Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2016-09-20

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Katonai emlékmű - Keszthely[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy tudja e valaki, hogy mi ez? Mit jelent '1938-19'? Ki készítette és mikor? - - Globetrotter19 vita 2016. szeptember 20., 11:57 (CEST)[válasz]

fél válasz
Jó címet adtál, valóban, katonai emlékmű!
A 2. világháborúban még voltak "huszárok", vagyis lovaskatonák. De nem csak lovaskatonák. Még a világháború is úgy kezdődött a magyar hadsereg számára, hogy nem voltak még gépesített részlegek: a bakák-altisztek gyalogoltak, a tisztek lovagoltak. És nemcsak erre kellett lovakat tartania a hadseregnek: a lövegeket is lovak vontatták (apám is - tüzér lévén - lovon ült), a lőszereket-ellátmányt szekereken szállították stb. A gépesítés még a háború végére sem fejeződött be.
Ha jól megnézzük a fényképet, láthatjuk az emlékmű talapzatán a felíratot, közvetlenül a kövezet felett. Igaz, nehéz kisilabizálni - én ennyit tudok-sejtek:
„ÁLLÍTOTTA A M.KIR.III.HONVÉD FOGATOLT VONATOSZTÁLY SAJÁT ÁLDOZATA.....” (a felirat végét nem tudom kiolvasni)
A szövegben szereplő 'vonat' ne tévesszen meg: ez egy katonai műszó! A Magyar értelmező kéziszótár szerint, régies katonai kifejezésként:
„Csapatok élelmének, lőszerének stb. szállításával foglalkozó katonai alakulat; trén. [a von igéből]”
Áldozatok már 1939-ben is lehettek, hiszen nemcsak a szovjet hadsereg védekezett ellenünk 1941-től, hanem a korábban elfoglalt területeken is voltak halottaink.
A befejezetlen évszámra - tekintettel a nevekkel megtöltött táblára - nincs magyarázatom.
vitorlavita 2016. szeptember 20., 16:13 (CEST)[válasz]

Én csak arra tudok gondolni, hogy az alul is frissebb festéssel szereplő felújítási munkálatok folyamán 1992-ben és/vagy 1999-ben Keszthely város önkormányzata és/vagy a felújító mesterek sem tudták eldönteni, hogy meddig gyűjtötte áldozatait a világháború és a politika. Ha nem röstelleném, írnék is egy e-mailt a polgarmester (kukac) keszthely (pont) hu-ra. Hátha ott többet tudnának segíteni a szegény emlékművükkel kapcsolatban. -- ato vita 2016. szeptember 20., 18:00 (CEST)[válasz]

Egyetértek. A találgatásban is, a megfejtési módban is. - vitorlavita 2016. szeptember 21., 10:35 (CEST)[válasz]
Köszönet a válaszokért, mindenkinek. - – Globetrotter19 vita 2016. szeptember 21., 20:02 (CEST)[válasz]