Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-10-14

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

jegesmedve[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy miért fehér a jegesmedve bundája?
Eddig még sehol nem néztem utána.
--92.245.73.231 (vita) 2010. október 14., 18:12 (CEST)[válasz]
Azért, hogy beleolvadjon a havas környezetbe. Ezt a jelenséget mimikrinek nevezzük. – Szabi237 vita 2010. október 14., 18:39 (CEST)[válasz]

Ilyenkor mindig végig kell gondolnunk az ok és okozat sorrendjét is. Az élővilágban a "miért"-re adott válasz megtévesztő lehet. Természetesen nem a kis jegesmaci dönt úgy, hogy ő mostantól a fehér bundát fogja viselni a ruhatárából, mert abban jól el tud rejtőzni, hiszen a bundája színe már genetikailag programozva van. Ellenkezőleg, az evolúció évezredei alatt különféle színű bundát viselő jegesmedvék születtek, a spontán mutációk következtében, de a gyakorlatban a hómezőn azoknak a medvéknek volt a legtöbb esélye a zsákmányállat észrevétlen megközelítésére, illetve a veszélyes fajtársak (és az ember) előli elrejtőzésre – hiszen a jegesmedvének nincs természetes ellensége –, amelyek bundája fehér volt. A sötétebb bundájú medvék közül több pusztult el éhen vagy harc áldozataként, így általánosságban a fehér bundájú medvéknek született a legtöbb utódja, szintén fehér bundával, és ők bizonyultak a legéletképesebb variánsnak, a többi variáns lassan kihalt. Ha egy jegesmedvének olyan bocsa születik, amelynek nem fehér a bundája, annak megnő az esélye arra, hogy még a sötétebb bunda génjének továbbadása – a párzás – előtt elpusztul. Csak az esélye nő meg a korai elpusztulásra, de statisztikailag, hosszú távon a módszer működik.

Egyébként a nyár idején, amikor a tengerparti részeken olvad a hó, a jég, és a terep foltosabb, sötétebb lesz, a jegesmedve bundája is sötétebb lesz kicsit. Állítólag a jegesmedve bőre sötét színű, csak a sűrű bunda áttetsző szőrszálai rejtik el azt, visszaverve a nap fényét. A Kanada északi részére vetődött jegesmedvéknek is megsötétedik a bundája, igazodva a kevésbé havas terephez. De lehet, hogy csak koszos lesz a földön hempergéstől, megoldásnak az sem rossz. - Orion 8 vita 2010. október 15., 01:31 (CEST)[válasz]

Hamar családnév eredete[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy honnan ered a Hamar család név?
--92.245.73.231 (vita) 2010. október 14., 18:21 (CEST)[válasz]

válasz:

A Google Web(Hamar családnév eredete) találati lista kb. 4 és fél ezer találatból áll. Az első 100 találat végigböngészésének eredménye:
N. Fodor János: A magyar családnevek új szempontú rendszerezési lehetőségéről Ebben a 21 oldalas nyelvészeti tanulmányban két helyen fordul elő a Hamar családnév:
  • E dokumentum 7. oldalán az egy- és kétrészes családnevek példái között szerepel a Hamar családnév gyors, serény értelemben (tehát tulajdonságjelző).
  • A 8. oldalon a többes besorolású (tehát többféleképpen is értelmezhető - ilyen név pl. a Békés családnév, amely tulajdonságot is, helynevet is jelenthet) családnevek között találjuk a Hamar családnevet. (Hogy a Hamar-nak milyen más jelentése lehet, azt nem tudom...)
Vörös Ferenc: Gondolatok a magyar és a szlovák családnevek összevetéséhez (NÉVTANI ÉRTESÍTŐ 28. 2006: 45–54.) Ebben a 10 oldalas tanulmányban is van egy Hamar-találat:
N. Fodor: A történeti magyar családnevek E 37 oldalas dokumentum is tartalmazza egyszer e nevet, a 24. oldalon:
  • itt arról van szó (a táblázatok felett), hogy észak-kelet Magyarországon már a XV-XVI. században is előfordult ez a családnév.
vitorlavita 2010. október 14., 22:35 (CEST)[válasz]

Segitség kérés egy kisfiú nevében[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy tudnak -e segíteni a Romániába kitoloncolt Gerebenes Ádám öt éves kisfiú vissza hozatalába. Ő Tatabányán született 2004 szep. 24 -én Román anya hagyta a kórházba. Mi neveltük négy és fél évig de az ötödik kerületi Kunszt Róbert mert kértük had neveljük fel semmi anyagi segítséget nem kérünk csak az Ádámkát. Kitoloncoltatta az Országból január 28.-án Közben mi megkerestük Romániába a gyermeket mert nem tudták hova viszik szegényt. Most Román állam polgár lett és nem tudjuk hogy lehet vissza hozni ,hogy felnevelhessük. Négy testvére itt van nevelő szülőknél szeretnénk ha segítenének az gerebenes Ádám vissza kerüljön Magyarországra itt a kötödése és családja mert az anya csavargó és nem törődik az gyermekeivel . Mi nem kérünk semmi jutatatást csak nevelhessük fel az Ádámot.Talán így a magyar anyanyelvű gyermek normális élet élhet és ismerheti a testvéreit.Kérem segítsenek mert bízunk a mostani vezetésben ,hogy emberségesebb mint az előző kormány aki csak a fizetést leste és egy gyermek az egy ügyirat volt számukra. Nem érezték át hogy mit tesz egy ötéves számára más országba és még románul sem tud.Tisztelettel Herter Márton 2535 Mogyorósbánya *** út *. Telefon: 06 30 *** **** köszönöm a család és a kis Ádám nevében a megértésüket és segítségüket.

(A Te érdekedben kitöröltük az itt megadott személyes adatokat. A web-oldalunk nyilvános, bárki olvashatja: ezért nem tanácsoljuk, hogy az e-mail-címedet, címedet, telefonszámodat vagy más hasonló személyes adatodat az interneten így közzétedd. A választ kizárólag ugyanide, a kérdésed alá írjuk.)

--79.172.224.104 (vita) 2010. október 14., 20:17 (CEST)[válasz]

Sajnáljuk, de nem tekintjük, nem is tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Csak azt tudjuk ajánlani, hogy ilyen jellegű kérdéseiddel fordulj szakemberhez.

barricade breaker vita 2010. október 14., 20:46 (CEST)[válasz]