Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2020-07-01

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Kötőjeles neveket hogyan kell ABC-be sorolni[szerkesztés]

Dialog-accept.svg Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy kötőjeles neveket hogyan kell ábécébe rendezni, tehát pl.
Kovács Anna
Kovács-Tóth János
Kovács Béla
Itt Kovács Béla megelőzi Kovács-Tóthot, mert a B előbb van, mint a T, vagy előbb jön az összes Kovács, és aztán Kovács-Tóth?
--2A02:AB88:36B7:4900:0:0:0:3 (vita) 2020. július 1., 16:49 (CEST)
válasz

Előbb jön az összes Kovács, és aztán Kovács-Tóth, mert az elsődleges rendezési kulcs a családnév, s ha az megegyezik, csak akkor vesszük figyelembe a keresztnevet. – Vépi vita 2020. július 1., 17:29 (CEST)

A 'Kovács-Tóth' családnév-alak egyetlen összefüggő karakterlánc, tehát olybá vehető, mint pl. a 'Kovácsházi' családnév. Csak mivel a 'Kovács-Tóth' karakterláncban a kötőjel ASCII-kódjának értéke (45) kisebb, mint a 'Kovácsházi' h-betűjéének (104), azért a kötőjeles név előbbrekerül a másikhoz képest.
(A szóköz kódja a legkisebb értékű (32). Az összes kis- és nagybetű kódja nagyobb a kötőjeléénél, még a kibővitett magyar ábécé kódjai is. Ilyen neveket tartalmazó listák rendezésére viszont már magyar környezetre érvényes rendező szubrutint kell használni.)
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2020. július 1., 19:08 (CEST)

Ha nem családnevekről lenne szó, hanem vegyes listáról, akkor a különírt elemekből álló szókapcsolatokat, valamint a kötőjellel kapcsolt összetételeket ugyanúgy kell betűrendbe sorolni, mint az egyszerű szavakat. A szóközöket és kötőjeleket tehát nem kell figyelembe venni. (OH 31. oldal) Ne keverjük a SORT függvényt a magyar nyelv betűrendbe rendezési szabályaival. – Vépi vita 2020. július 1., 20:25 (CEST)