Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-10-15

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Kik voltak a Royalisták?Mivel foglalkoztak?
--89.132.5.107 (vita) 2009. október 15., 12:08 (CEST)[válasz]

A szó jelentése: királypárti. Ahány kor, annyiféle indokkal lehet valaki royalista, ezért a kérdésre meglehetősen nehéz sommás választ adni. Nyilvánvaló módon a royalizmus akkor tűnik fel a történelemben, amikor a királyság intézményének megjelennek alternatívái, a nemesi köztársaságtól a demokrácia különböző fokozatain át a diktatúrákig (pl. kommunista). A fennálló rendszerrel szemben a királyság államformájának támogatása, illetve a létező királyságban annak támogatása nevezhető royalizmusnak. L AndrásItt megtalálsz 2009. október 15., 12:18 (CEST)[válasz]

Magyarul még hiányzik, de az angol Wikiszótárnak van róla szócikke, ott tudsz a szónak utánanézni: en:wikt:royalism. Karmelaüzenőlap 2009. október 16., 12:18 (CEST)[válasz]

Már nem hiányzik. :-)L AndrásItt megtalálsz 2009. október 17., 22:19 (CEST)[válasz]

Rátettem aTudakozó által ihletett cikkek listájára. Karmelaüzenőlap 2009. október 19., 15:19 (CEST)[válasz]
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mit jelent az a szó, hogy szkeptikus?

--89.223.186.3 (vita) 2009. október 15., 15:38 (CEST)[válasz]

Az Értelmező kéziszótár szerint: kételkedő, hitetlenkedő, illetve a szkepticizmus követője. A szkepticizmus "A valóság megismerésének lehetőségében kételkedő filozófiai irányzat." Az Idegen szavak és kifejezések szótára még hozzáteszi ezt: a szkeptikus a "mindenben kételkedő, semmiben sem hívő", a szkepticizmus pedig "idealista ismeretelméleti irányzat, amely tagadja, hogy a tudatunktól független valóságról megbízható ismereteket szerezhetünk". Vagyis a nézet hívei azt mondják, hogy a körülöttünk levő világ egy olyan rendszer, amelyet mi objektíve nem vagyunk képesek látni, megismerni, mivel a megismerésére irányuló törekvéseink és módszereink kikerülhetetlenül tartalmazzák a mi emberi létünk sajátosságait, az érzékelésünk természetének az objektivitást eltorzító jegyeit, ráadásul minden megismerési próbálkozás emberi természetünkből fakadó előítéleteket is tartalmaz, amelyek eltorzítják a valóság megismerni szándékozott valódi jellegzetességeit.

Ennek az elméletnek egy gyakorlatban is felfogható példája az, hogy az emberi szem az elektromágneses hullámoknak csak egy nagyon kis tartományát képes érzékelni, így mi minden tárgynak azt a képét látjuk, amely az általa a látható fény tartományában visszavert sugarakból rajzolódik ki. Ha mi az infravörös vagy a röntgenhullámokat látnánk, minden körülöttünk levő dolognak egészen más képét látnánk. Így a világ tökéletesen objektív, torzításmentes megfigyelésére már fiziológiailag is eleve alkalmatlanok vagyunk.

A hétköznapi szóhasználat nem az általános filozófiai elmélkedést tartalmazza, hanem ilyen értelemben szkeptikus gondolkodású az az ember, aki csak kikezdhetetlen bizonyítékok alapján fogadja el a világ jelenségeit, azok magyarázatát, és igyekszik az előítéleteket, a világ működésébe vetett hitet kizárni magából. Vagy még egyszerűbb esetben szkeptikus az, aki például az itt-ott leírt esetek ellenére sem hisz a telepátiában, és gondosan elvégzett, ellenőrizhető kísérletek eredményeitől hagyná csak magát meggyőzni a jelenség létezéséről. Vagy ha egy kormány kijelenti, hogy végleg felszámolja a közigazgatásban elszaporodott korrupciót, akkor valaki ezt a hírt szkeptikusan fogadja, amikor az mondja, hogy "hiszem, ha látom". A szkeptikus tulajdonképpen ellentéte a hiszékenynek, a hívőnek vagy a könnyen meggyőzhetőnek. - Orion 8 vita 2009. október 15., 17:10 (CEST)[válasz]

Szólás értelmezése[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mit jelent a mondás? okos embert egy szaváról is megismerhetni :
--Pazsu vita 2009. október 15., 20:29 (CEST)[válasz]

A bölcsnek gondolt emberek egyik jellemzője a rövid, tömör és lényegretörő fogalmazás. Keveset szól, de annak súlya van. L AndrásItt megtalálsz 2009. október 15., 20:34 (CEST)[válasz]

Ez is találó, de én egy kicsit más árnyalatban látom: egyrészt az emberről nem kell sokáig latolgatni, hogy okos-e, mert az már kevésből is látható lesz róla; másrészt a nem okosnak fölösleges hosszasan fényeznie magát, mert ha olyan okos, mint amilyennek mondja magát, az már kevésből is észrevehető volt vagy lett volna róla. Szóval egy mondás kicsit olyan, mint egy költemény, azaz kinek ezt, kinek azt sugallja leginkább. - Orion 8 vita 2009. október 15., 21:27 (CEST)[válasz]

Gáspár napkeleti bölcs[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Milyen attribútumokkal szokták ábrázolni?

Eddig a Wikipédiában Gáspár és Napkeleti bölcsek címszó alatt találtam róla anyagot. Képet szeretnék festeni róla.

--Gólyaorr vita 2009. október 15., 20:45 (CEST)[válasz]

A német Wikipédia de:Heilige Drei Könige cikke szerint Gáspárt szakálltalan ifjúként szokták ábrázolni. Omnia autem vestimenta eorum Syriaca sunt - tehát mindannyiuk szíriai öltözéket viseltek.

Az angol Wikipédia en:Biblical Magi cikke alapján: arany, kincs, fiatalság, erény, földi királyság és Európa asszociálható Gáspárral. A bizánci ábrázolások viszont perzsiaiként, nadrágosan és fríg sapkával mutatják be a három bölcset. Középkori ábrázolásokon Gáspárt orientális vonásokkal ruházták fel. A polinéziaik egy polinéz, egy amerikai és egy kínai királyként mutatják be hármójukat.

Karmelaüzenőlap 2009. október 15., 21:48 (CEST)[válasz]