Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2018-04-15

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Prack családi név eredete[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--188.36.97.183 (vita) 2018. április 15., 19:03 (CEST)
vélemény
Nem vagyok nyelvész, de még csak bölcsész sem. Nyelveket sem tudok, csak éppen...
Érezhetően idegen eredetű név. Én először angolra gondoltam, ugyanis a Google az egyszerű rákeresésre angol nyelvű oldalakat sorol fel. De ez megtévesztő, mert a Google valójában ilyen „részrehajló”: „anglomán”! Ha magyar oldalak keresésére kényszerítem rá (prack jelentése - ezt írom be), akkor semmi másról, csak 'park'-okról sorol linkeket - vagyis magyar szövegkörnyezete e szónak nincs.
A dictzone.com nevű remek internetes szótár legkitűnőbb része az angol szekcója, az nem ismer ilyen szót. (A dictzone.com-ot korszerűnek gondolom. Az Országh László féle kétkötetes Angol-magyar szótár első ilyen kezdetű szava: practic - azaz régen sem volt a keresett szó... Modern szótáram meg nincs.)
A dictzone.com német szekciója viszont nem tiltakozik, nem mondja, hogy javítsam ki, másképpen írjam be a keresett szót! Egyből a der Pracker szóra keres rá, és adja meg annak jelentését: döngölő, földlapító, gitár, poroló, prakker, ütés (mind főnév). Érzem, hogy ez valamilyen ige főnévvé vált melléknévi alakja - dehát nem tudok németül, nincs sugallatom, milyen szó lehet az alap-alakja.
Találtam egy Rudolf Prack nevű nevezetes személyt, egy színészt: lb:Rudolf Prack, és ezt az iMDb-ben. (Bécsi születésű... ott is halt meg - tehát osztrák...). Említi a német, a francia és az angol Wikipedia is.
Az első link lb rövidítése a Wikipediában a Lëtzebuerg rövidítése. Így hívják Luxemburg állam déli részét: lb:Distrikt Lëtzebuerg. Van saját nyelvű Wikipédiájuk! Ez a földrajzi terület Belgiummal és Franciaországgal határos. (Elég távol innen Ausztria... Persze, a feketeerdei svábok a mieinktől is eléggé...) Talán e területről ered a keresett családnév... - ez csak egy hipotézis: talán ezért érdemel helyet ebben az lb-Wikipediában e színész neve...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2018. április 16., 09:57 (CEST)