Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2019-10-12

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A paprika belsejében milyen gáz van?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--31.46.217.25 (vita) 2019. október 12., 10:55 (CEST)[válasz]
válasz
Levegő. (Hétköznapiasan fogalmazva.)
A paprika termésének fala nem légzáró, mikroszkóppal ellenőrizhető, hogy tele van légzőnyílásokkal. E bezárt levegő összetétele nyilván nem teljesen azonos a külvilágban lévő levegőével. De ez mindenre igaz! Még a minket körülvevő „aura” (bocsánat, hogy kölcsönvettem ezt a „kifejezést”) összetétele sem azonos azzal, amit a betartandó tőlünk három lépés távolságban mérhetnénk...
A paprika termésének szétvágásakor érezhető jellegzetes illatot a termés fejlődésekor keletkező aromaanyagok - a mindenhol jelenlévő diffúzió révén - a belsejében levő levegőben elkeverednek, amelyek a szétbontáskor kiszabadulnak. Valamint a termés szétvágásakor roncsolódnak a termés falában lévő sejtek - azokból is szabadul ki rengeteg aromaanyag. (Ugyanez bekövetkezik más termések - zöldségek, gyümölcsök, saláták stb. - „roncsolásakor” is!)
vitorlavita 2019. október 12., 11:56 (CEST)[válasz]

Fuss, család, fuss![szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a Fuss, család, fuss!-ban kik játszanak. Szeretném itt a wikipédiában megnézni a játékosok nevét, s hogy ki jut tovább. Most már nem az Exatlon megy a TV2-n, hanem a Fuss, család, fuss!
--176.63.30.136 (vita) 2019. október 12., 23:22 (CEST)[válasz]
felelet
Mi egy elektronikus lexikon (pláne: enciklopédia!) olvasószolgálata vagyunk! Nem feladatunk a populáris média eseményeinek nyomonkövetése, rögzítése, különösen akkor nem, ha a szereplők nem nevezetes személyek!
Sajnálom, de csak ennyit tudunk mondani...
vitorlavita 2019. október 13., 15:10 (CEST)[válasz]
Adalék

A kereskedelmi tévék kellőképpen el nem ítélhető gyakorlata, hogy a stáblistát túl korán lekeverik. Kell az idő a reklámokhoz. MZ/X vita 2019. október 14., 21:07 (CEST)[válasz]