Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-06-21

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Magyar kastélyok megvásárlása[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Az után szeretnék érdeklődni, hogy ha valaki, ma Magyarországon szeretne venni egy régi kastélyt, ami vagy kicsit rossz állapotban, és/vagy esetleg állami kézben van (tiszadobi Andrássy-kastély vagy a Schossberger-kastély), ettől függetlenül meg lehetne vásárolni, ha az illetőnek van bőven pénze? Van erre valami jogszabály? Engusz vita 2011. június 21., 06:15 (CEST)[válasz]

Egy korántsem teljes, és biztosan nem kielégítő válasz
Sokféle kezelésen lehet egy állami tulajdonú kastély. Lehet például a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kezelésében, az Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) is megkaphatta hasznosítási célból.
Ilyenkor az MNV dönthet ezek hasznosításra való átadásáról és az esetleges eladásról is.
A tevékenységét érintő jogszabályok felsorolását a hozzájuk vezető linkekkel a belinkelt oldalon találod.
 Karmela posta 2011. június 21., 11:15 (CEST)[válasz]

Érdeklődés a digitalis purpurea termesztése felől[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a Szívvirágot, Digitális purpurea-t hogyan lehet ma házi kertben termeszteni? 60-as években szüleim termesztették és leadták a szárított leveleit gyógyszergyártáshoz. Semmi tájékoztatót nem találok a mai termesztési lehetőségekről. Köszönöm ha tudnak segíteni: Katona László
--46.107.150.157 (vita) 2011. június 21., 11:29 (CEST)[válasz]
1. válaszkisérlet
Ha jól értem, akkor inkább az gyógyszeripari hasznosítás számára való értékesítés lehetősége a kérdés, nem magának a termesztésnek hogyanja és mikéntje.
Ezt olvasom a Gyógynövények.com lapon: „Az utóbbi években a digitális lanata (gyapjas gyűszűvirág) kiszorította a gyógyszeriparból, ezért már csak inkább dísznövényként termesztik.”
Ezen a helyen: A magyar gyógynövényügy fejlődése sok érdekes olvasható ugyan a gyűszűvirágról is, de a mai helyzetre vonatkozó kérdést nem válaszolja meg.
Mindenesetre a PHARMA-VID Bt. Dunaföldváron foglalkozik a digitalis lanata termesztésével.
 Karmela posta 2011. június 21., 12:21 (CEST)[válasz]

Ügyirat és kezelését , fajtáit szeretném tudni[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--92.63.254.87 (vita) 2011. június 21., 22:30 (CEST)[válasz]

Én egyenlőre ennyit találtam: ügyirat fajtái és leírásuk; titkos ügyiratok kezelése. barricade breaker vita 2011. június 22., 00:26 (CEST)[válasz]