Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-07-16

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Widmanstätten mintázat[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Üdv

Az úgynevezett Widmanstätten mintázattal kapcsolatban szeretnék megtudni pár dolgot. Azt tudom, hogy többnyire vas-nikkel tartalmú meteoritokban van jelen. Amire kíváncsi lennék az az, hogy pontosan miért, minek a hatására és hogyan is alakul ki. A másik fontos kérdésem lenne, hogy megfelelő anyagból (acélból) esetleg nikkel tartalmúból hogyan lehetne előhozni mesterségesen ezt a mintát. Eddig a googlen kerestem itt ott sehol nem volt semmi hasznos infó, amit tudtam volna értelmezni, használni.

A segítséget előre is köszönöm.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 78.139.53.225 (vitalap | szerkesztései) 2011. július 16., 22:59


válasz2

Az angol nyelvű wikipédián van cikk erről az anyagról en:Widmanstätten pattern néven. Ez taglalja, hogy 2 stabil, kristályos Vas-Nikkel ötvözet létezik, a Kamacit és a Tenit. A kamacit nikkel tartalma 5-15% közötti, míg a tenité 50% fölötti. A meteorok nikkel tartalma a kettő között szokott lenni. Sok meteornál megfigyelték, hogy kizárólag a két stabil ötvözet kristályai alkotják. Ez azt jelenti, hogy évmilliókban mérhető idő alatt míg a mag 900-450 fok között volt a nikkel atomok lassanként átdiffundáltak a Tenites kristálycsírákhoz, míg az elszegényedett területek Kamacittá rendeződtek. Emiatt ez a fémkristály-keverék laboratóriumi körülmények között nem reprodukálható. Szerintem hasonló ötvözetet létre lehet hozni extra nagy nyomással, de nem foglalkoznak vele, mert gazdasági jelentősége nincs. --Rodrigó 2011. július 17., 17:42 (CEST)[válasz]

válasz1:

Kedves kérdező! A kérdésedre adandó válasz meghaladja a mi ismereteinket. Azt gondolom, hogy kijelenthetem: köztünk nincsenek anyagszerkezethez értők.
Én csak azt találtam meg az interneten, hogy ez az anyagminta kinek (vagy minek) a nevét viseli - az angol nyelvű Wikipédia szócikke: en:Count_Alois_von_Beckh_Widmanstätten. Ebben szó van a mintázat felfedezéséről is.
Hogy milyen szintű tudásra lenne szükség az igazi válaszhoz, idemásolok egy egyetemi tananyagból néhány mondatot! Íme:
A fémes fázis jellegzetes képet rajzol ki a vasmeteoritok vágott felületén, amit Widmanstätten mintázatnak neveznek. Ez a mintázat a szabályos α Fe-Ni ötvözet (kamacit) és a nagy Ni-tartalmú területek (tetragonális és szabályos Fe-Ni ötvözetek; taenit) összenövéséből származik. A kamacit vékony lamellákat formál, sokszor oktaéder lapok szerint (oktehedrit). A tisztán kamacit tartalmú vasmeteoritokban (Ni<6%) nem jelenik meg a Widmanstätten mintázat, ezeket a kamacit szerkezetéből hexahedritnek nevezik.
A kamacit-taenit szételegyedés lassú hűlésre utal, ami legalább 70 km sugarú vas-gazdag testet feltételez.
Aki ezt írta, valószínűleg választ tud adni a te kérdésedre is. Az idézet forrása: Dr. Harangi Szabolcs (tszv. egyetemi tanár, ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai Tanszék): Bevezetés a kőzettanba 2. - az idézet a 38 oldalas dokumentum 20. oldalán olvasható.
vitorlavita 2011. július 17., 09:32 (CEST)[válasz]