Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-07-14

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

COMPAQ p3 CD-meghatója[szerkesztés]

További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy COMPAQ p3 géphez van e cd meghajto
--145.236.117.178 (vita) 2011. július 14., 09:01 (CEST)[válasz]

indoklás:

Sajnos, kevés információt adtál meg! Lásd ezt a Google-listát: Google Web(COMPAC p3) találati lista - láthatóan egy régi gépről van szó, legalábbis a listában látható fényképek inkább a '90-es évek elejének stílusában tervezett PC-ket mutat... Akkor még nem nagyon volt CD (bár a második képen valóban látható CD-meghajtó...)
De - pontosan azért, mert PC-ről van szó, ami egy szabványosnak tekinthető számítógépet jelent, azért - bármikor bővíthette valamelyik gazdája egy beépíthető CD-meghajtóval!
Javaslatom: kérdezd meg az eladót, van-e CD-meghajtó a konkrét gépben!
vitorlavita 2011. július 14., 11:11 (CEST)[válasz]

Kérdés szerkesztésről[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy hogyan tudom megnézni, hogy miket szerkesztettem a wikipédián? IP-cím alapján pl?
--84.0.27.228 (vita) 2011. július 14., 09:48 (CEST)[válasz]

válasz:

Ha nem vagy a Wikipédiának regisztrált tagja (vagyis szerkesztője), vagy ha az vagy, de éppenséggel nem jelentkeztél be, akkor - valóban - a Wikipédia nem tudja másként nyilvántartani ténykedésedet, csak az IP-címeddel!
Eddig rendben is volnánk! Csak az a baj az IP-címmel (klikk!), hogy az nem a sajátod, nem rád jellemző! Az IP-cím a számítógépedé - ha többen használjátok is, mindegyikőtöknek ugyanaz az IP-címe! De ha egyedül használod, akkor sem gömbölyű! Számítógépednek IP-címet az internet-szolgáltatód ad, és mindannyiszor másikat, az éppen szabad sorszámok közül valamelyiket, ahányszor csak belépsz az internetre (miként az ügyfélszolgálati irodákban a sorszám-osztó gép nyitáskor újrakezdi)! (Kivéve azok esetét, akiknek - elég borsos díj ellenében - mindig ugyanazt az ún. fix IP-címet adja...)
Ha a kérdésedben megfogalmazott igényed továbbra is fennáll, akkor regisztráld magadat a Wikipédiában, vagy - ha ez már megtörtént, akkor - mindig jelentkezz be! Csak ebben az esetben van biztosítva annak lehetősége, hogy később kilistázd korábbi - bejelentkezett szerkesztőként végrehajtott - szerkesztéseidet!
vitorlavita 2011. július 14., 10:59 (CEST)[válasz]

Hol volt a párizsi befutó a Champs-Élysées előtt[szerkesztés]

További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== hol volt a párizsi befutó a chams elysée előtt ==
Azt szeretném megtudni, hogy hol volt a párizsi befutó a chams elysée előtt
--84.1.209.183 (vita) 2011. július 14., 13:27 (CEST)[válasz]

indoklás:

A Champs-Élysées Párizsban van.
Más - lényegi - információt nem adtál meg!
A „befutó” említése azt a gyanút kelti bennem, hogy a Tour de France-szal kapcsolatos kérdések feltevője vagy... De az IP-cím nem azonos, így csak találgathatok a kérdésed témájára...
(Egyébként: champ <francia> = mező, föld, tér; élysée <francia> = túlvilág, enyhhely, Elízium (a szóvégi s-ek a többesszámok jelei).
A hol kérdésre reagálva: a Champs-Élysées (klikk!) hosszáról fogalmat alkothatsz, ha megnézed a képeket...
vitorlavita 2011. július 14., 14:53 (CEST)[válasz]

Szerintem elég egyértelmű a kérdés: arra kíváncsi, hogy mielőtt a Champs-Élysées-re érkeztek volna a biciklisták a fináléban, akkor hova érkeztek. (A válaszról fogalmam sincs, csak szerintem a kérdező elmondott minden lényegeset – leszámítva, hogy a Tour de France-ról van szó, de ez jelenleg elég evidens, mert a verseny most fut, és másnak nincs világhírű párizsi befutója.) – Mathae Fórum 2011. július 15., 14:45 (CEST)[válasz]

KÖNYVMOLY[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném kérdezni, hogy néz ki a könyvmoly? Van-e szárnya , mivel lehet írtani. Várom válaszotok , köszönettel:--Vilmos vita 2011. július 14., 13:58 (CEST)[válasz]

Melyik könyvmolyra gondolsz? arra, ami csak rágja, vagy arra, ami olvassa is a könyveket? Szalakóta vita 2011. július 14., 15:11 (CEST)[válasz]

Így néz ki! :-)
De félre a tréfával! A Magyar értelmező kéziszótár (2. kiadás, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1975, ISBN 963 05 0731 5) a 774. oldalon ezt írja:
könyvmoly főnév tréfás, gyakran pejoratív Folyton könyveket bújó személy. (Német eredetű kifejezés.)
Hogy a szótár valóban jól teszi, hogy szóba sem hozza a biológiát, arra legyen elég magyarázat az, hogy a Google Web(molyfélék könyv) találati lista nem tartalmaz a kérdésedre igenlően válaszoló web-oldalt.
vitorlavita 2011. július 14., 15:40 (CEST)[válasz]
Azt már csak kiegészítésként jegyzem meg, hogy az oldal tetején, baloldalt Carl Spitzweg: A könyvmoly c. képet láthatod. barricade breaker vita 2011. július 14., 22:57 (CEST)[válasz]

akinek érintésére minden arannyá változott[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--195.56.102.51 (vita) 2011. július 14., 23:02 (CEST)[válasz]

válasz:

Csak annyit kellett megtennem, hogy a Google keresőablakába beírtam a kérdésedet - az eredmény a Google Web(akinek érintésére minden arannyá változott) találati lista!
Rövid nézelődés után meg is van a név: Midász király.
A Magyar nagylexikon két Midászról tud: az egyik tényleg történelmi személy, a másik csak mondai alak. (Magyar nagylexikon XIII. (Mer–Nyk). Főszerk. Bárány Lászlóné. Budapest: Magyar Nagylexikon. 2001. 110. o. ISBN 963-9257-09-5  )
  • Midász; Mita (Kr. e. 8. század vége–7. század eleje): frígiai király (uralkodott Kr. e. 738–695 között), Gorgiász fia. Baráti viszonyban állt a görögökkel. Trónját a delphoi jósdának ajándékozta, feleségül vette Agamemnónnak, az aiol Kümé királyának a lányát. Az Anatóliába betörő és Frígiát dúló kimmerek ellen csatát vesztő Midász öngyilkosságot követett el.
    Fríg hagyomány szerint a főváros, Gordion melletti nagy halomsírokba temették a királyokat. Amerikai régészek 1957-ben feltárták azt, amelyben gazdag sírmelléklet kíséretében egy 60–65 év körüli férfi, valószínűleg Midász volt eltemetve.
  • Midász: mitikus fríg király. A hatalom, a gazdagság és a bölcsesség megtestesítőjének tartották. Foglyul ejtette a lerészegített Szilénoszt, hogy megszerezze isteni tudását. Dionüszosz isten Szilénosz szabadon bocsátásáért cserébe megígérte neki, hogy teljesíti egy kívánságát. Midász azt kérte, hogy váljék minden arannyá, amihez csak hozzáér. Az étele is arannyá változott, ezért addig könyörgött az istenhez, míg a Paktólosz folyóban megfürödve megszabadult a varázslattól.
    Mivel Apollón és Pán zenei versenyében az utóbbinak ítélte a győzelmet, Apollón szamárfülekkel büntette. A gondosan rejtegetett csúf fülekről csak szolgája tudott, aki egy gödörbe súgta bele a királyi titkot. A hagyomány szerint ahányszor feltámad a szél, a gödör helyén nőtt nádszálak erről susognak.
vitorlavita 2011. július 15., 00:16 (CEST)[válasz]