Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Santa Claus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Cadenas-ferme-rouge.svg Törlési megbeszélés lezárt jegyzőkönyve


Az alábbi törlési javaslatot archiváltuk. Kérjük, ezt a megbeszélést már ne módosítsd! A további hozzászólásokat a cikk vitalapjára írhatod. Ezt a lapot már ne szerkeszd!

Az eredmény: Az összevonás nem történt meg, közel egy hónapja az sem dőlt el, hogy melyik szócikket, melyikbe kellene bedolgozni. A törlésre jelölőn kívül az összes hozzászóló a maradás mellett foglalt állást. A szócikk tartalma megfelelő, a téma kidolgozott, forrásokkal bőven el van látva. A létrehozása óta (majdnem egy év) több mint ötezer megtekintése volt. Megmaradt. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. december 16., 22:24 (CET)

Santa Claus[szerkesztés]

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztéselistamunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)
Ez egy törlési javaslat megbeszélése. A cél nem feltétlenül a cikk törlése, hanem – ha lehetséges – a hibák kijavítása. Kérjük, ha hozzászólsz, kerüld a hibás érvelést és tartsd szem előtt a Wikipédia idevágó szabályait (nevezetesség, mi nem való a Wikipédiába?).

Én nem érzem, hogy ő különböző személy lenne attól, akit mi Mikulás néven ismerünk. Mikulás és Santa Claus alakja is Szent Miklóson alapul, mindkettőé keveredett más folklórfigurával, és alapvetően ugyanazt a szerepet töltik be. Ugyanúgy néznek ki, a nevük is azonos eredetű. Maga a cikk is azt állítja, hogy csak annyi a különbség, hogy „míg a Mikulás december 6-án jár, addig Santa Claus karácsonykor hozza az ajándékot.” Ezzel az a baj, hogy más ünnepekkel is előfordul, hogy más kultúrkörök más napokon ünneplik, kapásból itt van a karácsony és a húsvét, ami az ortodoxoknál máskor van, mégsincs róla külön cikk. Maga az angol Santa Claus cikk is tárgyalja, hogy van, ahol december 6-án, van, ahol 25-én jön. A cikk többi részében túlnyomórészt az van, ami Mikulásra is igaz. Szerintem össze kellene vonni. (Nekem már az is furcsa, hogy a Télapót külön cikk tárgyalja, de ezt most itt ne vitassuk meg.) Alensha 2019. november 23., 00:55 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Kapcsolódik: Wikipédia:Kocsmafal_(egyéb)/Archív241#Mikulás. – Vépi vita 2019. november 24., 10:06 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Szerintem egybe kéne vonni a Santa Claust a Télapóval meg a Mikulással és írni egy szép földrajzi és történeti áttekintést arról, hogy különböző népeknél hogy jelenik meg ez a jóságos, ajándékosztó öregember-figura. --Malatinszky vita 2019. november 27., 20:56 (CET)

Symbol keep vote.svg maradjon Sokáig nem akartam hozzászólni, mert képtelen voltam eldönteni, hogy ez a tmb valamiféle áprilisi tréfa, vagy pedig valaki komolyan gondolja. Ami azt illeti, még most sem tudom eldönteni, de azért leírnék pár gondolatot.

 • Csúsztatás, hogy "a cikk is azt állítja, hogy csak annyi a különbség, hogy...", nincs ott semmi "csak", akinek sikerül átrágnia magát a háromsoros bevezetőn, láthatja, hogy számtalan más különbség is van. Szintén csúsztatás, hogy "A cikk többi részében túlnyomórészt az van, ami Mikulásra is igaz".
 • Szintén szövegértési problémákra utal a "furcsa, hogy a Télapót külön cikk tárgyalja"; a Télapónak nincs kapcsolata Szent Miklóssal és a kereszténységgel.
 • Ilyen alapon összevonhatnánk pl. a leopárd és a jaguár cikkeket (mindkettő közös ősből fejlődött ki, foltos a bundájuk, 4 lábuk van, és azt mondják hogy miau). Vagy akár a Ford és a Mercedes cikket, vagy bármiket amikről valaki nem tudja megmondani, hogy mi a különbség.
 • Nem lehet ráhúzni sem a WP:NEV, sem a WP:NEM elveket.
 • A vitalapi Ennek a cikknek mi értelme? kérdésre a válasz, hogy biztos van értelme, ha egyszer a Laptörténetből az derül ki, hogy többen olvassák, mint az összes cikk ~95%-át.

üdv, Whitepixels vita 2019. november 28., 18:43 (CET)

 • A törlési megbeszélés pont azért jött létre, mert amikor a vitalapon kérdeztem rá, ugyanebben az ellenséges hangnemben reagáltál. Az nem számít érvnek egy vitában, hogy aki nem ért veled egyet, az biztosan hülye. A „csak” szó így leírva valóban nem szerepel a cikkben, de mivel a cikk ezt az egy különbséget említi (és utána felsorolja Santa jellemzőit, amik közt én nem látok olyat, ami ne lenne igaz Mikulásra is) gyakorlatilag mintha ott lenne. De nyugodtan kezdd el sorolni a Santát Mikulástól megkülönböztető jellemzőket. Télapót most ne itt tárgyaljuk ki, bár én eddig életemben egy embert láttam, aki nem szinonimaként használta a Mikulással, de nagyon félrevinné ezt a megbeszélést. Alensha 2019. november 29., 01:39 (CET)

Szóval a cikket – saját bevallásod szerint – "pont" azért tetted tmb-re, mert megbántódtál azon, amit a vitalapra írtam. Értékelem az őszinteséget! A kedves felszólítás ellenére nem fogok itt táblázatot írni, hogy melyik miben különbözik; egyrészt aki elolvassa a cikkeket annak úgyis tiszta, másrészt a hozzáállásodat látva nem hiszem, hogy hatnának rád az érvek. Én ebből kiszálltam, töröld nyugodtan. Whitepixels vita 2019. november 30., 10:26 (CET)

  • Nem megbántódtam (bár ezzel magad is elismerted, hogy bántónak szántad...) hanem nem láttam, hogy meg lehetne veled beszélni a dolgot, mert rögtön gúnyolódni kezdtél. Én továbbra is nyitott vagyok a megbeszélésre, ha te is. Alensha 2019. december 5., 22:41 (CET)
 • Ha már törlésire került a dolog, nem egymással kell megbeszéljük a dolgokat, hanem az emberek kell véleményt nyilvánítsanak. Ezt mi mindketten megtettük, innentől nem a mi kezünkben van. Whitepixels vita 2019. december 6., 10:21 (CET)
 • Symbol keep vote.svg maradjon: Még sosem szóltam törlési megbeszéléshez (kivéve, ha az én cikkeimről volt szó), de most úgy döntöttem, megteszem. Korrekt kis cikk ez, forrásokkal. Plusz rengeteg interwikije van.

GhostDestroyer100 vita 2019. november 30., 20:50 (CET)

  • A rengeteg interwiki annak árán jött létre, hogy összesen két wikiben meg a Mikulás cikk lett elég értelmetlenül kibontva Santa cikkéből, és ez van összelinkelve a mi Mikulás cikkünkkel... Alensha 2019. december 5., 22:44 (CET)
 • Symbol keep vote.svg maradjon: Én teljesen máshogy közelítem meg a kérdést: ezeknek az összevonása véleményem szerint SAJÁT KUTATÁS lenne. Hiszen hol vannak azok a hiteles kutatási (?) eredmények, amelyek azt írják le, hogy ez egy és ugyanaz? Belenéztem a németbe, angolba, olaszba, és valahogy sehol nem látom ezeket a cikkeket hivatkozva. Látok linkeket vélemény-weblapokra, és azt látom, hogy közös wikicikk van, valamelyik verzió előnyére és a többi kárára. A rádióban (pardon, Kossuth Rádióban) szoktak kérdezni mindenféle sátoros és nem sátoros ünnepekkor tradíciókutatókat (példaként, hogy kicsit kitérítsem a gondolatmenetet, mondjuk a Mindenszentek/Halottak napja/Halloween tekintetében), én olyat még soha nem hallottam vagy olvastam mérvadó helyen, hogy a kettő ugyanaz lenne. Az Encyclopaedia Britannica azt írja, hogy Szt. Miklós-derivátum, de elsősorban a protestantizmus okán, ahol ugyebár a szenteknek nincs helye. Magyarországon ráadásul a szovjet megszállás miatt egy időben kifejezetten tiltották a Mikulást, helyette a Télapót (Дед Мороз) kellett szeretni, ezzel aztán teljes dátumkavarodást is okozva. Később ez enyhült, de emlékszem, hogy volt még egy Családi kör epizód, ahol kifejezetten az volt a kérdés, hogy akkor most ki is hozza a karácsonyfát (Télapó/Jézuska, stb.). Ha esetleg úgy tűnne, hogy ennek idekavarása alaptalan, akkor felhívnám a figyelmet a német Weihnachtsmann szóra. Itt is rögtön látszik, hogy a katolikus és református hagyomány szükségszerűen szét kell váljon. Az biztos, hogy én sohasem hallottam gyerekkoromban, hogy a Mikulás kéményen mászna be vagy zokniba pakolná a cuccot, különösen nem a kandalló fölé akasztott zoknikba, amikor lakótelepi lakásban leginkább fűtőtestek vannak és kémény sincs. (De ezt a régi cserépkályhánknál is bajos lett volna elmesélni, akkor minimum kormos lenne.) Az biztos, hogy Magyarországon a Mikulás jön, mégpedig akár házhoz (ma láttam hirdetést: Mikulás házhoz jön, mobilszám), ölébe lehet ülni és énekelni neki (én még vállalati Mikulás-ünnepségeken is rész vettem), míg Santa Claus-ról ilyet nem hallottam. Apám meg biztosan nem is hallott a Santa Claus-féle kéménymászó figuráról (legalábbis az 1990-es évekig). Amikor itthon meglátok egy létrán mászó pirosruhás szakállas figurát, mindig a Halloween és főleg a Valentin-nap jut eszembe, ami bevallottan szándékosan (kereskedelmi céllal) importált „hagyomány”. És végül, ultima ratio gyanánt: melyiket kellene megtartani: Santa Claus-t vagy a Mikulást? Bazsola vita 2019. december 11., 21:40 (CET)
 • Symbol keep vote.svg maradjon: Szerintem teljesen rendben van a cikk.– Heringcápa vita 2019. december 14., 20:17 (CET)

A fenti megbeszélést archiváltuk. Kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a lapot ne szerkeszd!