Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-05-22

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Keresés mikéntje[szerkesztés]

Köszönöm a választ, ezt kerestem! :9

Szép napot!

Attila

Ui.: Közel se érdekel 121000 címszó Alabamától Zelk Zoltánig, csak a lényegesebbek: kvantumfizika meg ilyenek! :)))) Köszi!

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Sziasztok!

Én nem szeretnék szókikkeket szerkeszteni, sem kiegészíteni. Nincs akkora tudásom semmihez, hogy itt bármibe is beleüssem az orrom. Ezt előrebocsátva csak azért, mert szánt szándékkal nem szerettem volna regisztrálni, csak olvasni olyasmikről, amikről semmit vagy keveset tudok.

Egyetlen kérdést szerettem volna csak feltenni. Ezt először itt akartam, bár végigolvasva, hogy az én kérdéstípusom inkább a "Kocsmafalra" való, oda írtam volna, de ott meg csak szerkesztőknek szóló információk vannak. Ezért írok inkább ide, de ha rossz helyen járok, irányítsatok el kérlek.

A kérdésem ennyi: létre lehet(ne)-e hozni a Wikipédia oldalon olyan saját oldalt, ahol strukturáltan számon tudnám tartani azt, hogy mennyit térképeztem már fel az egész enciklopédiából, milyen fő oldalakon és milyen aloldalakon jártam? Valami triviális szerkeszthető fastruktúrára gondolok, ami szisztematikus, és vizuálisan is jól áttekinthető.

Köszönöm a segítséget.

Novák Attila


--Sevy vita 2009. május 22., 08:25 (CEST)[válasz]

Valóban jobban mutatna a kocsmafalon, de hogy lásd kivel van dolgod ;-) Szerkeszthető fa-struktúrát nem tartom célszerűnek se, így nem is kell sajnálnod, hogy nincs rá lehetőség, de áthidaló megoldásnak jó a figyelőlista. Minden szócikk szerkesztési menüjében felül van egy Figyeld a lapot gomb. Ha erre kattintasz, akkor hozzáadja a lapot a figyelőlistádhoz. A saját menüben a Figyelőlistám gombbal ezt bármikor megtekintheted, és szerkesztheted is. Előnye, hogy a már látogatott lapok változásairól is értesítést kapsz.
Persze, hogy hogyan is akarsz feltérképezni százhuszonegynéhány-ezer szócikket, továbbra is rejtély számomra, ez sokkal nagyobb falat, mint időnként hozzáadni valamit a nem tökéletes szócikkekhez :) Stewe Feedback 2009. május 22., 08:47 (CEST)[válasz]

--195.199.20.225 (vita) 2009. május 22., 10:47 (CEST)[válasz]
Igen. Kossuth ezt mondta: "Amely percben Magyarországon akadna ember, aki urává akarna lennie e nemzetnek, aki bármely hatalmat mástól, mint e nemzet képviselői testület kezéből akarna venni, azon emberre, uraim, vigyázzanak önök, az egész nép, és soha semmi esetben ne tűrjék, ne engedjék azt, hogy e nemzet felett más határozhasson valaki, mint e nemzet maga." (Debrecen, 1849. április 14. Kossuth beszédéből, amit a képviselőházban mondott Magyarország függetlenségének kimondásakor).– Dencey vita 2009. május 22., 10:50 (CEST)[válasz]
További információt szeretnénk a kérdezőtől: Mi a kérdés? Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra kattintasz. Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Karmelaüzenőlap 2009. május 23., 21:08 (CEST)[válasz]

soltész[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Nem vezetéknévként, hanem foglalkozásként keresem eredetét, ugy tudom, hogy "bíró"-t jelentett (Lsd Mikszáth)
Soltész Gyula
--193.6.63.109 (vita) 2009. május 22., 11:22 (CEST)[válasz]

Hkoala 2009. május 22., 13:08 (CEST)[válasz]

Előzmény: Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-05-22#Félelem a méhektől, darazsaktól 1.

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

És mit csinálhatnak a darazsak ha levelet visz a balkonláda aljába?
Most akkor hívjak méhészt?
És ha megtámadnak akkor mit csináljak?
miből van a fészek
--84.2.103.33 (vita) 2009. május 22., 11:58 (CEST)[válasz]
Link ajánlat: BREHM: AZ ÁLLATOK VILÁGA - Darazsak (Vespidae) Dencey vita 2009. május 22., 12:33 (CEST)[válasz]
Valamint először is azonosítsd be. A darázs és a méh jól megkülönböztethető. Utóbbi barnás és kb 2 centi, „tömzsi”, előbbin citrom- vagy narancssárga sávok vannak és a potroha jellegzetesen körte alakú, hátrafelé elvékonyodó. Eltérő a röptük is, a darázsnak többnyire lelóg a lába. Elég valószínűtlen, hogy méhek balkonládába fészkeljenek, az ilyen hülyeségek inkább a darázsnál fordulnak elő.;)
Ha nem piszkálod őket, egyik sem támad, még a darázs sem. Arra azonban vigyázz, hogy ne csapkodj körülöttük, ha sokan vannak. Ha azt akarod, hogy ne veled foglalkozzanak, tegyél ki édes gyümölcsöt, vagy cukros italt. (Ennek hátránya, hogy odagyűlnek. Előnye, hogy így össze lehet fogdosni őket, pl. pohárba belemennek, te pedig lefeded.) Ha már fészket raktak, ne nyúlj hozzá, kérj segítséget valakitől. (Tűzoltó nem fog kimenni egy balkonládáért;) Leszedni csak hűvös időben lehet, mivel a melegben aktívak és ha a fészket piszkálják, támadnak, az estét vagy éjjelt meg azért nem mondom, mert sok faj akkor is röpül. (Egyébként füstöléssel szokták eltávolítnai, de azt nem ajánlom, mert ahhoz védőfelszerelés kell.) Spray-vel ilyesmivel ne fújd le őket, se a fészket, csak ha szeretsz menekülőset játszani. ;)
Ha megcsípnek és nem vagy rá érzékeny, semmi bajod nem lesz. Ha igen, irány az orvos, vagy azonnal kalciumot (pl. pezsgőtabletta) bevenni.
A fészek egy papírszerű anyag, amit összerágott növényi részekből építenek. Ha leveleket visznek, az darázs lesz, a méh ilyennel nem foglalkozik.;) (Klikkelj a fenti kék szavakra és olvass utána bővebben. :) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. május 22., 12:51 (CEST)[válasz]


nagyon szépen köszi!
és azt nem tudod mit csinál azzal a levélkével?:)
– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 78.92.225.171 (vitalap | szerkesztései) 2009. május 22., 13:03
Összerágja és abból (is) építi a fészket (tudniillik a cellulózból). (A darázs ragadozó, édes gyümölcsöt is csak a cukor miatt fogyaszt.) • Ha tényleg darázs és tényleg fészek, érdemes a problémát megoldani, mert nyár végére hatalmasra nőhet, több száz egyeddel és tele lesz vele a ház. :) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. május 22., 13:07 (CEST)[válasz]

nagyon kösz – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 78.92.225.171 (vitalap | szerkesztései) 2009. május 22., 13:10

Darázs tipp: távol tarthatjuk a darazsakat, ha a teraszra, a fákra és a kerítésre rövid nyakú, cukros pálinkával telt üvegeket akasztunk ki. A pálinka szaga és az édesség odacsábítja a darazsakat, amelyek az alkoholtól megszédülve a pálinkába fulladnakDencey vita 2009. május 22., 13:30 (CEST)[válasz]
Sima cukros víz is ugyanúgy jó, kár lenne pálinkát ilyen célra használni. :-)CsGábormegbeszélés 2009. május 22., 17:20 (CEST)[válasz]
A pálinka arra jó, hogy elbutítja, nyomorba dönti és megöli a darazsakat. Pálesz nélkül a víz és cukor csak ajándék lenne nekik. – Dencey vita 2009. május 22., 17:35 (CEST)[válasz]
Biztos forrásból tudom, hogy működik pálinka nélkül is: saját szememmel láttam. :-) Az idézett forrással ellentétben azonban nem szabad teletölteni, de még negyedéig se, mert teletöltve tényleg csak ajándék. Pont az a lényeg, hogy a darázs bemegy az üvegbe, a cukor bevonza, de – ki tudja miért? – a kijáratot már nem találja meg. Tényleg működik, egyszer voltam olyan hobbiborász szőlőjében, ahol minden második oszlopon lógott egy-egy sörösüveg, vastagon vízbefúlt darazsakkal. – CsGábormegbeszélés 2009. május 22., 18:08 (CEST)[válasz]

Nagyon erős túlzásnak érzem egyébként a problémafelvetést. Egyszerűen egy seprűnyéllel le kell lökni a helyéről a fészket, zárt cipőben kicsit megtapodni, oszt jónapot. – CsGábormegbeszélés 2009. május 22., 18:15 (CEST)[válasz]

CsGábor, ha kipróbálod amit tanácsoltál, feledhetetlen élményben lesz részed még akkor is, ha nem vagy allergiás a darázscsípésre. Mielőtt rászánnád magad a kipróbálásra, nézd meg azonban ezt a lapot:
Karmelaüzenőlap 2009. május 22., 18:31 (CEST)[válasz]
A szemhéjduzzanathoz volt szerencsém gyermekkoromban. Nagy fájdalommal jár, de szerencsére amilyen hirtelen jön, olyan gyorsan múlik. – CsGábormegbeszélés 2009. május 22., 19:29 (CEST)[válasz]

Sajnáljuk, de nem tekintjük, nem is tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Csak azt tudjuk ajánlani, hogy ilyen jellegű kérdéseiddel fordulj szakemberhez.

További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

A kérdezőtől szeretném kérdezni, hogy nem tudna esetleg egy-két fényképet készíteni a fenevadról és/vagy annak lakóhelyéről, és megosztani velünk azt. Úgy talán érdemben is fel tudnánk mérni, mekkora a veszély. :-)CsGábormegbeszélés 2009. május 22., 19:26 (CEST)[válasz]

A rovarcsípések közül Magyarországon a méhek és darazsak csípései a legveszélyesebbek. Ezen rovarok mérge összetételében nagy hasonlóságot mutat a kígyók mérgével.
A csípés során olyan anyag jut a bőrbe, amely helyi reakciót okoz. A szúrás helyén viszkető, fájdalmas duzzanat, bőrpír alakul ki, túlérzékenység esetén akár sokkos állapotig vezető allergiás reakció (anafilaxia, gégeödéma) is felléphet.
Nem ritkán rossz közérzettel, hányingerrel, hányással, verítékezéssel, hasmenéssel, szédüléssel, vérnyomáseséssel, ájulással találkozunk. A csípés helye sem közömbös, a szem, a száj környékén sokkal sérülékenyebb, fájdalmasabb, kifejezettebb duzzanat alakulhat ki. A tünetek súlyossága természetesen összefügg az elszenvedett csípések számával. A rovar fullánkja - méhek esetén valamivel gyakrabban - a bőrben maradhat, melyet óvatosan el kell távolítani.
A kezelés során ún. antihisztaminokat és szteroidokat alkalmaznak, részben helyileg a bőrre juttatva kenőcs formájában, részben szájon keresztül alkalmazva. A bőr helyi hűtése-jegelése a fájdalmat csökkenti. Súlyos esetben természetesen kórházi felvétel és megfigyelés szükséges. A bőr- és általános tünetek - a súlyosabb esetek kivételével - 2-3 nap alatt szűnnek meg.


Igaz Iván dr. [1]Dencey vita 2009. május 22., 19:33 (CEST)[válasz]
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Hello
A neten fent van a v43 legfrissebb állaglistája?
– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 78.92.225.171 (vitalap | szerkesztései) 2009. május 22., 13:03

Maximum valamely vasúti rajongói oldalon találhatod meg. Próbálkozz itt: Vasút.lap.hu - Prücsök Panaszkönyv 2009. május 24., 17:56 (CEST)[válasz]

A szabadkőművesség egyik jelképe: a szögmérő szárai felé helyezett körző.
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

szabad kőmüvesek
--93.86.85.253 (vita) 2009. május 22., 13:43 (CEST)[válasz]
A kőművesek házakat építenek, a szabad kőművesek azok a kőművesek, akiknek éppen nincs elfoglaltságuk, illetve akik nem rabok. Közvetítéssel nem foglalkozunk, de ez a keresés segíteni fog egy szabad kőművest találni: [2].
A szabadkőművesekről viszont van cikkünk, kattints ide: Szabadkőművesség.
Karmelaüzenőlap 2009. május 22., 18:12 (CEST)[válasz]
Linkajánlat: Magyarországi Nagyoriens Szabadkőműves EgyesületDencey vita 2009. május 22., 18:45 (CEST)[válasz]

A szabadkőművesség kőműves fele alatt rangos középkori céhek hagyományait kell keresni, építőmesterekét, nem kőművessegédekét. A filozófiai érdeklődésük, a zártság és az őrzött titok gyökere pedig alkalmasint a mesterségbeli tudás, ami a céhen belül valóban titokként öröklődik mesterről tanoncra, arról nem is beszélve, hogy az ő mesterségbeli tudásuk olyan mélységesen szimbolikus területhez kapcsolódik, amilyen az építés. A "szabad" jelző pedig nem csekély privilégiumaikra utal, arra, hogy városi polgárnak lenni, azon belül pedig céh beavatott tagjának, az körülbelül a legszabadabb alattvalói létállapot, bizonyos értelemben a nemesség helyzeténél is szabadabb. Bennófogadó 2009. május 22., 18:46 (CEST)[válasz]

Mobilszám[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

hallo sziasztok hasonlo gondom van mint az elozoekben mar megvalaszolt problema , de nem talalom a valaszt, igy hat ujra kerdezek :) :


Na, akkor én is használom a tudakozót már egyszer :) Azt tudja valaki, hogy mit jelent, ha azt mondja be egy mobil a hívásra, h „átmenetileg ki van kapcsolva a forgalomból”? Gondolom, h régen volt feltöltve, de akkor a számot végleg elvették vagy vissza lehet még kapni?

--94.103.162.162 (vita) 2009. május 22., 16:36 (CEST)[válasz]

Attól függ, eltelt-e bizonyos idő. Ha egy évig nem töltöd fel, elvész az összes rajta lévő pénz, utána asszem még 3 hónapig ezt a szöveget mondja, és utána elvész a szám (ez tmobil, máshol biztos más.) – Alensha sms 2009. május 22., 19:51 (CEST)[válasz]

Atomfizikus[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

amerikai atomfizikus alfred otto carl ...?
--89.123.148.146 (vita) 2009. május 22., 19:37 (CEST)[válasz]
Alfred Otto Carl Nier, sajnos a magyar WIkipédiában még nincs róla cikk. Mamirendelő 2009. május 22., 19:47 (CEST)[válasz]