Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Közgazdászok listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Cadenas-ferme-rouge.svg Törlési megbeszélés lezárt jegyzőkönyve


Az alábbi törlési javaslatot archiváltuk. Kérjük, ezt a megbeszélést már ne módosítsd! A további hozzászólásokat a cikk vitalapjára írhatod. Ezt a lapot már ne szerkeszd!

Az eredmény: Két megjegyzés a vita lefolyáshoz:

  • Az ökölszabályoknak, szokványoknak, hagyományoknak fontos szerepük van minden közösség életében, így nálunk is. Ezekre tehát lehet hivatkozni. Nem vagyunk hivatal, hogy mindenről írott szabályt kelljen alkotni, és nem is ezért jöttünk itt össze.
  • A törlés melletti érvek jelentős részben nem a konkrét lapra vonatkoztak, hanem egy olyan filozófiai kérdésre, hogy általánosságban milyen listáknak van létjogosultságuk. Ezt pedig a kérdés súlyának megfelelő fórumon kéne megvitatni, nem egy tmb-n, ahol csak pár ember látja. Ha lesz erről általános megállapodás, akkor vissza lehet térni akár tömeges takarításra is, ehhez ajánlom a Kategória:Személyek listái és a Kategória:Listák tanulmányozását.

A cikk sokat fejlődött a tmb megnyitása óta, ez örvendetes. Fél év után ideje archiválni. Ennek alapján egyelőre megmaradt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. január 10., 12:19 (CET)

Közgazdászok listája[szerkesztés]

(cikkcikk szerkesztésevitavita szerkesztéselistamunkalap szerkesztésetörténethivatkozásoklogdellogfigyeltörölátnevezjogsértőzlevédlezárWP:AK)
Ez egy törlési javaslat megbeszélése. A cél nem feltétlenül a cikk törlése, hanem – ha lehetséges – a hibák kijavítása. Kérjük, ha hozzászólsz, kerüld a hibás érvelést és tartsd szem előtt a Wikipédia idevágó szabályait (nevezetesség, mi nem való a Wikipédiába?).

Tipikusan kategóriának való (ami létezik is: Kategória: Közgazdászok). Az egyes szakaszok alkategóriaként létrehozhatók. Eleve félig-meddig tévedésből került a fő névtérbe (lásd a vitalapot). – Winston vita 2018. július 27., 12:54 (CEST)


Symbol keep vote.svg maradjon Bár kétségkívül elhanyagolt lista (2011 az utolsó közgazdasági Nobel-emlékdíjas), a listák szerepe azért más, mint a kategóriáknak, mert olyan neveket és életrajzi, meg egyéb adatokat is szerepeltetni lehet rajta, amelyeket a megíratlan szócikkek miatt a kategóriákban nem tudunk. Ezért pusztán az adathiányosság, vagy az elhanyagoltság önmagában nem szerencsés törlési indok egy listánál (az, hogy a kategória átveheti a szerepét, mégúgy nem jó indok, hiszen a meg nem írt szócikkek adatait nem tudjuk kategóriában szerepeltetni). Majd később visszanézek a listára, megpróbálom rendbetenni. (Azt hiszem életemben harmadszor szavazok maradjonnal tmb-n) Palotabarát vita 2018. július 27., 13:09 (CEST)

„A meg nem írt szócikkek adatait nem tudjuk kategóriában szerepeltetni.” Ilyen alapon minden kategóriából listát kéne csinálni, mert lehetnek bele tartozó, de meg nem írt cikkek. Volt valaha egy olyan ökölszabályunk, hogy lista csak olyanból legyen, ami potenciálisan teljessé tehető (pl. angol királyok listája, kémiai elemek listája). Ráadásul az, hogy a kategóriákban nem lehet adatokat szerepeltetni, e mellett a lista mellett pont nem jó érv: nincs benne semmi extra a születési adatokon kívül. – Winston vita 2018. július 27., 14:50 (CEST)
  • Symbol delete vote.svg törlendő. A Nobel-emlékdíjasok már szerepelnek a díj cikkében, a többiek pedig potenciálisan végtelen listát alkotnak, amire a kategóriákat szokták használni. Ha van műhely, ami felkarolja a témát, az ő allapjukként érdemes lenne egy „cikkel még nem rendelkező közgazdászok listája” vagy ilyesmi. Alensha 2018. július 28., 01:40 (CEST)
  • Symbol keep vote.svg maradjon -- A cím a hibás, hiszen - nyilvánvalóan - csak nevezetes közgazdászok kerülhetnek fel erre a listára.

Másrészt a lista létjogosultságának nem feltétele, hogy "teljessé tehető" legyen vagy sem. Ennek a szempontnak a sablongyártásnál lenne szerepe, márpedig csodálkozva látom, hogy léteznek olyan sablonok is, amelyek tartalmát időről időre bővíteni kellene. Ha nem kár azért a névtérért, hogy tucatnyi makrosablon szerepel tucatnyi oldalon, akkor bőven juthat névtér egyetlen listának, amit közgazdászoknak szentelünk. A megmaradás mellett szól, hogy sokkal több közgazdász nevezetes, mint akik Nobel-díjat stb. kaptak.

Az pedig furcsa ötlet, hogy "cikkel még nem rendelkező közgazdászok listája" legyen a cím, ugyanis a tapasztalatok szerint nem úgy fejlődik a Wikipédia, hogy először valaki teljes körűen felméri a lista alá vonható fogalmak "megírtsági helyzetét" és aztán hozzákezd az elsőhöz. (Egyetlen kivételre emlékszem, ez Szegedi László volt, aki a heraldikát ilyen módszerességgel dolgozta fel - igaz ugyan, hogy nem volt képes elviselni, hogy a Wikipédia építése társasjáték...)

Véleményem szerint el kellene ismerni a továbbiakban is, hogy a listák szerepe kiterjed azokra a tételekre, amiket még meg kellene írni. A témát rugalmasan kellene kezelni: ha egy listán szereplő szinte összes tétel meg van írva, akkor már tényleg tök felesleges fenntartani a listát, a kategória elegendő (és jobb) tájékozódási eszköz.--Linkoman vita 2018. július 28., 10:18 (CEST)

  • Symbol opinion vote.svg megjegyzés a vastag betűt szerintem szedd ki, én se írok lilával, mert tudom, hogy a feltűnő betűktől még nem lesz fontosabb a véleményem, mint másé. Alensha 2018. július 28., 18:51 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Számos ilyen listánk van ami "tipikusan kategóriának való" (például Magyar költők, írók listája), kár egyet kipécézni. A műfaj egészét inkább kocsmafalon kellene megtárgyalni. Viszont a lista teljesen koncepciótlan: részben elismertség (Nobel-emlékdíjasok), részben történeti szempontok, részben ország szerint épül fel. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. július 30., 06:27 (CEST)

  • Symbol delete vote.svg törlendő ez és minden hasonló, potenciálisan végtelen lista. Ahogy a bevezetőjébe le is van írva, szubjektív, esetleges, hogy melyik „híres, neves” közgazdász kerül föl rá, a kategorizálás pedig ugyancsak esetleges („inkább csak tájékoztató jellegű”). Ez nem enciklopédia cikk, hanem tájékoztató arról, hogy az épp arra járó szerkesztők kit tartanak „híres neves” közgazdásznak. Ha össze akarjuk gyűjteni a közgazdászokat, akkor arra a kategorizálás való. Piraeus vita 2018. augusztus 14., 17:31 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés: hogy előrébb lendüljünk ezzel: kivettem a cikkből a közgazdasági Nobel-emlékdíjasokat, egyrészt mert nem frissült, de leginkább mert van róluk "rendes" szócikkünk (Közgazdasági Nobel-emlékdíj) felesleges ugyanazt a szakaszt duplikálni két cikkben. Linkként azért a Lásd mégbe bekerült. Kivettem tovább azt a tíz magyar közgazdászt, akik bekerültek, igazat adva ezzel Hkoalának, hogy nem túl koncepciózus az összeállítás. Maradtak a különböző közgazdasági irányzatok, iskolák képviselői: nem túl sokan, de az alapvető életrajzi adatokkal kiegészítve, ill. ahol lehetett forrásolva belekerült továbbá még néhány link. Átírtam továbbá a bevezetőt és a vitalapon összefoglaltam a változásokat.

Kérem a résztvevőket, ha esetleg megváltozott volna a véleményük, szavazzanak, de itt jegyzem meg, hogy a Winston által említett "ökölszabálynak" nem találtam szavazásos nyomát (amúgy semmilyet), így ez az érv nem játszhat szerepet a döntésben. Személy szerint azokat az érveket is kételkedve fogadom itt, melyek alapján akár az összes listát törölhetnénk, mert - ismét Hkoalát idézve - valóban nem egy lista törlési megbeszélésén kell megvitatni, hanem egy irányelvet kell alkotni, hogy márpedig listákra egyáltalán nincs szükségünk, vagy szükségünk van, de csak ilyen-olyan feltételekkel. Az én megítélésem szerint mint lista megállja a helyét, csak szakértő forrásolt bővítésére szorul. Akkor most egy pingelés azoknak, akik megtiszteltek a véleményükkel, vagy közreműködtek a lista létrehozásáben: @Winston, Alensha, Drkazmer, Pasztilla, Piraeus, Linkoman, Perkó István: Palotabarát vita 2018. október 11., 15:38 (CEST)

Palotabarát +1. --Linkoman vita 2018. október 11., 17:02 (CEST)

Én továbbra is azt gondolom, hogy a cikk lóg a levegőben, nem jó helyen van a szócikk névtérben. Felvetődik a kérdés (és a cikkből nem derül ki), hogy miért pont ezek a személyek vannak a listán. Ugyanakkor nem törölném, kimozgatnám valahova, mert nekünk fontos: aki közgazdasági témában akarja fejleszteni a Wikipédiát, az lássa, hogy mely linkek pirosak még. És itt nem csak a nevek hiányoznak, hanem egyes fejezetcímekben szereplő irányzatoknak (német és osztrák történeti iskola, svéd iskola, posztkeynesi irányzat, neoricardianizmus, monetaristák, újklasszikusok) sincs még szócikke vagy legalább más szócikken belüli fejezete. Ha egy irányzatnak van már cikke, vagy legalább egy fejezetet kapott valahol, akkor abban kell megemlíteni a legfontosabb képviselőit. De tényleg csak a legfontosabbakat. A többire meg ott a kategória, amit tovább lehet bontani. Piraeus vita 2018. október 11., 21:53 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés -- Teljesen szubjektív, hogy miért van blues-előadók listája, ha úgyis van kategória, meg úgyis írunk róla szócikkeket.

Ha ezen múlik a megmaradása, akkor át lehet nevezni "Nevezetes közgazdászok listájára".

Bármennyire is ismétlés, itt a lényeg: A listák fő feladata azoknak a neveknek az összegyűjtése, akikről még nincs szócikk. Igenis, vannak olyanok, akik a listákat abból a szempontból nézik meg, hogy ki még a megírandó.

A lista törlése esetén ezt a segédeszközt elveszítik azok, akik új szócikkeket akarnak írni.--Linkoman vita 2018. október 17., 21:17 (CEST)

  • Symbol opinion vote.svg megjegyzés én az ilyen terjengős, „mindentbele” listákat, amiken azt nézem, mit kell még megírni, egy allapomon tartom... Alensha 2018. október 29., 16:46 (CET)

Kicsit elsodort az élet, és ezt csak most vettem észre. Amint előttem mondták, ezt egy szócikkíró versenyre készítettem, hogy lássuk, hogy mi hiányzik és mit kéne javítani. A lista maga nyilván valamennyire szubjektív, de a kategóriákkal szemben valamilyen szempontból jelentős személyeket kiemel. Nyilván önreklám gyanús cikkek elférnek a kategóriákban, de itt zavaróak lennének. Talán jó megoldás lenne a Közgazdaságtani portál névterébe áttenni, és akkor nem csípné annyira a ti szemeteket sem! @Winston, Alensha, Palotabarát, Pasztilla, Piraeus, Linkoman, Perkó István: ;-) Drkazmer Crystal 128 penguin.png No mesélj... 2018. november 13., 13:49 (CET)

Részemről egy kumma szót nem szóltam hozzá az egészhez. Pasztilla 2018. november 13., 14:01 (CET)
Ha jól látom, te is szerkesztetted ezt a listát korábban. Drkazmer Crystal 128 penguin.png No mesélj... 2018. november 13., 14:09 (CET)

Drkazmer Én továbbra is a felfejleszteni és megtartani mellett voksolok, az előbbiben segíthetnél: további közgazdászok neveivel, és ha még vannak jelentős közgazdasági tanok, akkor azokkal, illetve azok követőivel - és lehetőleg forrásokkal - bővíteni a listát. Palotabarát vita 2018. november 13., 14:17 (CET)

  • Symbol delete vote.svg törlendő Azt gondolom, hogy ezeknek a neveknek az adott közgazdasági irányzatok szócikkeiben kell szerepelniük. Maguk az irányzatok felsorolásszerűen szerepelnek a Közgazdaságtan szócikkben, onnan el lehet jutni a megírt szócikkekhez, abban pedig ezekhez az emberekhez akár közgazdasági Nobel-emlékdíjasok, akár nem. Ennek a címe alapján végtelen és hiányos listának nem látom létjogosultságát. – Ary vita 2018. november 14., 15:51 (CET)

A fenti megbeszélést archiváltuk. Kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a lapot ne szerkeszd!