Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2018-11-05

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hihető-e a hivatkozott 2017-es újságcikkben írt 1985-ös dátum, amikor a Katolikus Lexikon szerint a templom 1987-ben épült, egy emléktábla szerint 1986-ban. A Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi) #Péter-Pál szakaszból hozom át a kérdést.

Ja, és hol van a templom? A hu.Wikipédia cikk szerint és a fenti újságcikk szerint a Vizafogó városrészben. Viszont a Commons kat leírása szerint és a katolikus lexikon szerint a templom címe Budapest 13. ker., Váci út 91B. A térképem (és a megbízható régi Topográf térképem is) tényleg jelöl pont ott egy templomot a Váci út keleti oldalán van a Fáy útnál (személyesen nem jártam arra), de az az oldal szerintem már nem a Vizafogó, hanem Angyalföld városrész, amitől az újságcikk nekem még gyanúsabb. Azt hiszem, ismét @Rakás segítségét kell kérnem.

b_jonas (üzenj) 2018. november 5., 03:10 (CET)[válasz]

@Thaler Tamast szintén kérdezem, hátha hozzá tud szólni. – b_jonas (üzenj) 2018. november 5., 16:06 (CET)[válasz]

Ha jól tudom, a felszentelés és az "átadás" nem függ szorosan össze, azaz lehet előbb és utóbb is. A templom a Váci úton van, és a Vizafogó "elnevezés" is helyes... az is lehet, hogy egy korábbi (közeli) Vizafogón levő kápolnának (háznak) lépett az örökébe az új templom, - a név meg maradt. Üdv: ThTamás

Igen, ebben igazad van. A Katolikus Lexikon “Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániának” hívja, és le is írja, hogy a plébánia kerületének nagy része a Váci utcától nyugatra eső Vizafogói rész, csak pár háztömbnyire átnyúlik a Váci út túloldalára is. A mi cikkünket ki kell javítani, mert most azt írja, hogy “modern épülete Budapest Vizafogó városrészében” áll. Talán az újságcikk is pontatlan, de mindegy.
A dátumokban is valószínűleg igazad van.
A Kúrír hivatkozott újságcikke és a Lexikon lényegében ugyanazt a történetet írja le: már az 1930-as években akartak templomot, de csak egy ideiglenes volt, aztán a háború és a kommunista renszer miatt a terv félbemaradt. A Lexikon szerint “1938, majd 1942: telket vásároltak tp-építés céljára, de a háború miatt csak a telken lévő kocsmaépület kpnává alakításáról lehetett szó. 1952: az államosítás miatt visszaköltöztek a Frangepán u-ba. 1987: fölépült a Tours-i Szt Márton és Flüei Szt Miklós-tp.”, az újságcikk szerint “1936-ban alakították a templom építésére az egyesületet, a terv azonban nem valósulhatott meg a háború miatt, később a telkek is államosításra kerültek. Igazi templomszentelésre csak 1985. november 16-án került sor, amikor Lékai bíboros úr felszentelte az új vizafogói templomot Tours-i Szent Márton tiszteletére.”
Ilyenkor a két ellentmondó forrás mellé keresek egy harmadik megbízhatót, mégpedig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye honlapját, amiről a hétvégén meg is állapítottam, hogy minden templomjukról közöl hasznos adatokat. Látni lehet, hogy a plébániáról több adat odafért, mint a Lexikonba. (A Kurír-cikkhez hasonlóan Thaler Tamás újraszenteléskor készült fotóit mutatják.) A plébánia területére ugyanazt írja, mint a lexikon. A történetről ezt írja:
1938-ban a Váci út 38. sz. alatti ingatlant megvásárolják, majd 1942-ben a szomszédos telket is. 1943. december 1-tôl önálló egyházközség és lelkészség lesz. A háborús, anyagi nehézségek miatt a templomépítésre összegyűjtött pénz csak arra elegendô, hogy a megvásárolt telken levô kocsmaépületet kápolnává rendezzék be. A katonai hatóságok ui. az eddig kápolnának használt alagsort óvóhellyé kívánták alakítani. – 1948-ban újabb telket vásárol az egyházközség. 1952-ben tárgyalások után a telkeket és a rajta levô kápolnát az épülô lakótelep számára államosítják. A lelkészség kárpótlás után kápolnáját visszahelyezi oda, ahonnan egykor kiindult, a Frangepán u. 4. sz. ház alagsorába (126 m2). Az eddigi alagsori és lelkészlakások bérlemények voltak. Ezek helyett Dr. Lékai László bíboros Szabó István és Borsányi Pál tervei alapján új templomot és plébániát építtet a mai helyen, amelyet 1985. november 16-án maga szentel fel.
Majd pedig részletezi a 2016/2017-es felújítást és a 2017-09-23-i újraszentelést.
Más források. Az újraszentelésről szóló videóban Erdő Péter bíboros az újságcikkel ért egyet: “Igazi templomszentelésre csak 1985. november 16-án kerülhetett sor, amikor Lékai bíboros úr felszentelte az új vizafogói templomot Tours-i Szent Márton tiszteletére.” Később azt mondja, “Szent Márton püspök, templomunk védőszentje, könyörögj értünk, ami feltehetően Tours-i Szent Márton-ra utal. Flüei Szent Miklóst nem említi sehol.
Ez a pár soros stub azt mondja, 1985-ben épült.
Ez a bejegyzés az epulettar.hu honlapon a 2017-es felújításról szól, és azt állítja, hogy 1985-ben szentelték Tours-i Szent Márton és Flüei Szent Miklós tiszteletére, de ez éppen a Kurír-cikkre hivatkozik alul, és a képeket is onnan veszi át.
A felszentelés dátuma egyértelműen 1985; az építés dátumára már nem tudom, mit adjak meg, mert három évszám is van. A modern épület helyszínét biztosan pontosítani kell. Ha jól értem, akkor a mostani templomnak csak Tours-i Szent Márton a védőszentje, Szent Márton csak a plébánia neve, de a Lexikon a templomot “Tours-i Szt Márton és Flüei Szt Miklós-tp”-nak hívja.
b_jonas (üzenj) 2018. november 6., 19:45 (CET)[válasz]

Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, állapusztai büntetés végre hajtás intézeten , belül ha pénzt szertnék felrakni akkor hová cimezem a cseket,,,,
--89.147.114.83 (vita) 2018. november 5., 13:46 (CET)[válasz]
válasz
Honlapjuk két levelezési címet is megad, külön a hivatalnak szólóknak, külön a fogvatartottaknak. Pénzküldési címet (minek/kinek?) nem adtak meg.
Javaslom, hogy a megadott 06-78/407-860 telefonszámukat hívd fel! Bizonyos, hogy ők tudják a választ!
vitorlavita 2018. november 5., 14:38 (CET)[válasz]

Zsóri variációk[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mi a település(rész),-nem a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő,-helyes neve? Mezőkövesd-Zsórifürdő üdülőterület? egyszerűen Mezőkövesd-Zsórifürdő? Egyéb variációk: Zsóri-fürdő, Mezőkövesd-Zsóry, de van a neten Zsóry Gyógy- és Strandfürdő üdülőfalu néven is
Köszönettel.
--Globetrotter19 vita 2018. november 5., 17:56 (CET)[válasz]
válasz
A kihelyezett közúti tábla szerint Mezőkövesd Zsóry-fürdő. Postai címzésként egyszerűen Mezőkövesd. Mezőkövesd önkormányzata munkaanyagaiban következetesen Zsóry üdülőterületként hivatkozik rá [1]. Az ipszilonos írásmód az alapító Zsóry Lajos családnevének írásmódját őrzi, mely alapján zsóri származású. – Rodrigó 2018. november 6., 12:53 (CET)[válasz]
És akkor nem kell szétválasztani a településrészt és a strandot? Azért kérdezem mert készítettem egy sor fotót a strand közelében Zsóry-fürdőn de nem a strandon
A commonson a Zsóry-fürdő (Mezőkövesd) [2] mint városrész és fűrdő is jelőlve van (Baths in Hungary, City quarters in Hungary) vagyis a fűrdőnek utcái patakja stb lesznek amik szerintem nem részei a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőnek illetve a pédián szereplő Strandfürdőnek amivel ez a commons kategória össze lett kötve.
Vagy ez nem baj?
Egyébbként városi tourinform térképe Zsóry üdülőterület-et írt 'címként' (1 centis betűk) majd a településrész teljes hosszában Zsóry Gyógy- és Strandfürdő-t ír (3 nyelven, kb. fél centis betűkkel) a fűrdőre csak annyit írtak Strandfürdő. A térkép reklámjai (vendéglátóhelyek stb) között Mezőkövesd, Zsóry-fürdő-s címek szerepelnek. Kissé zavarbaejtő. - - Globetrotter19 vita 2018. november 6., 13:32 (CET)[válasz]