Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-12-14

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mi az az akryl? Pl. Sapka összetétele: 100 % akryl.
--84.236.61.90 (vita) 2009. december 14., 21:51 (CET)[válasz]

Válasz: Sajnos én csak egy nagyon elnagyolt megközelítésben tudok válaszolni: az akril – mert a Google szerint inkább ebben az írásmódban használatos – egy műanyagfajta. Lakkfestékek alapanyagaként is használják, de a fürdőkádakat is akrilból sajtolják mostanában. A sapka esetében ez úgy értendő, hogy teljes egészében műszálból készült. Azt hiszem, hogy ez azt jelenti, hogy normál mosásban nem megy össze, de csak kis hőfokon szabad vasalni. Az angol Acryl szócikket még csak lefordítanám valahogy, csak a vegyészeti szakkifejezéseket magyarul nem ismerem hozzá. Ha valaki németül ért, az a német szócikkel talán próbát tehet, de mindkét szócikk elég szűkszavú. - Orion 8 vita 2009. december 14., 23:01 (CET)[válasz]

Kiegészítés: Ezt a tavalyi Tudakozó-kérdést-választ is érdemes megnézni...

A ruhaneműkre írt „100 % Acryl” és ehhez hasonló nyelvi változatok egyáltalán nem szakszerű megnevezések. A Magyar Nagylexikon szócikke a vegyész-szakzsargonra talán jó „ellenszer” lesz:

akrilnitril <gör.>, akrilsav-nitril, vinil-cianid, CH2=CH–CN:
a legegyszerűbb telítetlen alifás nitril. Színtelen, szúrós szagú folyadék, forráspontja 77 °C. Vízben alig oldódik, a legtöbb szerves oldószerrel elegyedik.
Tárolás közben robbanásszerűen polimerizálódhat. Ipari méretekben régebben etilén-oxidból és hidrogén-cianidból állították elő, újabban inkább propilénből és ammóniából gyártják.
A szerves kémiai szintézisekben a –CH2-CH2-CN csoport bevitelére használják. Heterokonjugált szerkezete folytán Diels–Alder-reakciókban dienofilként szerepelhet.
A műanyagipar fontos monomerje.
A poli(akril-nitril)-szál gyártásának alapanyaga. Kopolimerjei szintetikus szálak (PAN-szál) és elasztomerek (ABS-polimerek) kiindulási anyagai.
Erős légzőszervi méreg, MAK-értéke 0,5 mg/m³.

Amit zölddel kiemeltem, abból készül a ruhanemű.

vitorlavita 2009. december 15., 00:50 (CET)[válasz]