Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-11-28

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mikor godka, és mikor gŏdka?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt vettem észre, hogy a sziléz nyelvben az idegen nyelvek elnevezése szilézül a nyelv szó nem mindig ugyanúgy íródik. Azt szeretném kérdezni: Mikor írják sima o-val a "godka" szót, és mikor írják hacsekosan?

Bošnjak Ilija 2014. november 28., 19:13

tipp
Milyen szövegekben láttad a kétféle írásmódot? Láttad a kétféle írásmód előfordulását egyetlen szövegben is?
Én nem tudok szilézül, ezért nem tudom, melyik a szó helyes szótári alakja. Azt sem tudom, hogy ha helyes alakok, a kétféle betűnek milyen nyelvtani szabályok érvényesülését kell jelentenie. A magyar nyelvben is előfordul, hogy az ékezetek változnak: pl. kút és kutak (igaz, itt rag is megjelenik), de van a te példádhoz igazán hasonló is, pl. az egyik tegnapi kérdésben: luzer és lúzer, mivel még nem szilárdult meg a második szóalak használata. (A kérdésnek az ú-s címet én adtam. - NB! Aki u-val írja, az is ú-val mondja!)
Nem lehetséges-e az, hogy a ˇ elhagyása kényszerűségből, vagy egyenesen a szöveg írójának kényelmességéből történt meg? Az elsőre egy magyarázat: pl. nincs ilyen karakter a billentyűzeten. A másodikra: az ékezetes karakterek mellőzése - kényelmességből - nagyon gyakori, miként a magyar szövegekben is sokszor tapasztaljuk: ékezet nélkül írnak SMS-t, hozzászólást, sokszor következetlenül. (Ugyanerre példa: a betűváltó használata nélküli, csupa nagy-, vagy csupa kisbetűvel való írás.)
Mi a véleményed a ˇ jel hiányáról?
vitorlavita 2014. november 29., 00:38 (CET)[válasz]

Például a tatár nyelv elnevezése sziléziaiul tatarskŏ gŏdka a magyar nyelv elnevezése pedig madźarsko godka. Ott vettem észre a két alakot.

Bošnjak Ilija 2014. november 29., 8:52


Ahogy látom, a két példád a Wikipédia sziléz nyelvű ága két szócikke, illetve azok címe:
szl:Tatarskŏ_gŏdka és szl:Madźarsko_godka
A szócikkek címét a szócikk első szerzője fogalmazza meg. Ő akár jól tudja az illető nyelv helyesírását, akár nem, amíg valaki nem nevezi át a szócikket, addig a szócikk címe az általa adott cím marad! (A szócikk szövege is csak akkor változik meg, ha valaki módosítja!)
A két szócikk első szerzői (akiknek köszönhető a szócikkek létezése) a szócikkek laptörténetének tanúsága szerint:
Lukas Arrav és Ozi
Melyikük miért írta így a két címet, én nem tudom. (Tény, talán fontos, hogy magában a magyar nyelvről szóló szócikkben - egyetlenegyszer sem - nem fordul elő az ō karakter...)
Mit lehet tenni? Nem tudom, a mi társaink közül ki ismeri a sziléz dialektust! Talán senki! Mivel a sziléz Wikipedyjo-nak nincs Tudakozója (vagy hozzánk hasonló oldala), azért csak azt tudom ajánlani neked, hogy fordulj az ő Segítség-oldalukon feltüntetett személyhez, akinek a neve: Pawel Zienowicz. (Talán tud a lengyel nyelven kívül más nyelven is...) Talán tud ajánlani sziléz nyelvtanról szóló könyvet, cikket, internetes címet.
vitorlavita 2014. november 29., 16:42 (CET)[válasz]

Végül is miért ne? Jó ötletnek hangzik!

Bošnjak Ilija 2014. november 29., 21:19

Nem Pawel Zienowiczot kérdeztem meg, hanem Lukas Arravot. Nem baj?

Bošnjak Ilija 2014. november 29., 21:39

Persze, hogy nem baj!
Csak egy gond van! Nem fogod tudni, mikor válaszol! Hol válaszoljon neked? Mert nem regisztráltad magadat a Wikipédiában... Mert szépen aláírod a beírásaidat, de ez így nem az igazi! Ő nem tud válaszolni neked, mert az aláírásod nem tartalmaz hozzád vezető linket!
Hova helyezted el a Lukas Arravnak szóló kérdésedet? Sem a szerkesztői lapján nincs a bejegyzésed (ez egyáltalán nem baj, ez az ő magánterülete, másnak nem illik ide írnia!), sem a vitalapján nem találtam tőled semmit, pedig ez a ti párbeszédetek elindításának a helye! A Wikipédia a regisztrált tagoknak megkönnyíti a párbeszédet! Regisztráld magadat, és azután írj az én vitalapomra - a vitalapomon folytassuk ezt a beszélgetést, ne itt a Tudakozóban! Vállalom, hogy mentorod leszek!
vitorlavita 2014. november 29., 22:25 (CET)[válasz]
Most láttam, hogy már 21:42-kor írtál Lukas Arrav vitalapjára, amit én az én válaszom írásakor még nem fedeztem fel, amit talán maga Lukas Arrav sem fog hozzám hasonlóan azonnal felfedezni, mert te azt egy másik szerkesztő, Krol111 üzenetéhez írtad hozzá! De bizonyára előbb-utóbb ő is megtalálja, mint én (mert keresni fogja, hiszen a Wikipedyjo jelzi, hogy üzenetet kapott!), de hiába találja meg, mert - mint 22:25-kor írtam - nem fogja tudni, hova írja a válaszát! Ha a te szöveged alá írja (ha megteszi), te nem fogod tudni, mikor teszi meg: ma, holnap, egy hét múlva, jövőre? Ha regisztrált felhasználó lennél, akkor lenne Wikipédia-aláírásod, ezért ebből azt is tudná, hogy ki vagy (pl. azt, hogy nem egy vandálkodó vagy - most hiheti, és ezért esetleg „csak” kitörli a soraidat), vagyis érdemes a kérdéseddel foglalkoznia. És ha regisztrált felhasználó lennél, akkor nem kellene nap mint nap lesned, hogy mikor kapsz választ, mert a mi Wikipédiánk (is) automatikus jelzést ad neked, a bejelentkezett felhasználónak, a honlap betöltésekor, ha a vitalapodon új üzenet van!
vitorlavita 2014. november 30., 02:26 (CET)[válasz]
Lukas Arrav válaszolt! Vitalapján, a neki írt bejegyzésed alatt olvashatod... Kielégítő? (Én nem értem, csak sejtem, hogy mi a válasza.) Felelj neki! - vitorlavita 2014. december 1., 18:22 (CET)[válasz]