Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-01-16

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Utolsó napok szentjeinek Jézus Krisztus egyháza, Dunaújvárosban[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mormon egyház Dunaújváros,elérhetőségek.Ildikó
--92.249.208.160 (vita) 2010. január 16., 10:12 (CET)[válasz]

válasz:

A dunaújvárosi gyülekezet - vitorlavita 2010. január 16., 12:30 (CET)[válasz]

Egri csillagok[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Hol laknak Vicuskáék? Miről ismeri fel Jumurdzsákot?
2 tárgy is fellbukkan újra, amikkel korábban találkoztunk. Miljen körülmények között?
- Meggyszín, bársonyhüvelyű kard
- Eger várának alaprajza
Milyen kettős céllal ment az öteg Cecey Egerbe?
Milyen üráüggyel csalta ki Réz Miklóstól Jumurdzsák Jancsit?
– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 84.0.87.98 (vitalap | szerkesztései) 2010. január 16., 12:24

Válasz, Stewe:

Egri csillagok című szócikkünk, valamint a mű elolvasása viszont jelentős segítséget nyújthat.Stewe Feedback 2010. január 16., 12:34 (CET)[válasz]

Kieg., vitorla:

Cikkünk: Egri csillagok. Itt: (A regény elektronikus kiadásban, pdf és lit formátumban) elolvashatod a könyvet is, de a „Fülszöveg”-re kattintva annak rövid ismertetőjét is. Ugyanott fel is olvastathatod magadnak. Ez a Google-féle keresési-találati lista is segíteni fog a kutatásodban: [1].
vitorlavita 2010. január 16., 12:47 (CET)[válasz]

Tilos, tűrt, támogatott[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Tiszteletem!

Milyen eszközökkel akadályozták meg a tiltott könyvek megjelenését? Van-e ezekről a könyvekről valahol lista?

Köszönöttel:
R.
--Respekt vita 2010. január 16., 14:17 (CET)[válasz]

válasz, dióhéjban:

Mivel a címet a szakasznak te adtad, ez nekem azt jelenti, hogy kérdésed a magyarországi 1949-1989 közötti évekre vonatkozik.
A válasz egyszerű. A sajtó, a könyvkiadók mind állami tulajdonban voltak. A bennük folyó munka minden fázisa ellenőrzött volt. (Miként ma is, de csak a [magán]tulajdonos [képviselői] által.) Így tehát „nem tervezett” kiadvány nem kerülhetett ki belőlük - ha mégis, az nagyon hamar lelepleződött. (A mai magántulajdonban lévő nyomdákban sem képzelhető el ilyesmi, ti. a tulajdonos tudta nélkül...).
Milyen listára gondolsz? A pártközpont agit-prop. osztálya vezetőjének, vagy a „kultúrpápá”-jának tiltólistájára? Elképzelhető, hogy le volt írva ilyesmi - de az biztos, hogy csak egy része volt nyilvános (ha nyilvános volt)...
Nyilvánosnak nem kellett lennie, mert egy mű kiadása azzal kezdődött akkoriban, hogy benyújtották a kéziratot a szerkesztőségnek. (Ma is így kezdődik.) A szerkesztő(ség) dönt, hogy kiadja-e a művet.
Csak az a kérdés, milyen szellemet képvisel a szerkesztőség. 1989 előtt és 1989 után. A korábbi szerkesztőségek tagjai az ideológiával, kultúrával rendelkező állam alkalmazottai voltak, a későbbiek pedig az ideológiával, kultúrával rendelkező tulajdonoséi. Mindkét fajta szerkesztőség tudja - akkor is, most is -, hogy mit enged meg a felette álló...
Aki (vagy ami) korábban (állami, vagy párt-szinten) tiltott volt, az akkoriban Magyarországon nem tudott megjelenni, aki (vagy ami) a mai kiadótulajdonos elveinek, ízlésének nem felel meg, az keres - és rendszerint(?) talál - magának másik kiadót.
vitorlavita 2010. január 16., 16:25 (CET)[válasz]

atléta vagy trikó[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Sziasztok!

Egy elég buta kérdést tennék fel, de egyszerűen nem tudunk a barátaimmal dűlőre jutni abban a kérdésben, hogy a trikó és az atléta ugyan az? Nem különböznek fazonjukban sem? Vagy ugyan az a kettő?

Köszönöm előre is a segítséget!

P.H.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 92.249.138.162 (vitalap | szerkesztései) 2010. január 16., 14:27

1. válasz, Karmela:

Egyelőre még források megadása nélkül, de majd keresek hozzá:
A trikó elsősorban az anyagot szabja meg, a tricotage kötést jelent.
Az atlétatrikó az a kötött anyagból készült ujjatlan alsóing, amit az atléta (görög eredetű szó, versenyzőt jelent) sportolókon látni.
Ha az atlétatrikó egyik felét lenyeled, akkor vagy atlétaként, vagy trikóként beszélsz ugyanarról, az egyik esetben a formát, a másik esetben pedig az anyagát emelve ki.
Szerintem, de mindjárt utána is nézek.
Karmelaüzenőlap 2010. január 16., 15:05 (CET)[válasz]
  • Források:
Karmelaüzenőlap 2010. január 16., 23:48 (CET)[válasz]

Kiskutya nevelése,szoktatása[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Szeretném megkérdezni hozzáértő véleményét: Mit tegyek akkor,ha öt hónapos kiskutyámat szeretném megtanitani a nyakörv viselésére. Több kutyám is volt már,de ilyen helyzet még egyikkel sem fordult elő. Ráraktam a nyakörvet, azóta sir nyüszit egyfolytában úgy viselkedik,mint aki megsértődik. elvonul a hivásra sem jön hozzám,ami nyakörv nélkül elképzelhetetlen lett volna. Aggódom érte mert ha jön a tavasz a kullancs elleni védelmet is nyakörvvel szeretném megoldani, de ez nála most lehetetlen. Mit tegyek?
--62.68.165.20 (vita) 2010. január 16., 15:35 (CET)[válasz]

1. válasz, Szasza:

Amikor először adunk a kiskutyusra nyakörvet csak annyira vegyük szorosra, hogy több ujjunk is aláférjen. Lehet, hogy túl szoros volt a nyakörv és zavarta a kutyust. Fiatal kutyakölyökre ne adj fojtóláncot, mert kárt tehet a nyakában. A nyakörv kiválasztásánál fontos szempont, hogy ne legyen rajta kiálló felület, ami bármibe beleakadhat, mert megfojthatja a kutyát. Szóval én azt javaslom, hogy nagyon lazán helyezd fel a kutyusodra a nyakörvet és először mindig csak rövid ideig tartsd a nyakán míg meg nem szokja. (saját tapasztalat) Üdv:   ¤SZASZA Jó szerencsét!2010. január 16., 15:48 (CET)

2. válasz, Karmela:

(Szerkesztési ütközés után)
Ez bizony nem olyasmi, amit egy lexikonban vagy enciklopédiában nézne meg az ember, viszont kiváló webhelyet tudok neked ajánlani, ahol kutya ügyekben ellátnak jó tanácsokkal: a népszigeti kutyaiskola honlapja.
Persze volt már, aki a te kérdésedet is feltette nekik, ezt válaszolták rá:
Már korábban hozzá kellet volna szoktatni a pórázhoz, nyakörvhöz. Egy tanács: ne foglalkozz vele. Tedd fel a nyakörvet úgy hogy NE tudja kihúzni bebőle a fejét (FONTOS) és menj el sétálni (az utcára). Rá fog jönni, hogy nem is olyan rossz dolog az. Ha lefekszik, sétálj tovább (nem túl kényelmes, ha az embert a földön vonszolják, van lába is, úgyhogy fel fog állni) ne dőlj be a drámának, a nagy jeleneteknek, a vergődésnek. Csak vidd el sétálni...
Karmelaüzenőlap 2010. január 16., 15:58 (CET)[válasz]

3. válasz:

Volt kutyásként én is azt a tanácsot adom, mint Karmela. Azaz kösse jó dologhoz a nyakörv fogalmát. Vagyis a sétához. A leírása alapján egészen biztos, hogy most duzzog a kutyája. Amikor a sértődés időszakán túl lesz, már a nyakörv csatjának pöccenésére is fel fogja kapni a fejét, merthogy megyünk sétálni. Ezért lehetőleg se pórázzal, se a nyakörvvel soha ne fenyítse, és ügyeljen rá, hogy a nyakörvet főleg akkor vegye elő, ha tényleg sétálni indulnak. Örök szabály marad: a kutya nem hülye, csak gyerek. :-) A jót hamar meg fogja szokni. És persze Szasza is jól mondta, a nyakörv ne legyen túl szoros. Ha olyan helyen lakik, ahol nincs veszélyes járműforgalom, szoktatás után, és nagyjából két éves kor után még a póráz is csak tartaléknak fog kelleni, amit a kutya és a gazda is élvezni tud, amolyan "sétáltatjuk egymást" helyzet. - Orion 8 vita 2010. január 16., 22:26 (CET)[válasz]
Még valami. Ha a kutya az utcán műsorba kezd, nem akar mozdulni, akkor ha a helyzet nem veszélyes, megteheti, hogy lazán eldobja a póráz végét, és megy tovább, mint akit nem is érdekel a dolog. Ha a kutya otthon jól érzi magát, akkor nem fogja hagyni, hogy a gazdi túl messzire távolodjon. Nélküle! Ha kell, akkor amikor távolról már nézelődik, egy barátságos, de közönyös hívójelet is meg lehet ereszteni. Végül, amikor megtért a gazdihoz, egy jó kis borzolás, egy kedves szó, csak lazán, az mélyen bevési a tanulságot. Vannak túl önálló vagy túl erőszakos fajták, de egy rendesebb kutyával elsőrendűen működik az effajta pedagógia. És persze még egy csomó trükk, amelyeket tapasztalt kutyásként már nyilván jól ismer. Arany pofák tudnak lenni. :-) - Orion 8 vita 2010. január 16., 22:38 (CET)[válasz]
Még mindig eszembe tudott jutni valami. Nem ismerem a rítust, de meg lennék hökkenve, ha a kutya még nem ismerné meg a "sétál" szót, vagy a helyi megfelelőjét. Vagyis elsőként szólítsa a kutyát, jelezze neki, lelkesen, "étvágygerjesztően", hogy séta következik. Nyilván érkezik farkcsóválva, ekkor vegye fel a kabátját, cipőjét, végül vegye elő a nyakörvet, és tegye fel rá. Ha hagyja, dicsérje meg, és mehetnek sétálni. Ha nem hagyja, akkor ne erőltesse, vegye le, tegye el, vegye le a kabátot, cipőt, és mondja neki lemondóan - úgyis mindent megért -, hogy "ha nem akarod, akkor nem megyünk", vagy valami efféle. Meg lesz rökönyödve, és a hólyagja is kényelmetlen érzést fog neki okozni. Próbálja meg fél óra múlva megint. És megint. Ha már régen volt pisilni - a kutya :-) -, akkor kegyelmezzen meg neki néhány kísérlet után, de ki van zárva, hogy ne értené meg az elvárást. Hacsak nem ritka elvetemült jószág, és miért is lenne az, erőltetés és főleg büntetés nélkül is meg fogja kötni az egyezséget.
Ha ritka elvetemült jószág, akkor ha ön bírja cérnával, ki lehet húzni a dolgot odáig, hogy szegény végül bepisil. Hát, valamit valamiért. Természetesen nagyon meg kell szidni érte. Valamivel később, hogy ne jutalomnak vegye, ajánlja fel a sétát újra, de csakis nyakörvvel. Ha nem engedelmeskedik, most szidja meg érte mérgesen, indulatosan, és zavarja a helyére. Séta nincs. Vacsora sincs, semmi sincs, harag van. Amikor ismét rájön a pisilhetnék, már jó esély van rá, hogy ő enged. Beválhat. Egyszer végignéztem egy ilyen műsort egy befogadott kóbor kutyával, és végül még ő látszott hálásnak, amiért kiengesztelhette az embert, akit mindig ad enni. Pedig kóbor kutyával ez elég kétesélyes. - Orion 8 vita 2010. január 17., 03:37 (CET)[válasz]