Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-12-29

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nyíregyháza, Krúdy Gyula és a 76 36 -os kilométerkő[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy a File:Kilométerkő a Krúdy Gyula szobornál, Bessenyei tér, 2017 Nyíregyháza.jpg képen látható kilométerkőnek mi köze van a Hazatérés c. szoborhoz.

Adalék (esetleg): a 36-os út Polgár és Nyíregyháza között van. Onnan tért volna haza? - - Globetrotter19 vita 2017. december 29., 16:46 (CET)[válasz]

vélemény
Régen (meddig, nem tudom: talán a '60-as évekig) kilométer-kövek álltak az utak mentén. Ha a fényképen látható „szobor” is kilométerkő, akkor a két szám jelentése (szerintem): az egyik az útvonal száma, a másik a kezdőponttól való távolsága (km-ben vagy százméterben számolva).
Lehet, hogy nehéz eldönteni, melyik szám melyiket jelenti, hiszen nincs már társa az út mentén, amelyen az egyik szám nyilván egyezik az előzőével, a másik viszont nő vagy csökken - meg az is probléma, hogy ma az út azonosítója, és kezdete is, más lehet, mint annak idején, amikor a kilométerkövet ténylegesen használták.
Ma már a kilométerkövek csak emlékek lehetnek - ma már festett táblák jelzik, melyik úton haladunk és hány kilométerre vagyunk annak kezdőpontjától, ráadásul külön-külön táblákon.
vitorlavita 2017. december 29., 19:22 (CET)[válasz]
Igen,-ha jól emlékszem a tanulmányaimból,-az összekötő utakat jelölték úgy hogy pl. 36 jelentette a 3-ast a 6-osal összekötő utat, vagyis a 76 estén mindkét 'része' 6-os és 7-es is a Dunántúlon van szóval szerinte nem illik ide, ezért azt gondoltam a 76 itt a megtett km-t jelenti és a 36 az út száma. Bár soknak tűnt nekem az 76 km, a google 56-60 km körüli értékeket mutatott. Ezért gondoltam esetleg, hogy valami jelképes dolog lehet inkább. - -  Globetrotter19 vita 2017. december 29., 19:48 (CET)[válasz]
Kicsit javítanék... Az utak számozása hierarchikus rendszert mutat.
Az ország főútjait egyjegyű számokkal jelöljük. Mindegyik (elméletileg) a Budai Vár alatt, a Lánchíd budai hídfőjénél kezdődik, itt van a 0 km-ük.
A 3-as út is tehát Budapesten kezdődik, s tart a keleti országhatár felé, többszáz km-en át.
Az ebből kiágazó utak már kétszámjegyűek, 30-től 39-ig. (Úgy látszik, nincs sehol 10-nél több fontos kiágazása semelyik egyszámjegyú útunknak...) Az adott sorszám értéke konkrétan mitől annyi, az most nem érdekes: ne tekintsük őket sorszámnak, hanem megjelölésnek-azonosítónak. Ezek mindegyikének 0 km-e a 3-as útnál van.
A hierarchia így folytatódik: a 36-os útból kiágazó utak már háromszámjegyűek, 360-tól 369-ig. (Ha van egyáltalán tíz mellékága.) Ezek mindegyikének 0 km-e a 36-os útnál van.
Vannak négyjegyű számmal jelzett utak is, ugyanezzel a logikával számozva-kilométerezve; ezek már rendszerint nem állami, hanem önkormányzati kezelésben lévő utak... (Kiírni ezek jelzését az utak mentén nem szokás - rendszerint közterületi elnevezésük van -, de ha olvasgatsz pl. önkormányzati határozatokat ilyen utakkal kapcsolatban, szövegükben ezekkel az útmegjelölésekkel találkozhatsz.)
vitorlavita 2017. december 30., 13:58 (CET)[válasz]
Köszönöm! - - Globetrotter19 vita 2018. január 4., 05:08 (CET)[válasz]

A Horthy légierő újra él?[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni,-a File:R-11b Cimbora 2015 02.jpg kép alapján,- hogy a Vitéz Horthy István, elnökölte [1] Horthy Miklós Nemzeti Repülő Alap újra működik? - - Globetrotter19 vita 2017. december 29., 19:34 (CET)[válasz]

Kőből van, hajó, és felfordult. Mi az?[szerkesztés]

Üdvözletem! Tényleg ezt szeretném tudni… Az említett kő hajó Rómában van a II. Viktor Emánuel-híd mellett, az általam Néró hídja romjaiként azonosított zátonynál. Augusztus óta keresgélem a Google-n és egyéb misztikus helyeken, de kábé annyit tudtam meg róla, hogy elmaradhatatlan kellékei a sirályok. A hajó a fenekével felfelé hever a köveken, és néhány lyuktól eltekintve meglepően jó állapotban van, amitől akár modern műalkotás is lehetne.

Képek, hogy miről is van szó (privát honlapomon):

A dolognak az az aktualitása és wp vonatkozása, hogy ha van jelentősége, valamelyik képemet közkinccsé teszem róla a Kommonszon, de ha érdektelen, akkor mással foglalkozom inkább. 20-án megpróbáltam az Olaszországműhely vitalapján is megkérdezni, de még én sem válaszoltam rá :( Római ismerősöm meg sajnos pont nincs, legalábbis olyan, aki hasonló dolgokra értelmes választ tudna adni. Minden információt örömmel fogadok! --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2017. december 29., 23:52 (CET)[válasz]