Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-04-18

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mennyi 1+1??? mert ez volt a matek lecke és nem tudom hogy kell kiszámolni légyszi válaszolj mert tényxleg nem tudom
--85.67.107.199 (vita) 2011. április 18., 17:31 (CEST)[válasz]

Köszönjük, hogy nem hagysz bennünket feladat nélkül. 1+1 definíció szerint 2, nincs rajta mit kiszámolni, ez a számelméleti alaptételek közé tartozik, abból az axiómából levezetve, hogy 0+1=1, és a számrendszerünk önmagában tartalmazza a választ. - Orion 8 vita 2011. április 18., 19:16 (CEST)[válasz]

(Szerkesztési ütközés után) vélekedés:

A kérdést nem értem. Nem azért, mert a kérdés értelmetlen. A kérdés nem értelmetlen - csak nem tudom, hogy te is arra gondolsz-e, amire én: nem vagy elég bőbeszédű.
Az én válaszom az, hogy annyiféle eredményt kaphatsz, ahányféle számrendszerben értelmezed a műveletet. Bizonyára hallottál már a 2-alapú bináris és a 10-alapú decimális számrendszerről. E két számrendszerben a kérdésben felírt összeadás - alakilag - nem ugyanazt az eredményt adja:
Nem azonos: alakilag! De tartalmilag igenis azonos, hiszen mind a bináris 10, mind a decimális 2 az egységet jelentő 1 után következik számrendszerükben, az egész számok sorában.
A fenti kettőn kívül elég gyakran használták és használják a 8-alapú oktális és a 16-alapú hexadecimális számrendszert, főleg az informatikában. A történelem homályába vész a 7-es, a 12-es és a 60-as számrendszer „felfedezése”: a naptári hét, a tucat és a perc (stb.) fogalma ezeken alapul. (A kérdéses összeadás ezekben a számrendszerekben - természetesen - ugyanazt az alakú eredményt adja, mint a decimális.)
vitorlavita 2011. április 18., 19:40 (CEST)[válasz]