Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-10-08

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ábrahámnak ... fia volt[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy miért mondja a gyerekdal "Ábrahámnak 40 fia volt...". A Bibliában említett Ábrahámnak 2 fia volt, egy törvényes, s egy törvénytelen(mármint szolgálótól). Más Ábrahámról szól a dal? Kiről? Vagy csak a dalszerző elírta?
--Szasza888 vita 2011. október 8., 07:36 (CEST)[válasz]

Ábrám/Ábrahám esetében csak a törvényes gyermekekről, illetve az egy törvénytelen, de később szerepet játszó gyermekről van szó. Semmi sem zárja ki több gyerek létét, ilyeneket a kortárs feljegyzések általában nem emlegetnek, nem tartották fontosnak. Bár a konkrét számot nem tudom, honnan van. LApankuš→ 2011. október 8., 11:49 (CEST)[válasz]

Meglehet, hogy az illető dal a fiakon vagy valamilyen felfogásban vett leszármazottakat ért. Mi a teljes szövege a gyerekdalnak?
Ráadásul a Bibliában található különböző helyek nem egységesen szólnak Ábrahám fiairól. Vannak helyek, amik úgy értelmezhetőek, mintha csak egy fia lett volna, vannak ahol két fiúról van szó, és még ilyen is előfordul a Genezisben:
25:1 Ábrahám pedig ismét vőn magának feleséget, kinek neve Ketúráh vala.
25:2 És az szülé néki Zimránt, Joksánt, Médánt, Midiánt, Isbákot és Suakhot.
 Karmela posta 2011. október 8., 12:36 (CEST)[válasz]
Gyakorlatilag nincsen szövege a dalnak. Egy mozgásos kétsoros, dallamra - lehetne pl. bemelegítés is, amatőr táncosoknak: társasági bolondozás. Ismételgetik, ameddig akarják.
A dalszöveg egyik változata:
Ábrahámnak, Ábrahámnak, 40 fia volt, 40 fia volt.
Ki enni nem akart és inni nem kapott, csak folyton így dalolt, hogy:
(Amelyik testrészt mondják, azt kell mozgatni közben - tetszés szerint bővíthető a sor:)
Bal kezével... Jobb kezével... Bal könyékkel... Jobb könyékkel... Bal vállával... Jobb vállával... Bal lábával... Jobb lábával... Csípőjével... A fejével... A nyelvével...
A Youtube-on megnézheted: http://www.youtube.com/watch?v=qUxARdD4Uas
vitorlavita 2011. október 8., 12:56 (CEST)[válasz]
Kösz, megnéztem. Láthatóan jó mulatság, de aligha érdemes mélyebb értelmet kutatni benne :)
 Karmela posta 2011. október 8., 17:58 (CEST)[válasz]

a légy életkora[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--46.107.155.138 (vita) 2011. október 8., 11:05 (CEST)[válasz]

válasz:

Van szócikkünk a légyről. Ebből kiderül, hogy e szó túl általános, rendszertanilag nem jelölhető ki, mely állatról lehet szó, ezért nem lehetséges a kérdésre szabatos választ adni.
Nyilván egy fajukra, a házi légyre gondolsz. E cikkünk nem ad választ a légy várható élettartamára, de az kiderül, hogy jó körülmények esetén a reprodukciós ciklus elég rövid: a peterakástól számítva kb. egy hét múlva az abból kikelt légykukac (a nyű) peterakásra képes léggyé válik!
Lehetséges életkoráról nehéz adatot találni, mert a Google minden másról szóló találatot is bevesz a találati listájába (ugye, a légy, legyek szó nemcsak főnév...). De két találatot ajánlok a figyelmedbe:
Légy - Wercsy.hu - ez humoros ismertető, ezért érdemes elolvasni - a végén azt írja: egy évig is elél - nem szakszerű, ezért ezt ne hidd el!
Kártevők ismertetése - VRT Hungária Kft. - egy szakszerű ismertető mindenféle kártevőről, A házi légy életkoráról ezt írja:
Élettartama a hőmérséklet függvénye, nyári átlag melegben 2-4 hétig él, de ősszel, szobahőmérsékleten 3 hónapig is elélhet.
vitorlavita 2011. október 8., 11:45 (CEST)[válasz]