Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-08-03

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

„reményhal”[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy ki mondta azt, hogy:
"A reményhal meg utoljára."
Köszönettel:
--81.183.119.115 (vita) 2011. augusztus 3., 23:06 (CEST)[válasz]

válasz:

Rossz a kérdés! Nincs reményhal. Ez a szó - vagy inkább szófordulat (a magyar összetettszó-képzés szabályait kihasználva) - a magyar nyelvben szinte mindig egy összetett mondat egyik felének részeként hallható (míg a másik fele sokszor ki sem mondatik). Példák:
  • Mindig a remény hal meg utoljára!
  • A remény hal meg utoljára, meg a tükörponty...
  • A lepényhal megy elöl, a reményhal meg utoljára!
  • A remény hal meg utoljára, de talán mert ő a gyilkos...
A Wikiszótár szerint (http://hu.wikiquote.org/wiki/Remény) a kérdésedben szereplő mondat - szó szerinti fordításban! - mexikói közmondásként is ismert! Vagyis hogy ki mondta először (hisz valójában ezt kérdezheted! mert hogy most „ki mondta azt, hogy...” stb., arra a válasz: te!): nincs válasz, mert aligha lehet kideríteni!
vitorlavita 2011. augusztus 4., 09:38 (CEST)[válasz]

Vitorla, ne haragudj, de nem veszed észre a lényeget. A reményhal egy szóvicc. "A remény hal meg utoljára", mondja az általam nem ismert eredetű szólás, és itt a "hal meg" a remény meghalását jelenti, tehát az ember az utolsó pillanatig reménykedik, akkor is, amikor már minden veszve van. Ezt kitekerve találta ki valaki a "reményhal"-ra alapozott viccelődéseket. Az eredeti szólás eredetéül én is csak annyit találtam, hogy mexikói közmondás. - Orion 8 vita 2011. augusztus 4., 22:25 (CEST)[válasz]

De, tudom, hogy szójáték (-ról is szó van)... Erre az utal, hogy a szóösszetételi szabályt is emlegetem. (Meg idézek is ilyen példamondatot...) Csak hát... Nem vagyok biztos abban, hogy a kérdező valóban erre a szójátékra, annak eredetére kérdez: annyi, de annyi elgépelt kérdés van... talán ez is! (Van, aki pl. kiteszi a hosszú ő-t, de nem ír á-t.... mit gondoljak az ilyen gépelésről?) A kérdező példamondata, ha komolyan veszem az egybeírást: értelmetlen - így csak egy összetett mondat egyik feleként állja meg a helyét. Szóközzel: tökéletes volna. Így csak egyetlen karakter hiányzik, nem egy fél mondat. Vagyis, ez is egy elgépelt szöveg... ... De ha - mondjuk - pár szóval többet írt volna (ő is) - pl. betoldja a humoros mondást magyarázó részt, akkor én is az általad elvárt választ tudom adni! - vitorlavita 2011. augusztus 5., 14:24 (CEST)[válasz]
Az oldal, amire az előbb hivatkoztál, nem Wikiszótár, hanem Wikidézet. – Einstein2 ide írj 2011. augusztus 7., 16:48 (CEST)[válasz]

fingás[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mitől fingorászok ennyit. pedig csak egy lapcsánkát ettem, 3 órája folyamatosan fingok. meg nem állt egy percre sem a szelelés. ja, ha tudjátok, megmondanátok, mikor fog elállni? Esetleg volt már nektek is ilyen?
--81.183.116.2 (vita) 2011. augusztus 3., 23:13 (CEST)[válasz]