Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-05-22

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Isznak-e a halak vizet?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== halak ==
Azt szeretném megtudni, hogy isznak -e a halak vizet?
--101.164.201.27 (vita) 2014. május 22., 10:19 (CEST)[válasz]
viccesen

- Hallja-é bácsi, isznak-e a halak vizet?

Az öreg megvakarja a fülét, nyel egyet, majd aszongya:

-Hát hogy isznak-e, azt nem tudom, de hogy alkalmuk van rá, az biztos.

komolyabban

[1] és [2]

Wikizoli vita 2014. május 22., 12:24 (CEST)[válasz]

(Szerkesztési ütközés után)

válasz
Amikor gondolkoztam a válaszon, elsőnek az jutott eszembe, hogy ezt a kérdést már megkaptuk egyszer, nem mostanában, hanem tavaly, talán hasonló évszakban... Csak nem a tanév végén? Házifeladat lenne?! És nincs benne a válasz a tankönyvben? (Mert a füzetben nincs, hiszen azért kérdezed!)
A halak ugyan isznak vizet, mert az életadó oxigént a vízből nyerik ki! De a vizet nem lenyelik, mint a szárazföldi lények, hiszen az el sem jut a gyomrukba, csak a kopoltyújukig!
Víz lenyelésére nincs szükségük. Miért? Erre a választ akkor találod meg, ha az ozmózishoz keresel példát! (Remélem, hogy a tankönyv is elmagyarázza, miért jó példa erre a halak teste!)
Én most nem bocsátkozom részletes magyarázatba, hanem megadom a forrásokat, hol olvashatsz erről - nagyon részletesek a leírások, nekem felesleges ezeket megismételni! Ha csak az első három web-oldalt elolvasod, már akkor kitűnően meg tudsz felelni a feltett kérdésre! Íme, a találatok:
Google Keresés(isznak-e a halak vizet) találati lista
vitorlavita 2014. május 22., 12:52 (CEST)[válasz]