlban (LocalSettings.php)
 • Ellenőrizd a hibakonzolt (Eszközök menüben Firefox alatt) hibaüzenetekért. Ha van itt a wikEd által okozott hiba, kérjük jelentsd a wikEd fórumán.

Saját gombokkal a wikEd nem megy[szerkesztés]

Miután saját gombokat telepítettél a wikEd lefagy az oldalbetöltése során, és talán a szerkesztés nem lehetséges a JavaScript tiltása nélkül:

 • Az egyedi gombok definiálása megváltozott a 0.9.26 (February 23, 2007) verzióban. Ha egyedi gombokat használsz, kérjük frissísd az egyedi gombok definiálását, (lásd lent), a személyes monobook.js oldaladon. Tiltsd le a JavaScriptet a böngésződben, ha nem működik különben.

Eltűntek a wikEd gombok[szerkesztés]

A wikEd logó a lap tetején szürkén jelenik meg WikEd disabled.png és a wikEd gombok nem jelennek meg a szerkesztési lapokon.

 • Kikapcsoltad a wikEdet, avval, hogy a logóra kattintottál. Kattints újra a logóra, hogy

jra aktiváld a wikEdet.

A wikEd formázás gombok eltűntek[szerkesztés]

A wikEd formázás gombok WikEdCnt.png megjelennek a szerkesztési lapon, azonban a többi menüsor eltünt.

 • Időlegesen kikapcsoltad a wikEdet, avval, hogy a WikEd logo.png vezérlő gombra kattintottál. Kattints újra a gombra, hogy visszakapcsold a wikEdet. Kérjük, ne felejtsd el, hogy ezen gomb beállítása érvényes az összes ablakra és lapra.

Gyakori kérdések[szerkesztés]

Lehet kicsit kevesebb wikEd funkcióm[szerkesztés]

Használhatom-e kizárólag a wikEd néhány funkcióját , így például csak szintaxis kiemelést vagy csak a keresést?

Nincs rá egyszerű mód, hogy csupán néhányat használj fel a wikEd funkciói közül, mert ezek szorosan összefüggnek. Bár, wikEd módosítható, és megpróbálhatsz különböző beállításokat (pl. kikapcsolod a szintaxis színezést), ehhez ld.customization section. Tapasztalt programozók megpróbálkozhatnak különböző funkciók leválasztásával, vagy törlésével, de ezek a verziók nem kerülnek automatikusan frissítésre. Nyugodtan javasolj új beállításokat a wikEd talk oldalon, miután használtad a wikiEdet néhány napig (addig ráérzel az ízére).

Hiányosságok[szerkesztés]

Automata wikinyelv-kiemelés[szerkesztés]

Általános kért funkció a szintaxis automatikus színezése gépelés közben ("élő szintaxis színezés").

Ez technikai okokból nem valósítható meg. Minden automatikus változtatás a szerkesztési mezőben vagy törli, vagy összekeveri a visszavonás történetét. Annak érdelében, hogy élő szintaxis színezést kapjunk az egész visszavonás/újra rendszert és a teljes szerkesztési logikát a böngésző gazdag szöveg felületén egy JavaScript vázlatból kellene szimulálni. Ez lehetséges, de szükség lenne egy kis időre a kód megvalósításához, tovább lassítaná a programot (jelenleg kb. 230 kB InstaView, Diff, és RegExpTypoFixer funkciók nélkül), valamint használhatatlanná tenné a böngésző vissza/újra bejegyzéseit.

WYSIWYG[szerkesztés]

Gyakori igény a wikEd valódi WYSIWYG szerkesztővé alakítása.

Jó ötletnek tűnik, alapvető formázásokkal, mint vastag és dőlt betű nem is lenne túl bonyolult dolog WYSIWYG-gé alakítani.

De az ördög a részltekben lakozik: hogy lehetne a képeket és a táblázatokat kezelni úgy, hogy a program egyszrű és kicsi maradjon.

Sőt: vajon jó ötlet lenne-e ha egy mezei felhasználó sose barátkozna meg a wikikód rejtelmeivel?

Lásd még: What you see is Wiki - Questioning WYSIWYG in the Internet Age.

wikEd design filozófia[szerkesztés]

A wikEd filozófiája a követekező:

 • Egyszerű, kicsi, és intuitív kezelőfelület (nem kell összetett menükön keresztül navigálni, nincsenek felugró ablakok, egyedi funkciók csak plugin hozzáadásával érhetőek el)
 • Oldalak közötti kompatibilitás, minden MediaWiki oldalra települ (nem csak a Wikipédiára)
 • Többnyelvűség támogatása
 • Több böngésző támogatása szabványosított kódok felhasználásával (kérjük segíts, hogy a wikEd működjön IE8-ban és az Opera 9-ben, ld. a fejlesztői dokumentációt és fórumot)

Kérjük jelentsd az észlelt hibákat vagy a még szükségesnek vélt funkciókat a wikEd fórumán.

Jegyzetek[szerkesztés]