Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Manuel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Cadenas-ferme-rouge.svg Törlési megbeszélés lezárt jegyzőkönyve


Az alábbi törlési javaslatot archiváltuk. Kérjük, ezt a megbeszélést már ne módosítsd! A további hozzászólásokat a cikk vitalapjára írhatod. Ezt a lapot már ne szerkeszd!

Az eredmény: Egyelőre nem nevezetes, a szócikk független forrásokkal nem rendelkezik, törölve. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. december 31., 16:02 (CET)

Manuel[szerkesztés]

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztéselistamunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)
Ez egy törlési javaslat megbeszélése. A cél nem feltétlenül a cikk törlése, hanem – ha lehetséges – a hibák kijavítása. Kérjük, ha hozzászólsz, kerüld a hibás érvelést és tartsd szem előtt a Wikipédia idevágó szabályait (nevezetesség, mi nem való a Wikipédiába?).

Nem nevezetes X-Faktor versenyző. Nincs független forrás, ami részletesen foglalkozna vele. Symbol delete vote.svg törlendő XXLVenom999 vita 2019. december 1., 21:13 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés: ha nem nevezetes, lehetne átirányító lap az Emánuel szóra. Apród vita 2019. december 1., 22:51 (CET)

Symbol keep vote.svg maradjon: Sziasztok! A magyar Wikipédia zenei irányelvei alapján nevezetes az előadó. Idézném a szekciót:

„Egy zenész vagy zenekar (beleértve az együtteseket, énekeseket, rappereket, nagyzenekarokat, DJ-ket, zenés színházi társulatokat, stb.) vélhetően nevezetes, ha megfelel az alábbi kritériumok bármelyikének:

2. Slágerlistás kislemeze vagy albuma volt bármely ország hivatalos lemezeladási listája alapján.

Magyarország is ország. Magyarország hivatalos slágerlistáit a Mahasz teszi közzé. Manuel első három kislemezének mindegyike bekerült az első tízbe Magyarország kislemez eladási és stream slágerlistáin egyaránt. Nem egy hétre a 37. helyre került fel, majd kiesett, hanem hetek óta dominálja Magyarország slágerlistáit. A jelenlegi magyar popzenei élet legfontosabb alakja a számok szerint. Az, hogy X-Faktorban, Megasztárban, A Dalban, vagy bármely másik műsorban részt vett, az nem teszi kevésbé nevezetessé, sokkal inkább még hozzá is tesz. A 12. pontnak is megfelelhet ezáltal. „Témája volt legalább félórás vagy hosszabb országos rádió- vagy TV-adásnak.” Ezen kívül a 10. pontnak is megfelelhet, hiszen televíziós műsorban is közreműködött.

Források tekintetében vannak független források, kiegészítettem még néhánnyal. Üdv, Kirtap92 vita 2019. december 2., 19:38 (CET)

Symbol delete vote.svg törlendő Ne hülyéskedjünk már..A fentiek szerint akkor mindenki nevezetes a zeneiparban. A "források" pedig a MAHASZ és más kiadók adatlapjai, ezek nem tárgyalják részletesen a szócikk alanyának életét, szakmai pályáját. Gerry89 vita 2019. december 7., 23:06 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés: Rendben, de ebben az esetben első lépésként, akkor át kell írni a nevezetesség irányelveit. Az eredeti angol wikipédiában is nagyjából ugyanezek a szabályok, gondolom akkor velük is felveszi valaki a kapcsolatot, hogy változtassanak, ugye? („Has had a single or album on any country's national music chart.”) Ha egyszer valaki megfelel a követelményeknek többszörösen is, akkor én úgy tudtam, nem törölhető. A szabály az szabály szokták mondani. Második lépésként legalább 20-30 magyar előadó cikkét kell azonnal törlésre jelölni, mert ezerszer kevésbé relevánsakat látok mint a négy top 10-es slágerrel rendelkező Manuel. Mellesleg „a fentiek alapján mindenki nevezetes”??? Sajnos értelmetlen ez a hozzászólás számomra, picit érdemes utánanézni a témának az elhamarkodott kommentárok előtt. A 2013 óta létező stream lista történetében nem is hiszem, hogy van még egy olyan magyar előadó, akinek négy top 10-es slágere lenne valaha is, nem hogy néhány hónap alatt. Eleve magyar előadók elvétve tudnak egyáltalán felkerülni a listára. Néhány előadó, akik még soha nem tudtak debütálni a charton: Ákos, Tankcsapda, Hooligans. Arról már inkább ne is beszéljünk, hogy nem tudom mikor tudott utoljára magyar előadó annyi kislemez eladást produkálni, hogy egyszerre négy dala szerepeljen a 10 legsikeresebb közt. Kicsit olyan ez, mintha lenne egy fiatal 18 éves asztaliteniszezőnk mondjuk, aki hirtelen betörne az ismeretségbe, és előkelő helyezést érne el több világversenyen, rekordokat döntögetne magyar szinten. Viszont mivel a rövid karrierje miatt, nem írtak róla terjedelmes esszéket, illetve mivel réteg téma, nem foglalkozik vele annyi médiafelület részletesen, ezért azt mondanánk, hogy nem nevezetes. Kirtap92 vita 2019. december 8., 01:55 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzésSzerintem nem kell átírni semmit.1. Az irányelv úgy írja vélhetőennevezetes. Nem pedig biztosan. 2. A minimum kettő részletes(!!!) forrás (tehát nem csak adatlap) alapvetőbb szabály. (Minden szócikkre vonatkozik, az irányelv csak egy területre) Alacsonyabb szintű szabály nem mehet szembe a magasabbal, főleg ha belőle származik. Végül pedig az angol wikipédia részszabályai mások, mint a magyaré. Hol hasonlítanak, hol különböznek. Ha egyiket megváltoztatjuk nem kell a másikon is.Balfülü2 vita 2019. december 11., 10:50 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Rendben, és a vélhetően mit takar? Ez egy szimpátiaszavazás az előadót illetően? Tudom, hogy a Noé Állatotthonnal kapcsolatos incidense sokat vet most itt a latba, de szerintem objektíven kéne nézni, hiszen más hasonló előadóknál jóval kevesebb forrás vagy a nevezetességnek jóval kevésbé megfelelő előadók cikkei is könnyedén megmaradtak. Lássunk néhány példát:

Serena Rigacci: Nincs slágerlistás helyezése, csupán az X-Faktor szereplés, és néhány ismeretlen, meg nem nevezett gyermek tehetségkutató szereplés. Forrásoknak borsonline-os és cosmopolitan-es cikkek. Az eredmény: maradjon. Ráadásul pont az az XXLVenom999 szavazta maradásra, aki itt ezt megjelölte törlésnek. Az érvek:

külföldön több tehetségkutatót megnyert, a hazai legjelentősebb ilyen műsorban második lett (rengeteg második, sőt harmadik, negyedik helyezettről is van cikkünk) Ugyan Manuel nem szerepelt más tehetségkutatókban, ő is helyezést ért el, negyedik lett. ✔

szerepelt a médiában Manuel is szerepelt a médiában eleget, gyakorlatilag vele van tele hónapok óta minden médiafelület. ✔

forrásolható Borsos cikkeket Manuelnek is lehet betenni, amúgy pedig ezerszer több forrása van ennek a cikknek már most, és igény szerint bővíthető.✔

Tamáska Gabriella: Egy saját és két közreműködéséből 1-1 dal fel tudott kerülni a Mahaszra, néhány RTL-es forrás. Először törlés lett a vége, majd később mégis maradhatott, lássuk miért:

Elvileg egy év elteltével sikerült összedobnia egy számot Manuelnek már most 6 kiadott dala van, majdnem egy albumra, de legalább egy EP-re elegendő. ✔

A WP:NEVZENE alapján már nevezetes, mivel szerepelt hivatalos slágerlistán (MAHASZ). Manuel is nevezetes ez alapján, nem csak hogy szerepelt a Mahaszon, hanem vele van tele az egész toplista eleje, és eddig mindegyik dala top 10-ben landolt. ✔

Antal Tímea: Jóval kevesebb, értéktelen források. Egy-egy Mahasz helyezés. Maradhatott, okok:

jelent meg kislemeze Mint írtam, Manuel megfelel a szempontnak. ✔

dobogós lett Dobogós ugyan nem lett, de a 4. hely szerintem nagyjából ugyanannyit ér egy ilyen műsorban. ✔

Folytathatnám a sort, de szerintem bizonyítottam az álláspontomat. Kirtap92 vita 2019. december 12., 13:17 (CET)

Kedves @Kirtap92:! Legelső körben szeretnék elnézést kérni a megkésett válaszért, nem szándékosan ignoráltalak, bevallom őszintén elfeledkeztem erről a megbeszélésről, pinget pedig sem tőled, sem más itt felszólaló szerkesztőtől nem kaptam, így elsikkadt a dolog. Elnézést kérek érte, most pótlom.

Ami a cikket és a cikkalanyt illeti: bevallom őszintén, így szemre jobban néz ki, köszönöm hogy bővítetted forrásokkal. Habár még most is több olyan forrás van (youtube, zeneletöltő oldalak, rtlklub.hu), ami nem felel meg a független forrás definíciójának, azonban úgy látom van két olyan forrás ami független. Itt az a kérdés mennyire részletesen foglalkoznak a cikkalannyal, életével, munkásságával.

Összességében habár elmozdult a cikk a "maradjon" irányba, át még nem lépte azt, nálam erősen "billegős". Döntőbe nem jutott, így a műsor végeztével már most kevesebbet hallani róla (szerintem, bár nem követem a bulváhíreket, csak ami kéretlenül elében kerül). Leginkább azt kellene megvárni, lesz-e a srácnak utóélete, lesznek-e nagyobb fellépései, további slágerlistás kislemezei, nagylemeze(!), hatással lesz-e a magyar rap szcénára akár pozitív, akár negatív előjellel (mint pl. Hősök, Deniz, Mr. Busta stb.), és ezek után mérlegelni.

Egyébként nagyon jó és teljesen jogos hogy szóba hoztad Serena Rigaccit, őszintén megmondom így két év távlatából visszatekintve nem tudom őt miért szavaztam maradósra. A csaj 0 karriert futott be a show után, maximum tán pár bulvár hír volt róla, megmondom őszintén ha ma lenne róla nyitva egy TMB, egészen biztosan "törlendő"-vel szavaznék, mert nem lett nevezetes, hiába nézett ki akkor úgy hogy az lesz. Ahogyan sok más X-Faktoros esetében is így van, pl. a tavalyi, tavaly előtti évekből egyenesen a győzteseket sem gondolom wikiképesnek, úgy tűntek el ahogy jöttek. Az első két évadból voltak olyanok leginkább a helyezettek négyen-öten is, akik karriert futottak be, játsszák őket a rádiók, volt nagylemezük, nagykoncertjük, felléptek színházban stb., az azután kvöetkező előadók nagyon kevesen vannak akik ezt elmondhatják magukról.

A szabályok átírására vonatkozó felvetésed messzemenőkig támogatom, én is azt mondom ideje lenne a mai internettel átszőtt világban kicsit formálni/szigorítani a nevezetességi követelményeket, mégis csak enciklopédiát írnánk, őszintén érdekelne miért van cikkünk pl. Hódi Pameláról, mitt tett ő le az asztalra ami nevezetessé teszi őt (a celebkedés önmagában nem tesz senkit azzá - szerintem). Egy szigorítást igencsak támogatnék, lenne mit takarítani, mert lassan Starity 2.0 leszünk.

Egy szó mint száz, szerintem várjunk még egy keveset (természetesen nem mondom hogy kerüljön törlésre a munkád ha már fáradtál vele, akár maradhat is a cikktérben, vagy lehet allap, akármi), amíg kiderül ennyi volt-e Manuel karrierje vagy lesz még neki tovább, feljebb, és utána döntsünk. És szeretném ha tudnád hogy ez semmiképpen nem ellened vagy a munkásságod ellen szól (amit egyébként igen nagyra tartok, pl. a Lady Gagával kapcsolatos munkád lenyűgöző és igen magas színvonalú, megemelem a kalapom előtte), és még csak nem is személyes értékítélet (van sok ember akik szerintem semmi hasznosat nem tettek egész életükben, sőt sokszor egyenesen visszataszítóak, mégsem kérdőjelezem meg a nevezetességüket, pl. Kim Kardashian). Egész egyszerűen arról van szó hogy szerintem ez a srác nem jutott még el oda hogy a Wikipédiában kelljen szerepelnie. – XXLVenom999 vita 2019. december 16., 21:36 (CET)

Köszönöm a kedves szavakat @XXLVenom999:! Jelenleg annyit tudunk Manuel további karrierjéről, hogy 2020 elején ByeAlexszel fognak közös dalt kidobni, illetve a Sziget szervezői meghívták a fesztiválra is sztárfellépőnek, szóval nekem úgy tűnik, hogy mostanában nem fog eltűnni. Valószínűleg karrierje csúcsán már túl van (öt top tíz 1,5 hónapon belül nem hiszem, hogy felülmúlható), de biztosan sok saját száma és featje lesz amíg fut a szekér. Ha nyitsz esetleg Rigacciról egy TMB-t, én is törlendővel szavaznék, tényleg egyértelműen nem nevezetes. Kirtap92 vita 2019. december 17., 17:08 (CET)
@Kirtap92: Szívesen nyitnék, de neki volt már TMB-je, így második jelölést kell neki csinálni, a második jelöléshez meg nem értek, mert az bonyolultabb procedúra mint legelső TMB-t nyitni egy lapnak (át kell írni dolgokat meg átnevezni sablont, fene tudja mit), eddig még nem csináltam abból olyat ami össze is jött volna (ha jól emlékszem egyszer próbálkoztam de akkor sem sikerült tökéletesen, inkább hanyagolnám). De hátha látja ezt olyan aki ahhoz is ért és ő lesz oly kedves és nyit neki. – XXLVenom999 vita 2019. december 17., 19:34 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Tamáska Gabriella és Serena Rigacci sem nevezetes, vicc, hogy egy, illetve két év alatt egy db saját számot vagy legalább egy pársoros valamit sem tudnak felmutatni. Ők ma a zenészek. Én szívesen nyitok róluk tmb-t, ha ez majd le lesz zárva. – Gerry89 vita 2019. december 19., 07:37 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Az X-faktorban lévő győztesek közül pl: Riccoról és Claudiáról se lehet hallani amióta megnyerték, pedig van wikipédia cikk. Szerintem azt is törölni kéne. Ricco & Claudia erről a cikkről van szó. Boccs, hogy beleszólok, de én is nézem már jó ideje az X-Faktort. Ati10🚍busz 2019. december 27., 11:53 (CET)

A cikkről: jó cikk volna, ha nem kéne állandóan visszavonni, de jelenleg még nem annyira nagy mint például a rendes énekesek, oké, hogy fellép a Szigeten, de szerintem még nem egy nagy szám. Úgyhogy Symbol delete vote.svg törlendő. De ha 1-2 év múlva olyan nagy befutottságot szerez mint a magyar énekesek (pl:az X-Faktor zsűritagjai) akkor majd visszahozható szerintem. Ati10🚍busz 2019. december 27., 11:58 (CET)


A fenti megbeszélést archiváltuk. Kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a lapot ne szerkeszd!