Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2020-07-26

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Vigyázz! Kábel tábla[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Vigyázz! Kábel tábla az KRESZ tábla? Megjegyzés a commonson a 455 magyar jelzőtábla között nem találtam.
- - Globetrotter19 vita 2020. július 26., 21:55 (CEST)
nem tűnik annak [1] Xia Üzenő 2020. július 26., 22:25 (CEST)
Nyilván nem az, hisz árulják. Tudtommal KRESZ-táblát nem árulnak sehol. Azt csak a rendőrség helyezheti ki. Wikizoli vita 2020. július 26., 22:51 (CEST)
Ez így nem igaz. Táblát bárki vehet (példa), és nincs megkötve, hogy ki helyezhesse ki (a közút kezelője nem fog a rendőrségre várni, hogy egy eltűnt vadveszély, vagy 40-es sebességkorlátot pótoljanak). – balint36 utaspanasz 2020. július 26., 22:57 (CEST)
Adalék: Én itt fényképeztem, az áteresz?/híd? mellett. Egy elsőbbségadás kötelező tábla van mellette. Szerintem évek óta ott lehet. Ha nem Kresz tábla akkor mi? És feltölthető-e a commonsra? - - Globetrotter19 vita 2020. július 26., 23:34 (CEST)
Ez nem egy KRESZ-ben szabályozott alakú tábla! Nem 'tiltó tábla', amelynek kör alakúnak kell lennie, piros szegéllyel, nem 'veszélyre figyelmeztető tábla', amelynek az alakja talpán álló egyenlő oldalú háromszög, szintén piros szegéllyel - egyéb táblákat most nem sorolok, mert azok nem piros szegélyűek. A lényeg: téglalap-alakú, széles piros szegélyű közlekedési tábla nincs.
Ez csak ún. 'kiegészítő tábla' lehetne, amelynek alakja téglalap, fekete kerettel és célja: informálni a felette lévő közlekedési tábla értelméről. Ezek ábrája-szövege nem mindig előre meghatározott, függhet a konkrét körülményektől (ámbár a túlzott szabadság nem ajánlott, hiszen menet közben nincs ideje a gépjármű vezetőjének a silabizálgatásra).
Ahogy a helyszín leírásából "látom", ez nem KRESZ-szabványos tábla-kombináció, egyik sem nem tartozik semmiféle közlekedési táblához. Nincs köze a közlekedéshez. Ezt a tábla-kettőst nyilván egy közmű-cég helyezte ki - lehet elektromos, távközlési stb. kábel helyének megjelölése...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2020. július 27., 10:21 (CEST)
Szóval nem KRESZ-tábla és nem is közlekedési tábla. Köszönöm a válaszokat! - - Globetrotter19 vita 2020. július 27., 11:13 (CEST)
A KRESZ-tábláknak meg kell felelniük az ISO 7010 szabványnak (MSZ ISO 3864). Ezeket ugyanis a világ bármely országából érkező személyeknek egyformán kell értelmezniük. Az más kérdés, hogy az üzemben tartók és a kereskedők alkalmaznak olyasmit is, ami nem szabványos. Hasonló eset volt (talán ) négy éve, hogy a kormány a nemzetközi szabványtól eltérő dohányzás ellenes helyeztetett ki, és elkezdett büntetni az ügyben. Most is ott hervadozik a kétféle dohányzási tilalmi tábla az üzletek előtt. MZ/X vita 2020. július 27., 21:52 (CEST)

Felsőgöd, Várdomb vagy Felsőgöd, Árpád-kori földvár[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy melyik a helyes megnevezés Felsőgöd Várdomb vagy Felsőgöd Árpád-kori földvár vagy esetleg Felsőgöd Várdombi park? Kérdés az is a Vár(domb)on található országzászló szerű Millecentenárium emlékére feliratos emlékműnek van hivatalos neve?
Szintén a Vár(domb)on található a játszótér mellett egy felirat nélküli (én nem találtam) kopjafa. Kérdés: mikor avatták/készült és van-e hivatalos neve? Pl. 1956-os?
Adalék: varak.hu. A térképen itt
- - Globetrotter19 vita 2020. július 27., 00:14 (CEST)
Szerintem helyesírási kérdésekre a Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi) oldalon kellene a választ keresni. A Tudakozó inkább külsős kérdésekre van, mint wikis kérdésekre. Xia Üzenő 2020. július 27., 13:16 (CEST)
Ez nem helyesírási kérdés! A kérdés melyik fogalom passzol? Mert szerintem ez is lehet meg az is. A Göd cikk alapján talán az Category:Avar kori földvár (Felsőgöd) lesz a megfelelő. - - Globetrotter19 vita 2020. július 27., 14:03 (CEST)
@Globetrotter19: a wikipédiás elnevezési kérdések is a nyelvi kocsmafalra tartoznak. Ott jóval többen is látják, mint itt, a Tudakozót jómagam és még vagy 2 ember figyeli. Ha wikipédia-kategória elnevezéséről van szó, akkor nem a Tudakozóban kell ezt megbeszélni, hanem a kocsmafalon. Xia Üzenő 2020. július 30., 15:40 (CEST)
@Teemeah:Rendben. - - Globetrotter19 vita 2020. augusztus 1., 11:41 (CEST)